Descoperire arheologică în Mureș: Primul tezaur eneolitic descoprit în județ Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1545 Vizualizări

Descoperire arheologică în Mureș: Primul tezaur eneolitic descoprit în județ

Miercuri, Muzeul Judeţean Mureş a făcut cunoscută descoperirea primului tezaur eneolitic din judeţul Mureş, care a fost documentat pe teren de către specialiști în localitatea Sânişor. Această descoperire, posibilă datorită implicării lui Narcis-George Carţiş, membru al comunităţii arheologilor amatori din România, marchează a doua astfel de descoperire în Transilvania.

„Ca urmare a unei noi colaborări fructuoase între Narcis-George Carţiş şi Muzeul Judeţean Mureş, zilele trecute s-a descoperit un mic depozit eneolitic în hotarul localităţii Sânişor, comuna Livezeni. Datorită faptului că la momentul descoperirii piesele din metal au fost lăsate în pământ, colectivul muzeului format din Rita E. Németh, Botond Rezi şi Daniel Cioată au reuşit documentarea in situ şi recuperarea unei mici depuneri de piese metalice. Aceasta constă din două topoare întregi de cupru cu braţele în cruce şi o a treia fragmentară. Acestea au fost depuse într-o groapă ovală, la o adâncime relativ mică, fără alte materiale arheologice. Mica descoperire poate fi datată la începutul epocii eneolitice (cca. 4.300-3.900 î.e.n.), fiind produsul unei metalurgii dezvoltate, care reuşeşte să producă pentru prima dată primele piese autentice de metal, în contrast cu topoarele ciocan din perioada precedentă”, a anunţat Muzeul Judeţean Mureş, pe Facebook.

Astfel, depozitul de la Sânișor a devenit primul tezaur eneolitic documentat de specialiștii din județul Mureș și al doilea în Transilvania, după cel descoperit la Ariușd (jud. Covasna), în 1910. După restaurare și analiza științifică, piesele descoperite vor fi incluse într-o viitoare expoziție organizată de muzeu.

(D.C.)

Sursa foto: Facebook – Muzeul Județean Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE