Produse noi pentru fermieri, în portofoliul Azomureş Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 865 Vizualizări

Produse noi pentru fermieri, în portofoliul Azomureş

Directorul comercial al combinatului Azomureş Târgu-Mureş, Călin Pop, a anunţat, în urmă cu câteva zile, că portofoliul principalului producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România se va îmbogăţi cu două produse noi în anul 2017, respectiv două îngrăşăminte minerale complexe solide cu formula îmbogăţită. Anunţul a fost făcut în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Simpozionului Dafcochim, organizat de compania Dafcochim Târgu-Mureş în perioada 16-19 ianuarie, în oraşul-staţiune Sárvár din Ungaria.

Fertilizanţi pentru orice cultură şi orice tip de sol

Cele două îngrăşăminte minerale complexe solide cu formula îmbogăţită aflate pe lista noutăţilor de la Azomureş sunt de tipul NP+, respectiv NPK+ şi sunt îmbogăţite cu zinc şi bor, elemente esenţiale care susţin obţinerea unor recolte calitative, chiar şi în condiţii climatice vitrege. De asemenea, un alt atu al îngrăşămintelor complexe de tip NP şi NPK este că acestea reprezintă cea mai bună alegere pentru fertilizarea de bază la orice tip de cultură, pe orice tip de sol, din regiuni diferite. „Cred că toată lumea ştie de triplu 16 sort, cel mai scump produs de la Azomureş. Produsul cel nou e cu 12-14% mai ieftin, ceea ce e un avantaj pentru fermieri. Dacă nu putem să scădem preţurile atât de mult cât v-aţi dori, contaţi poate pe nişte produse mai performante raportându-ne la calitate – preţ. Pe de altă parte, ştiu că toţi de aici folosiţi complexe şi chiar fiind ardelean sunt foarte mulţumit că în Ardeal e cel mai mare consum de produse complexe. Folosim produse complexe, alimentăm echilibrat planta, ajutăm solul, probabil o să ne prelungim viaţa economică şi o să obţinem nişte produse mai bune din punct de vedere calitativ. Atunci când folosiţi produse complexe şi alimentaţi planta echilibrat, când îi daţi şi microelemente îi creşteţi şi rezistenţa şi în colaborare cu produsele fitosanitare obţinem un efect aşteptat”, s-a adresat fermierilor Călin Pop.

Nutrienţi benefici pentru plante, dar şi pentru sol

Potrivit directorului comercial al combinatului Azomureş, cele două produse vor ajuta plantele să se dezvolte echilibrat împotriva dăunătorilor şi nu vor avea efecte nocive asupra solului. „Din produsele complexe cele standard pe care le ştiţi, ultimul de pe lista sort era foarte scump, ajungea la 2.000 şi ceva de lei tona. Ce am spus despre fertilizarea cu formule echilibrate, pe lângă faptul că vom menţine echilibrul biologic o să ajutăm planta să se comporte mai bine împotriva dăunătorilor. Astfel, vor mai veni două produse noi, unul este în loc de acel 20:20:0, va fi 18:18 cu sulf şi magneziu şi celălalt va fi un NPK, cu sulf, magneziu, bor şi zinc. Genetic, toţi dăunătorii se dezvoltă şi devin din ce în ce mai rezistenţi. Şi plantele noastre se dezvoltă, dar au nevoie de nişte condiţii pentru asta, iar una din condiţii este să beneficieze de o alimentaţie echilibrată, ca să le crească toleranţa, rezistenţa şi aşa mai departe. Un factor important este conservarea humusului. Din zecile de variante de conservare sau de îmbunătăţire a nivelului humusului din sol aş vrea să remarc doar cele care folosesc, nediluat pe mirişte, cu încorporare în sol, cât şi pe foliaj, la diluţie corespunzătoare, la înglobarea masei vegetale în sol, odată cu pregătirea lucrărilor. Cele mai bune rezultate pe care le-am remarcat în vizitele mele la fermieri sunt cele obţinute prin folosirea produsului URAN/UAN, care se absoarbe uşor şi are efectele cele mai rapide pentru humificarea eficientă şi în realizarea nutriţiei echilibrate, începând chiar din momentul pregătirii solului pentru cultura următoare”, a subliniat Călin Pop.

Programul 4C, recomandat fermierilor

Nu în ultimul rând, reprezentantul companiei Azomureş a recomandat fermierilor ca în vederea obţinerii unor recolte bogate să ţină cont de cele 4 reguli propuse de Azomureş pentru aplicarea corectă a îngrăşămintelor: tipul de fertilizant (alegerea corectă a sortimentului potrivit, în funcţie de cultură), doza de fertilizant (alegerea corectă, în funcţie de rezerva din sol şi cultură), momentul aplicării (alegerea corectă, în funcţie de particularităţile climatice şi tehnologiile de cultură) şi locul respectiv modul de aplicare (disponibilizarea corectă a nutrienţilor, în funcţie de nevoile plantei), reunite în Programul 4C. „Se recomandă implementarea fermă a principiului 4C în vederea eficientizării costurilor şi a impactului asupra mediului înconjurător”, a arătat Călin Pop.

CASETA 1 azomures

Peste 80% din producţie, vândută fermierilor români

Azomureş Târgu-Mureş, membru al grupului Ameropa, este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, furnizând fermierilor produse din gama îngrăşămintelor minerale cu azot – solide şi lichide, complexe de tip NP şi NPK.

Produsele Azomureş conţin toate elementele nutritive necesare unui mediu prielnic pentru recolte bogate, de cea mai bună calitate. În ultimii ani, Azomureş şi-a focalizat eforturile de distribuţie către piaţa internă urmărind ca peste 80% din producţia totală să fie vândută către fermierii români.

Îngrăşămintele complexe de tip NP şi NPK, cu o formulă echilibrată în azot (N), fosfor (P) şi potasiu (K), îmbogăţite cu alte elemente nutritive principale, calciu (Ca), magneziu (Mg) şi sulf (S) şi cu microelemente precum Zinc (Zn) şi bor (B), garantează o fertilizare bogată în substanţe nutritive, cu rezultate directe asupra creşterii cantităţii şi calităţii produselor agricole.

CASETA 2 azomures

Avantajele utilizării îngrăşămintelor complexe

– Fertilizare echilibrată cu toate elementele nutritive de bază favorizează aplicarea raţională şi contribuie la menţinerea echilibrului biologic al solului.

– Formula echilibrată contribuie decisiv la îmbunătăţirea calităţii produselor agricole.

– Asigură toleranţă sporită la condiţii nefavorabile, rezistenţă sporită la agenţi patogeni, menţinerea nivelului de humus.

– Aprovizionarea adecvată cu potasiu (K), prin controlul fluxului de apă, eficientizează absorbţia azotului (N), reduce riscul levigării azotului (N) şi îmbunătăţeşte calitatea produselor agricole.

– Aplicare uniformă pe sol garantată de granulaţia optimă şi neaglomerabilitatea produselor.

– Completarea cu sulf (S) şi magneziu (Mg) îmbunătăţeşte calitatea produselor agricole.

– Producţii maxime la completare adecvată cu microelemente, zinc (Zn) şi bor (B).

CASETA 3 azomures

Implementarea Programului 4C în fermă

Etape:

– Identificarea obiectivelor economice, ecologice şi sociale ale fermei;

– Selectarea celor mai bune practici de management specifice obiectivelor identificate;

– Integrarea practicilor de management în funcţie de obiectivele specifice;

– Cunoaşterea principiilor de aplicare a fertilizanţilor conform practicilor de management.

Obiective generale:

– Economice – creşterea veniturilor nete în fermă şi dezvoltarea economică regională;

– Ecologice – diminuarea pierderilor de fertilizanţi şi conservarea calităţii mediului ambiant;

– Sociale – îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul rural prin acces la educaţie şi o alimentaţie confirmă.

Alex TOTH

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE