Petiție pentru un viitor sănătos. Gabriel Toncean: „Vreau ca generația de mâine să fie o generație sănătoasă” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 129 Vizualizări

Petiție pentru un viitor sănătos. Gabriel Toncean: „Vreau ca generația de mâine să fie o generație sănătoasă”

Cu pasiunea unui reghinean dedicat să aducă schimbări pozitive în sistemul educațional, Gabriel Toncean, în calitate de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Sport, a lansat o inițiativă remarcabilă: petiția „Educația Nutrițională în Școli”. Această petiție își propune să integreze în mod activ în programa școlară informații esențiale despre nutriție, contribuind astfel la formarea unei generații sănătoase și conștiente.


Gabriel Toncean se implică pentru a promova o abordare holistică a sănătății, punând accentul pe importanța educării în ceea ce privește alegerile alimentare în rândul elevilor, și astfel, semnificativ, influențând calitatea vieții viitoare a acestora.
„Petiția privind introducerea Educației Nutriționale în programa școlară este o formulă prin care, cu ajutorul opiniei publice, se urmărește sensibilizarea decidenților politici din educație în legătură cu o problemă stringentă, acută, cu care se confruntă azi societatea românească: dezinformarea și/sau lipsa acută a informației cu privire la alimentarea corectă a populației. Vorbim de un flagel care distruge progresiv sănătatea unei națiuni întregi, cu toate consecințele ce decurg de aici”, a declarat acesta pentru cotidianul Zi de Zi.
Tot ceea ce au de făcut cei interesați este să acceseze linkul www.petitieonline.com, să caute „Petiție Educație Nutrițională” și să-și exprime acceptul pentru introducerea acestei discipline în programa școlară. O pot face și mai simplu, căutând pe Google după cuvintele cheie „Educație Nutrițională în Școli”.

Semnal de alarmă

Petiția a fost demarată pe 5 aprilie 2024, marcând un nou pas într-un efort continuu și susținut de combatere a unei probleme tot mai evidente și greu de ignorat.
„E un exercițiu perfect democratic, cu lungă tradiție în democrațiile mari ale lumii și pe care România începe treptat să o învețe. De fapt, această petiție nu a fost începutul, ci este continuarea unui efort pe care îl depun de foarte mult timp, a unui semnal de alarmă care începe să devină tot mai vizibil în societatea românească. Am fost 10 ani Președintele Federației Române de Culturism și Fitness și am văzut foarte mulți copii supraponderali și cu probleme mari de sănătate cauzate de nutriția incorectă. Am inițiat dezbateri publice pe această temă, am avut consultări cu oameni de sport, părinți, profesori, specialiști în nutriție, medici, iar concluziile pe care le-am formulat cu ajutorul acestor oameni inimoși au făcut obiectul mai multor întâlniri și dialoguri publice, înclusiv la nivel guvernamental și parlamentar”, a mai adăugat acesta.

Printre principalele motive pentru care s-a demarat această petiție este faptul că România are cel mai mare număr de copii obezi din Europa la suta de locuitori, conducând practic topul obezității infantile pe continentul nostru.
„20% dintre tineri suferă practic de obezitate. 50% dintre români nu fac niciun fel de sport. Consumăm haotic alimente procesate care produc obezitate. Pentru tânăra generație, acest mod de viață este catastrofal pe termen mendiu și lung. Avem deja o rată a morbidității și comorbidității infantile – și nu numai – datorată hrănirii necorespunzătoare, extrem de ridicată, printre cele mai mai mari din Europa, iar asta pune în pericol viitorul unei națiuni întregi”, a spus acesta.

Alimentația necorespunzătoare, o problemă tot mai alarmantă

Unul dintre principalele obiective ale acestei petiții este de a lumina asupra riscurilor asociate unei alimentații necorespunzătoare, oferind oamenilor o mai mare înțelegere asupra impactului negativ pe care alegerile alimentare greșite îl pot avea asupra sănătății lor.
„Vreau ca generația de mâine să fie o generație sănătoasă, vivace și creativă. Vreau ca România să aibă un viitor. Nu putem vorbi despre un viitor, atunci când ai o generație tânără care crește cu obiceiuri alimentare nesănătoase sau mai grav, afectată de morbiditate. Sănătatea unei națiuni, a tinerei generații, este, după părerea mea, o chestiune de siguranță națională, mai ales când atinge cotele alarmante de azi”, a mai adăugat acesta.

Principala provocare cu care se confruntă tinerii derivă, în realitate, dintr-o neînțelegere a nevoilor lor fundamentale, iar un rol foarte important în rezolvarea acestei probleme îl au educația și părinții.
„Cea mai gravă problemă este neînțelegerea nevoilor lor reale. Părinții s-au obișnuit să le ceară să fie cuminți, dar asta nu rezolvă problema, dimpotrivă, o acutizează. De copii trebuie să te ocupi. Și te ocupi, educându-i pe ei, dar și pe tine, învățându-i corect, dar și învățând tu însuți. E un proces pe care pedagogia modernă îl înțelege foarte bine. Educația nutrițională se învață treptat, e ca o disciplină care te învață să te ferești de boli, de o senectute tristă, devastatoare uneori, de riscurile de pe rafturile produselor alimentare. E o formă de disciplinare a minții, a trupului și a întregii societăți. Când un copil nu conștientizează o problemă, nu copilul este de vină, de vină sunt cei care se ocupă de educația lui și sistemul care nu ține pasul cu evoluția societății. Nu vreau să învinăvățesc pe nimeni, dar cred că e timpul să ne schimbăm optica în această privință”, a mai replicat acesta.

Dacă rezultatul final al petiției va fi unul pozitiv, impactul va fi unul vizibil atât pentru copii, cât și pentru părinți, ajutându-i astfel să mențină o viață sănătoasă și echilibrată.
„Vreau să nu uitați că Educația Nutrițională corectă aduce elemente de rutină indispensabile unei vieți echilibrate și sănătoase, introduce în cotidianul copiilor și al elevilor o rigoare care ajută la crearea unui autentic spirit de disciplină și gândire, contribuie la dezvoltarea motivației personale, la formarea mai multor deprinderi intelectuale și practice și la susținerea rezistenței psihice, mentale a individului, îi învață pe elevi despre fair-play și spiritul de muncă în echipă și nu în ultimul rand, pun bazele organismului sănătos și rezistent în fața bacteriilor și a virușilor”, a adăugat acesta.

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE