Producătorii agricoli, obligaţi să deţină anumite documente Agricultura
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 222 Vizualizări

Producătorii agricoli, obligaţi să deţină anumite documente

producatoriDirectorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Ioan Rus, a făcut miercuri, 20 ianuarie, câteva precizări despre aplicarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

Ce este atestatul de producător?

Potrivit şefului DADR Mureş, toate persoanele fizice care obţin din propria fermă sau gospodărie produse agricole au obligaţia de a deţine atestat de producător, iar pentru produsele care depăşesc necesarul de consum propriu şi sunt destinate vânzării au obligaţia de a deţine şi carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, comercializarea acestora făcându-se în baza documentului de identitate şi a carnetului de comercializare. „Atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanelor fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia şi care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Valabilitatea atestatului de producător este pe un an calendaristic, respectiv de la data emiterii până cel mai târziu la sfârşitul anului respectiv, şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, după caz. Atestatul de producător îşi încetează valabilitatea în următoarele cazuri: la expirarea termenului pentru care a fost eliberat – cel mai târziu la sfârşitul anului în care a fost eliberat, în caz de deces al titularului şi la solicitarea titularului. În situaţia pierderii, distrugerii, furtului atestatului de producător, titularul acestuia este obligat să anunţe în termen de 24 de ore unitatea de Poliţie cea mai apropiată, precum şi autoritatea emitentă, care poate emite, la cerere, un duplicat cu aceeaşi valabilitate cu a atestatului iniţial, operând menţiunea corespunzătoare în registrul pentru evidenţa atestatelor de producător”, a subliniat Ioan Rus.

Alte prevederi

În cazul transportului de produse agricole efectuate de către persoanele fizice, de la locul de producţie, recoltare, procesare la locul de domiciliu sau depozit, producătorii agricoli trebuie să deţină documentul de identitate şi atestatul de producător. “Atestatul de producător se eliberează, în coformitate cu prevederile Legii 145/2014, la cererea persoanelor fizice, de către primar, în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării, având valabilitatea de la data emiterii până la sfârşitul anului calendaristic respectiv 31decembrie şi se vizează semestrial, pentru 1 ianuarie – 30 iunie repectiv 1 iulie – 31 decembrie, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului. Producătorii agricoli, persoane fizice care deţin atestatul de producător şi au produse din propria fermă sau gospodărie destinate comercializării, solicită primarului pe a cărui rază de competenţă se află terenul, în baza cererii scrise, eliberarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, formular cu regim special, prevăzut cu elemente de siguranţă. Exercitarea activităţilor de comerţ cu ridicata sau cu amănuntul a produselor agricole obţinute în ferma sau gospodăria proprie de către producătorii agricoli persoane fizice, se realizează numai în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat în baza atestatului de producător. Este interzisă vânzarea, în baza carnetului de comercializare a produselor cumpărate de la terţe persoane”, a menţionat directorul executiv al DADR Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE