Frătean dixit: “Banii europeni nu se dau, se iau!” Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 125 Vizualizări

Frătean dixit: “Banii europeni nu se dau, se iau!”

„Banii europeni nu se dau, se iau!”, reprezintă ideea principală a declaraţiei politice susţinută marţi, 18 februarie, de senatorul PSD Alexandru Petru Frătean.

Potrivit senatorului social democrat, România a înregistrat o creştere de la 14,9% la sfârşitul anului 2012 la 33,47% la 31 decembrie 2013 a ratei de absorbţie a fondurilor europene. „1 ianuarie 2014 a dat startul unei noi curse: cursa pentru bani europeni! Suntem la începutul unui alt drum de şapte ani ani în care să atragem cât mai multe fonduri europene și pe care să le folosim eficient pentru a rezolva nevoile comunităților și pentru a ne dezvolta pe termen lung. Problematica fondurilor europene este o temă care suscită interes în toate domeniile și la toate nivelurile, fapt ce confirmă importanța acestora de a genera, alături de investiții publice și private, impact asupra bunăstării oamenilor. Deși la acest capitol, al atragerii banilor europeni, guvernarea pedelistă ne-a adus multe punte negre, la finanlul anului 2013 cifrele vorbesc de la sine despre un progres substanțial și remarcabil: România a încheiat anul 2013 cu o rată de absorbție a fondurilor de 33,47%, în condițiile în care la sfârșitul anului 2012 aceasta era de 14,9%, iar în mai 2012 de 8,5%. România conduce detașat în clasamentul creșterilor absorbției în 2013 în rândul statelor Uniunii Europene, confirmând preocuparea și acțiunile concrete ale Guvernului Victor Ponta pentru a remedia întârzierile și blocajele din sistemul de gestionare al fondurilor europene”, a precizat Alexandru Petru Frătean.

Parteneriatele, calea spre succes

De asemenea, senatorul PSD de Mureş a subliniat că drumul banilor de la Bruxelles până în judeţul Mureș și până la momentul în care aceștia se regăsesc în investiții locale este unul „lung”, „complicat de multe ori”, dar „în nici un caz imposibil”. „Alocările financiare aferente României pentru următorii şapte ani sunt de circa 21 miliarde euro, însă vreau să subliniez un aspect foarte important, pe care l-am spus în repetate rânduri: „Banii europeni nu se dau, se iau!” Un rol foarte important în acest mecanism al atragerii fondurilor îl au autoritățile locale. Vreau să le felicit pe cele din județul Mureș care s-au mobilizat, au făcut proiecte, s-au zbătut să aducă bani în comunitățile pe care le reprezintă. Va trebui să punem în practică într-un mod mai aplicat unul dintre principiile pe care îl invocăm suficient de des: principiul parteneriatului. Știm și vorba aceea românească: unde-s mulți puterea crește! Un parteneriat real, funcțional între autorități publice, ONG-uri, sindicate, mediul academic, mediul de afaceri este, până la urmă, garanția unui succes. Avem o anumită experiență și expertiză, însă de acum încolo va fi și mai mult de lucru. Autoritățile locale, împreună cu toți cei care își pot aduce contribuția la atragerea banilor europeni, trebuie să fie pregătite în orice moment: cu strategii locale, cu proiecte, cu bani pentru cofinanțare, cu oameni instruiți, cu deschidere pentru programe noi, cu viziune pentru viitor!”, a arătat Alexandru Petru Frătean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE