Grupul Milvus: Șoimul dunărean, reintrodus cu succes în Câmpia de Vest Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 239 Vizualizări

Grupul Milvus: Șoimul dunărean, reintrodus cu succes în Câmpia de Vest

 

Una dintre speciile de păsări periclitate la nivel mondial, șoimul dunărean (Falco cherrug) a cunoscut o creștere importantă a populației în vestul țării, mai precis în Câmpia de Vest. Prin câteva măsuri de conservare în cadrul unui proiect transfrontalier, Grupul Milvus în colaborare cu companiile de transport și distribuție a energiei electrice, au montat peste 80 de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune, majoritatea în județele Timiș și Arad. Dacă în 2011 a fost înregistrată doar o singură pereche într-un cuib natural de corb, în 2012 – două, din 2015, în urma montării cuiburilor artificiale, numerele au crescut, anul trecut – 8 perechi, anul acesta, cel puțin 14.

Monitorizare prin inelarea puilor

Șoimii dunăreni au nevoie de cuiburile altor păsări pentru a cuibări, în special ale speciilor de ciori sau altor păsări răpitoare, iar dacă acestea nu există, șoimii se adaptează ușor și folosesc cuiburile artificiale. În regiunile de câmpie, numărul cuiburilor naturale este redus ca număr din cauza lipsei arborilor, a copacilor solitari sau a pâlcurilor. Astfel, intervenția Grupului Milvus, prin amplasarea de cuiburi artificiale pe stâlpi de înaltă tensiune, este necesară pentru a facilita cuibărirea unui număr cât mai mare de păsări și în Câmpia de Vest.

Anul acesta, majoritatea puilor din aceste cuiburi au fost inelați pentru monitorizarea populației de șoim dunărean din România. Nagy Attila, angajat al Grupului Milvus și responsabil pentru monitorizarea șoimilor dunăreni, consideră că „pentru a înțelege mai bine dinamica de răspândire a tinerilor șoimi și măsura în care aceștia se instalează în teritoriile învecinate, încă neocupate, este nevoie de un sistem prin care să fie posibilă identificarea șoimilor tineri la nivel de exemplar chiar și după ce păsăresc cuibul și se dispersează. Folosind inele inscripționate unice, descifrabile de la distanță cu ajutorul lunetelor ornitologice, acest obiectiv este mult mai ușor de atins.”

Doi dintre pui, de fapt două surori, în loc de inele au primit transmițătoare satelitare, prin care monitorizarea lor se poate face mult mai eficient. Aceste aparate echipate cu GPS transmit zilnic zeci de semnale specialiștilor, făcând posibilă urmărirea lor aproape în timp real. Aceste transmițătoare sunt costisitoare, motiv pentru care în fiecare an doar câțiva șoimi pot fi echipați cu astfel de aparate. Transmițătoarele au fost montate pe șoimi de către specialiștii din Ungaria.

Asigurarea sursei de hrană

Din 2015, Grupul Milvus este partener în proiectul „Asigurarea surselor de hrană pentru populațiile periclitate de șoim dunărean și acvilă de câmp din Bazinul Carpatic”LIFE13 NAT/HU/000183”, implementat de 13 parteneri din Ungaria și România. Unul dintre principalele scopuri ale proiectului este întărirea populațiilor de popândău din regiunea panonică a țării, această specie constituind o sursă importantă de hrană pentru șoimul dunărean.

Populația șoimilor dunăreni din Europa este estimată la aproximativ 450 de perechi, din care 47 % trăiesc în Ungaria, Slovacia și țările vecine.

Membrii Grupului Milvus sunt dedicați acestui proiect și consideră că acțiunile de conservare și monitorizare vor continua să aibă rezultate îmbucurătoare în privința acestei specii valoroase pentru biodiversitatea din România.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE