Fântâni și izvoare cu apă nepotabilă în tot județul. 90% din ele, pericol pentru sănătatea publică Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 556 Vizualizări

Fântâni și izvoare cu apă nepotabilă în tot județul. 90% din ele, pericol pentru sănătatea publică

Potrivit raportului de activitate pe anul 2023, Direcția de Sănătate Publică Mureș arată că mai bine de 90% din fântânile și izvoarele publice de pe raza județului Mureș nu sunt potabile. Un număr de 227 de izvoare și fântâni publice, din 251 care se găsesc în județul nostru, sunt neconforme microbiologic, conform documentului publicat de curând de DSP Mureș.

Inspectorii sanitari susțin că doar 24 de fântâni și izvoare au apă potabilă, „bună de băut”, în celelalte aflându-se apă contaminată cu microorganisme dăunătoare sănătății. Totodată, în municipiul Târgu Mureș se găsesc opt astfel de izvoare, din care doar două izvorăște apă potabilă.

Cristina Pruteanu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu Mureș, precizează că noile analize privind potabilitatea apei vor fi publicate abia luna viitoare, potrivit radiomures.ro.

Noi, ca autoritate locală, avem obligația de a monitoriza situația calității apei din izvoarele situate pe domeniul public al municipiului. Noile rezultate ale analizelor fizico-chimice și bacteriologice a probelor, vor putea fi făcute publice la începutul lunii mai, de îndată ce acestea ne vor fi transmise de către Direcția de Sănătate Publică Mureș. Potrivit ultimelor măsurători, apa izvoarelor situate pe str. Moldovei și str. Predeal se încadrează în valorile prevăzute de legislație, așadar APA ESTE BUNĂ DE BĂUT! La polul opus, se situează izvoarele de pe străzile: Budiului, Constantin Romanu Vivu, Bulevarduldul 1848 și Calea Sighișoarei unde apa NU este potabilă”, explică aceasta.

Singurele izvoare din municipiu unde apa este potabilă sunt cele aflate pe străzile Moldovei și Predeal, acolo unde există permanent un flux de persoane care se alimentează cu apă proaspătă de izvor. Chiar dacă doar aceste două izvoare sunt autorizate, târgumureșenii susțin că se aprovizionează și de la celelalte astfel de locuri spunând că „s-au obișnuit să își ia apă de băut de acolo”. Cu toate acestea, în ceea ce privește izvoarele de pe străzile Mestecănișului, Secuilor Martiri și Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 27, apa nu este bună de folosit în alimentație, în special pentru cea a sugarilor și a copiilor mici.

În județul Mureș, în decursul anului 2023, s-a înregistrat un caz de îmbolnăvire la copil de methemoglobinemie acută infantilă generată de apa de fântână, iar fișa de înregistrare a cazului a fost transmisă online la Registrul Național de Sănătate și Mediu a INSP. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Mureș atrag atenția asupra pericolelor la care se expun cetățenii atunci când aleg să bea apă de la izvoare sau fântâni neconforme. Cele mai frecvente afecțiuni generate de apa neconformă sunt cele digestive.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE