Consiliul maghiarilor vrea demascarea vinovaţilor din martie 1990 Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 51 Vizualizări

Consiliul maghiarilor vrea demascarea vinovaţilor din martie 1990

p_4_1_9598da.jpgIeri a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) unde liderii acestuia s-au referit la o schimbare a statutului CNMT si au lansat o iniţiativa de  comemorare a evenimentelor din martie 90. Reprezentanţi au fost Tokes Andras, fost preşedinte al Partidului Civic Maghiar filiala Mureş şi Kali Istvan, preşedintele organizaţiei judeţene.

CNMT va lupta pentru scopuri politice cu mijloace civile
Primul punct pus în discuţie a fost intenţia de a schimba statutul CNMT-ului. S-au făcut deja demersurile pentru ca CNMT să capete statutul de persoană juridică. Deasemenea Kali Istvan a vorbit despre mult ceruta autonomie şi a mai spus că CNMT-ul va lupta de acum încolo pentru scopuri politice cu instrumentele civile care le au la îndemână. Şi Tokes Andras spune că este de acord ca să fie folosite aceste mijloace civice. Vorbind de autonomie, Tokes a subliniat că dacă în acest moment maghiarii ar primi autonomia ar fi foarte greu să se organizeze. „Ar fi foarte greu dacă s-ar acorda în acest moment autonomia. Populaţia maghiară trebuie să îşi recapete acea forţă de a se autoguverna,” a spus Tokes.

Marşul Adevărului pe 19 martie
Un al doilea punct pe care s-a pus accent a fost iniţiativa CNMT-ului de a comemora victimele evenimentelor grave petrecute în martie 1990 pe străzile din centrul Târgu Mureşului. Prin evenimentele care vor avea loc în zilele de 19 şi 20 martie, CNMT-ul vrea să ceară redeschiderea dosarului referitor la acele întâmplări negre. Tokes Andras a spus că în acele clipe românii şi maghiarii au fost duşi de nas şi că trebuie găsită o metodă pentru a demasca vinovaţii. Totuşi, Tokes nu a dat nici un nume sau un eventual vinovat de acele instigări spunând că este treaba justiţiei să afle aceste lucruri. Revenind la comemorare, în data de 19 martie va avea loc acel marş pe strada din faţa primăriei unde au avut loc luptele între români şi unguri iar în următoarea zi va avea loc o conferinţă de presă pe tema înţelegerii dintre români şi maghiari. Evenimentele se vor încheia seara, cu o întâlnire în Biserica Reformată din Târgu Mureş.

„Iniţiativa marşului aparţine organizaţiei CNMT şi pentru că avem şi o organizaţie judeţeană aici în Târgu Mureş noi avem anumite sarcini care derivă din această iniţiativă. Noi am prezentat iniţiativa în stadiul actual, marşul de pe 19 martie, probabil vom înainta şi o petiţie către justiţie iar în 20 martie va avea loc o petiţie deschisă către organizaţiile române şi maghiare. Sperăm ca după acea conferinţă să putem asigura un viitor plin de toleranţă. Acest viitor se va putea construi doar dacă se rezolvă toate problemele trecutului.”
Tokes Andras, fost preşedinte al Partidului Civic Maghiar filiala Mureş    

„Ştim că în cursul anului trecut CNMT-ul a fost reorganizat şi acum sperăm să fie înregistrat ca persoană juridică, ca o organizaţie civil-politică. Noi, CNMT-ul, am luptat şi vom lupta pentru scopuri politice cu instrumentele cilvililor. Noi am vorbit primii de autonomie iar acum s-a ajuns în situaţia în care şi CNSAS, Traian Băsescu şi UDMR-ul vorbesc despre acest subiect.”
Kali Istvan, preşedintele organizaţiei judeţene CNMT.
Damian SAMOILĂ  
damian@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE