ALARMANT! Un sfert din copii mureșeni, dezvoltare fizică dizarmonică! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1019 Vizualizări

ALARMANT! Un sfert din copii mureșeni, dezvoltare fizică dizarmonică!

În anul şcolar 2022-2023, în cabinetele medicale școlare din județul Mureș au fost examinați un număr total de 16.751 de copii și tineri, din care 12.104 în mediul urban şi 4.647 în mediul rural, a anunțat, recent, conducerea Direcției de Sănătate Publică Mureș, în Raportul de activitate al instituției pentru anul 2023.
Potrivit documentului făcut public pe pagina web a Direcției de Sănătate Publică Mureș, www.aspms.ro, în activitatea de examinare au fost implicați 21 de medici școlari și 96 de asistente medicale, iar datele au fost centralizate și transmise către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Monitorizare a riscurilor din mediu comunitar.
”Din numărul total de copii examinaţi, 12.093 (72,19%) copii sunt cu dezvoltare fizică armonică şi 4.658 (27,81%) copii cu dezvoltare fizică dizarmonică (4.210 copii cu dezvoltare fizică dizarmonică provin din mediul urban şi 448 provin din mediul rural)”, se menționează în document.
Pe lista codurilor de boală, cele mai răspândite afecțiuni sunt: vicii de refracție, afecțiuni cornice, tulburări de vorbire, obezitate de cauză neendocrină, deformări câștigate ale membrelor, deformări câștigate ale coloanei vertebrale, tulburări de comportament și de adaptare și chiar hipertensiune arterială.
”Viciile de refracție ocupă primul loc în cadrul codurilor de boală la toate clasele examinate. În toate clasele, cea mai diagnosticată boală este obezitatea de cauză neendocrină. Deformări câștigate ale coloanei vertebrale, și deformări câștigate ale membrelor sunt prezente în “primele cinci ranguri de boală” la toate clasele, excepție preșcolari. De remarcat, apariția în primele cinci ranguri a codurilor de boală a HTA (inclusiv de limită) și oscilațiile tensionale pubertare și afecțiunile pubertare la clasa a XII-a”, se mai menționează în Raportul întocmit de către conducerea Direcția de Sănătate Publică Mureș.
(Redacția / Foto: https://depositphotos.com/ro/home.html )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE