Infecția care îți mănâncă creierul. Semnal de alarmă în privința unei boli mortale Sanatate
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 942 Vizualizări

Infecția care îți mănâncă creierul. Semnal de alarmă în privința unei boli mortale

Amiba Naegleria fowleri, care poate fi prezentă în apa de la robinet, precum și în râuri, iazuri și lacuri, omoară până la 99 % dintre persoanele infectate, relatează Daily Mail. Parazitul microscopic pătrunde prin nas, se târăște prin pasajul nazal pentru a invada creierul, pe care apoi îl mestecă și îl distruge.

O amibă mâncătoare de creier ar putea ajunge cu ușurință în apa de la robinet, din cauza schimbărilor climatice, avertizează un renumit profesor britanic, pe nume Naveed Khan, microbiolog de la un laborator din Edinburgh. Boala nu are tratament în lume, iar simptomele includ dureri de cap, febră și vărsături. În marea majoritate a infecțiilor consecința este „moartea”. Parazitul poate fi găsit la nivel mondial, dar este periculos doar în apele mai calde, este mortală pentru oameni doar atunci când temperatura apei depășește 30 de grade. Parazitul, care iubește căldura, poate supraviețui însă și în apele reci și chiar înghețate, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Temperaturile mai ridicate asigură un mediu mai favorabil pentru ca amiba să se transforme într-o „formă infecțioasă”, unde dezvoltă un „cârlig” biologic pentru a se prinde de celulele care căptușesc nasul, ajutând-o în drumul său spre invadarea creierului. În momentul în care ajunge în creier, distruge țesuturile și provoacă inflamații, ceea ce duce rapid la deces, în numai o săptămână. Simptomele debutează rapid și pot fi confundate cu meningita, astfel că pacienții sunt expuși riscului ca infecția să nu fie depistată decât atunci când este prea târziu pentru a fi tratată.

În țările dezvoltate, astfel de cazuri sunt extrem de rare, datorită apei tratate cu clor. În SUA sunt raportate doar aproximativ trei cazuri de infectare în fiecare an.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE