Bărbatul care a dat peste primul tezaur eneolitic din Mureș, bucuros de descoperirea sa: „E interesant să ții în mână lucruri de genul” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 341 Vizualizări

Bărbatul care a dat peste primul tezaur eneolitic din Mureș, bucuros de descoperirea sa: „E interesant să ții în mână lucruri de genul”

Mai multe uneltevechi de peste 5.500 de ani au fost găsite, întâmplător, de către un „căutător de comori” din județul Mureș. Imediat ce a dat peste unelte, bărbatul, pe nume Narcis Carțis, i-a anunțat de specialiștii de la Muzeul Județean Mureș, care a publicat informații despre tezaurul descoperit.

Citește și: Descoperire arheologică în Mureș: Primul tezaur eneolitic descoperit în județ

Narcis Carțis este un adevărat pasionat de istorie, iar iubirea pentru această știință și-a materializat-o căutând elemente vechi cu ajutorul detectorului de metal. Mânat de curiozitate, a început să meargă în căutarea „unei comori” pe zone întinse din pădurile județului Mureș. Iar la începutul lunii aprilie, norocul i-a surâs, într-un final.


M-am dus întâmplător acolo, era a doua ieșire în pădure aia. E important să știi ce descoperi. E foarte interesant să ții în mână lucruri de genul acesta”, mărturisește mureșeanul, potrivit știrileprotv.ro. Bărbatul a dat peste un mic depozit eneolitic și a luat imediat legătura cu angajații Muzeului Județean Mureș, care au scos la lumina cele trei piese vechi de mii de ani. „Un mic depozit eneolitic care conține trei topoare de cupru cu brațele în cruce. De cele mai multe ori, asemenea descoperiri sunt găsite întâmplător în timpul lucrărilor agricole sau în timpul lucrărilor de construcție”, explică arheologul Rezi Botond.
Potrivit specialiștilor, cele trei piese descoperite de Narcis Carțis fac parte din primul tezaur eneolitic documentat de specialiștii din județul Mureș și al doilea din Transilvania. „Piesele au fost îngropate la 20-25 de centimetri, pe o pantă, într-o pădure. În epoca cuprului, în neoliticul timpuriu nu se depozitau, nu se îngropau piese fragmentare. Această practică apare cu aproximativ trei mii de ani mai târziu, în epoca bronzului târziu prin secolele 12-13 î.H”, a mai declarat acesta.
După ce vor fi pe deplin restaurate, piesele vor fi expuse în Muzeul Județean Mureș pentru a putea fi admirate de cei curioși.
(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE