”Pădurile noastre sunt sub asediu. Codul Silvic, dezbătut acum de Parlament, dedicație pentru Mafia Lemnului” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 330 Vizualizări

”Pădurile noastre sunt sub asediu. Codul Silvic, dezbătut acum de Parlament, dedicație pentru Mafia Lemnului”

Ceasul bate rapid în Parlamentul României deoarece aleșii trebuie să adopte până la finalul lunii iunie noul Cod Silvic al țării. Altfel, ratăm încă un jalon din PNRR. Trecerea legislației cheie pentru modalitățile în care țara noastră va aborda problematica conservării pădurilor și lupta împotriva furtului de lemn a iscat însă controverse, în noul proiect fiind strecurate mai multe amendamente nocive chiar pentru păduri.

„Dezbaterile pe Codul Silvic sunt un simulacru care nu păcălește pe nimeni. Forma inițială a proiectului care a ajuns pe masa Senatului era scrisă cu dedicație chiar pentru mafia lemnului, cei pe care în mod normal și într-o țară civilizată codul silvic ar trebui să-i combată. Senatorii PSD și PNL și-au dat arama pe față și ne-au demonstrat odată pentru totdeauna că ei legiferează în Parlament nu pentru oameni, nu pentru sănătatea noastră, ci pentru cei care ne taie ilegal copacii”, a declarat Adrian Giurgiu, parlamentar USR și membru al Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților.

Forma proiectului care trebuie votată inițial de Senat cu susținerea și prin amendamentele Coaliției de Guvernare conținea prevederi absolut dăunătoare pădurilor.

„Pădurile noastre sunt, încă o dată, sub asediu. Noul Cod Silvic, menit să descurajeze furtul de lemn, renunță la confiscarea camioanelor prinse că transportă lemn ilegal, una dintre puținele măsuri care dădea roade în combaterea tăierilor ilegale. Sunt și prevederi aberante pe care USR a reușit să le combată prin amendamente la Senat, prima cameră unde se va dezbate proiectul.”

Accesul românilor în păduri, îngrădit

”Poate vă vine sau nu să credeți dar un anumit senator Nazare de la PNL a introdus un amendament care le interzicea românilor să mai intre în păduri fără a înștiința administratorul terenului. Dacă nu știi cine exact deține terenul, ghinion, nu mai poți inspira aer curat în păduri. Cum nu avem delimitări clare și acces la datele de contact ale fiecărui administrator, practic ni se interzice tuturor dreptul de a merge legal în păduri. Inclusiv activiștii de mediu și jurnaliștii care investighează furtul de lemn vor avea accesul restricționat. PNL voia să se fure ca în codru din păduri, fără ca hoții să fie deranjați, iar senatorul Nazare a avut tupeul să își motiveze amendamentul criminal spunând că turiștii și activiștii de mediu sunt cei care fură lemn, că a auzit el de niște așa cazuri. Este absolut incredibil până unde este dispus PNL să meargă pentru a proteja Mafia Lemnului”, adaugă deputatul USR. 

Codul Silvic nu a fost adoptat încă de prima cameră a Parlamentului deși trebuia să treacă pe repede înainte de Senat, fiind supus procedurii de urgență. Președintele USR Mureș ne-a povestit că pentru depunerea amendamentelor, opoziția a avut la dispoziție o singură zi.

„USR a depus 51 de amendamente la Senat asupra noului Cod Silvic, cu o singură zi la dispoziție. Am reușit să anulăm în comisii ideea criminal de prostească care nu te mai lăsa să intri în păduri și încă alte câteva aberații. Din păcate, modul în care țara noastră va aborda furtul de lemn în următorii ani încă se joacă. Victoriile de la Senat pot fi oricând întoarse la votul final din plen sau în Camera Deputaților. Eu și colegii mei din Dreapta Unită vom fi pe fază să ne asigurăm că noua legislație nu dăunează pădurilor. Conservarea nu este suficientă, avem nevoie și de împăduriri în Mureș și în alte județe ale țării. Mă voi asigura că această problemă este pusă pe masă, nu aberațiile celor care sunt mână în mână cu Mafia Lemnului. Pădurile sunt plămânii verzi ai României și trebuie să facem tot ce putem pentru a-i proteja”, a conchis deputatul Adrian Giurgiu.

(Advertorial)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE