Asociația ProAutism, pregătiri pentru Ziua Internaţională de conştientizare a autismului Recomandări zi de zi
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 125 Vizualizări

Asociația ProAutism, pregătiri pentru Ziua Internaţională de conştientizare a autismului

Anual, la data de 2 aprilie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, cu scopul de a dinamiza eforturile de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg, privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora. Prin marcarea acestei zile, medicii îşi propun să atragă atenţia, în special a părinţilor, asupra acestei probleme de sănătate, a simptomelor şi manifestărilor maladiei, pentru a fi depistată timpuriu la copii.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual, etc.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Conștientizării Autismului marcată pe 2 aprilie, la inițiativa Autism Europe, Asociația Autism Transilvania (AAT), alături de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (FEDRA) și RO-TSA (Rețeaua Organizațiilor în Autism), Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități/Părinți în Acțiune și Fundația Star of Hope România desfășoară campania
„Nu sunt INVIZIBIL! Ascultă-mă.Înțelege-mă.Sprijină-mă.”

Campania din acest an urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra barierelor și a discriminării cu care se confruntă persoanele cu autism, nevoile lor fiind adesea neadresate în foarte multe aspecte ale vieții de zi cu zi. Pe de o parte, ne propunem să sensibilizăm autoritățile și opinia publică cu privire la luptele, eforturile și barierele întâmpinate pe parcursul vieții, iar pe de altă parte, dorim să scoatem în evidență punctele forte ale persoanelor cu autism, care rămân adesea invizibile pentru cea mai mare parte a societății, în lipsa unor măsuri care să faciliteze incluziunea reală.

Deviza campaniei mai subliniază faptul că, deși autismul este adesea descris ca fiind o dizabilitate „invizibilă”, persoanele cu autism, rețelele lor de suport și ONG-urile care le reprezintă interesele ar trebui să fie mandatate și să se facă vizibile în toate domeniile/aspectele care îi vizează, să lupte împreună pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism, implementând astfel principiul de bază al Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități: “Nimic pentru noi, fără noi!
Demersuri la nivel local din cadrul campaniei
Asociația Pro Autism, ca membru FEDRA și RO TSA, va marca ziua de conștientizare a Autismului prin evenimente organizate la sediul Centrului KidSTART din Sântana de Mureș, precum și printr-o acțiune comună cu Grădinița Ștefania din Târgu Mureș în data de 4 aprilie, potrivit informațiilor furnizate de Dorin Salcudean președintele Asociației Pro Autism.
Centrul Kidstart al Asociației ProAutism se află în Sântana de Mureș pe str Cimitirului, într-o clădire și un teren cu o suprafață de 2400 de mp.
Noutăți legate de activitatea centrului pot fi găsite pagina de Facebok a centrului la Asociația Pro Autism sau pe siteul www.proautism.ro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE