UMF și UPM printre cele șase universități evaluate cu patru stele în Raportul integrității Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 565 Vizualizări

UMF și UPM printre cele șase universități evaluate cu patru stele în Raportul integrității

Raportul integritățiiCoaliția pentru Universități Curate a publicat, ieri, 17 noiembrie, „Raportul integrității universitare din România” în care au fost evaluate 48 de universități publice, în ceea ce privește transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar și performanța academică.

UMF pe primul loc în clasamentul integrității

Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș se află pe primul loc, cu patru stele, în clasamentul întocmit de Coaliția pentru Universități Curate, în „Raportul integrității universitare din România”, realizat de SAR. Pe următoarele locuri, tot cu patru stele, se află Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Universitatea București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu-Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din CLuj-Napoca.
Aspectele evaluate au fost împărțite în 5 categorii: transparență, corectitudine academică, calitatea guvernanței, corectitudinea financiară și meritocrație.

UPM in Raportul integrității

UPM campioană la „corectitudine academică”

„Instituția de învățământ care a ieșit cel mai bine în ceea ce privește corectitudinea academică este Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu-Mureș. La polul opus, ca rele practici, se află SNSPA, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara”, se precizează pe site-ul romaniacurata.ro.

În schimb, UPM s-a clasat foarte slab în clasamentul „scorului de meritocrație (media citărilor)”, cu o medie de 33 de citări, doar alte șase universități fiind poziționate sub universitatea din Tîrgu-Mureș.

„A fost calculat scorul citărilor Google Academic folosind soft-ul „Publish or Perish”. Au fost create medii pentru fiecare ramură de știință și per univesitate din numărul de citatele ale îndrumătorilor de doctorat/capita. (…)Au fost numărate citările pentru trei mii șapte sute opt zeci (3.780) coordonatori de doctorat din patruzeci și patru de universități publice”, se precizează în „Raportul integrității universitare din România”.

„Acest scor este integral obiectiv și desăvârșește astfel scorul de integritate academică. Figura 4 (un grafic al Corespondenței meritocrație – integritate, n.r. )ilustrează universitățile care corespund regulilor, dar și pe cele care par să se abată, SNSPA cu un scor mai bun de citări decât ar promite cel de integritate, și universitatea din Tîrgu-Mureș (UPM, n.r.) cu o performanță academică foarte slabă având în vedere integritatea foarte bună”, se menționează în textul raportului.

„Universitățile de patru stele sunt cele mai bune în contextul românesc, dar nu au cinci stele, deci sunt sub ce ar fi putut realiza chiar cu cel mai favorabil benchmark. Dintre ele, Universitatea din Târgu Mureș (UPM, n.r.) este dezavantajată de faptul că se află în concurență cu universități de cercetare, când de fapt nu este una în adevăratul sens al cuvântului și ar fi poate mai înțelept ca acest lucru să fie explicit. Toate celelalte universități au și probleme de integritate, dar și capacitatea de a progresa. Diplomele acestor universități ar trebui să primească un plus de încredere la capitolul integritate și competență pe piața muncii”, consideră autorii Raportului.

Evaluarea instituțiilor de învățământ s-a făcut în cadrul proiectului „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici”, implementat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția, finanțat prin programul de cooperare elvețiano-român.

Raportul integrității universitare din România” poate fi descărcat de site-ul romaniacurata.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE