FOTO: ”Spre Alba Iulia ni-e pasul”. Din Covasna la Alba Iulia, via Mureş, după 100 de ani! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 538 Vizualizări

FOTO: ”Spre Alba Iulia ni-e pasul”. Din Covasna la Alba Iulia, via Mureş, după 100 de ani!

Dumnezeule mare! Câtă minunăție în acest gest de o trăire aparte, prin care o mână de oameni însuflețiți de acel dor și drag de neam și de țară, au pornit dinspre comuna covăsneană – Vâlcele, cu dorința nestăvilită ca acel drum făcut spre Alba Iulia, de acum 100 de ani, când s-a înfăptuit mărețul act istoric din ”pohta ce-am pohtit” cererea ce-am cerut cu hotărâre” cu mult înainte de marele voievod Mihai Viteazu, și vrerea românilor de-a fi una cu țara, tot așa având în suflet acel imbold înălțător, pe căruțele trase de focoși cai, românii acestei binecuvântate așezări și părți de țară, au luat drumul Ardealului spre Alba Iulia.

Ospitalitate mureşeană

În trapul mai repejor a cailor, străbaterea localităților pe traseul prestabilit, a fost și este prilej de mândrie și emoție sfântă, lacrimi de nestăpânit, bucuria revederii atâtor români ce-și duc în suflet iubirea de glia strămoșească, dar și a jertfei de sânge atâtor știuți și neștiuți eroi. Neamul nostru românesc pus la răscrucea marilor imperii de tristă amintire, a urcat cu smerenie pe Golgota jertfei răstignirii, de pe crucea istoriei, însemn de aleasă trăire, în care nu este loc de politică, de uneltiri și vânzări de țară, ci de trăire lăuntrică ce apropie ape, limpezesc izvoare, apropie inimi, dar mai cu seamă cuminecă suflete, trăind acel sentiment mai presus de tăriile cerului, având credința în Tatăl ceresc, cel ce ne poartă de grijă la tot ceasul din zi și din noapte. După trecerea convoiului de atelaje prin Rupea, unde iubirea de țară este asemenea ”izvorâtorului de mir” mai apoi trecând prin salba de localități din județul Brașov, la Bunești ștafeta a fost preluată de bine primitoarele gazde ale comunei Saschiz, comună aflată în județul Mureș, unde la loc de cinste este statuat ca primar Ovidiu Șoaită, știut de cei care îl cunosc, gospodar harnic și bun român, cel care printr-o multitudine de proiecte a adus comuna la standarde europene. Având grijă în popasul de o noapte, ca oaspeții aflați în trecere prin această binecuvântată comună, să nu le lipsească nimic. Mai apoi a urmat comuna Vânători în plină transformare, unde au fost întâmpinați de Felegean Mircea Augustin, primarul comunei. După care a urmat comuna Albești, știută o adevărată comunitate cu oameni mândri, primitori și ospitalieri, avându-l ca primar pe Nicolae Șovrea, cel care în fruntea comunității, alături de preoții satelor arondate, de consilieri de localnici, așa cum s-a statuat pe parcursul traseului, a înmânat părintelui preot Vasile Antonie Tămaș, scumpul nostru tricolor ce-l vor duce spre Alba Iulia – Mecca noastră a Ardealului bucium, primarul Șovrea însoțindu-și ospeții până la granița cu municipiul Sighișoara.

La invitația primarului municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean, o delegație constituită din o parte acestor vajnici români, au fost primiți în impunătoarea Cetate Medievală, mai precis în Sala de Protocol a primăriei municipale, unde urările de bun venit, schimbul de impresii și daruri simbolice, a dus la consolidarea unor viitoare relații de conlucrare pe tărâm cultural, fiind de față Nicolae Viorel Radocea, în calitatea sa de subprefect al județului Covasna . Cel care alături de ceilalți covăsneni, ajuns pe pământurile bătrânului ținut al comunei Daneș, au fost primiți de către viceprimarul Dorin Burnete, din câte se pare primarul Nicolae Mosora are ceva probleme de sănătate, și din câte s-ar zice, de 20 de ani, de când este în primărie, nu și-a luat nicio zi de concediu, revenindu-i viceprimarului oficiile de gazdă primitoare, având alături două frumoase româncuțe întâmpinându-și oaspeții cu pită și sare, ba chiar cu un pahar de palincă sau vin la alegere, alături de-o felie de cozonac. Fiindu-le aproape pe tot parcursul șoselei, o mulțime de localnici, cât și elevi de școală, văzând și minunându-se, de frumusețea florilor la margini de drum, chiar și în acest anotimp mai degrabă al zăpezilor.

„Am găsit oameni plângând, oameni râzând, bucurându-se deopotrivă”

Cu ocazia acestei opriri subprefectul judeţului Covasna ne-a declarat următoarele: „Inițiativa acestui drum a fost un gând exprimat prin cuvânt, cu mai bine de doi ani în urmă, a viceprimarul comunei Vâlcele – Nicolae Cucu, ce a prins viață, stabilind mai apoi itinerarul drumului pe care astăzi cu dragoste pășim” Ne destăinuie, este copleșit de un asemenea eveniment. Impactul pe care l-a avut acest marș este fenomenal. Am găsit oameni plângând, oameni râzând, bucurându-se deopotrivă cu cei care au purces la acest binecuvântat drum întru Unire de neam și de țară”

De asemenea, Ioan M. Șchiopu – în calitatea sa de Director al Direcției pentru Sport și Tineret Covasna, ne spune că este unul dintre organizatorii acestui marș, la rându-i spunându-ne la adresa întâmpinării Centenarului, descriind-o ca o ”acțiune de suflet în primul rând, sperăm să avem aceleași trăiri pe care le-au avut strămoșii noștri acum 100 de ani”.

Inițiativa acestui marș al Centenarului Marii Uniri, a fost a viceprimarului din Vâlcele, reușind în cele din urmă, să inițieze un proiect guvernamental ce a prins viață, drept dovadă acest triumfător marș spre Alba Iulia.

Sunt documente atestatoare din acele vremuri care dau tărie și legitimitate acestei inițiative, începând cu proclamațiile care au avut loc, până la actul Marii Uniri de la I Decembrie 1918. Așa cum atunci plecați cu căruțele, unii pe jos, tot așa acest marș triumfător aduce în cotidian o frântură de timp în care românii, elitele gândirii românești din acele vremi, au luptat pentru reîntregirea țării, ca unic țel de ieșire de sub jugul atâtora asupriri. De la cel mai bătrân, până la cel mai tânăr, autoritățile, biserica, primirea cu pâine și sare, solii covăsneni, au fost întâmpinați cu iubire, prețuire și dragoste frățească, lucruri care vor rămâne peste ani neșterse amintiri în gândul curat al copiilor, elevi din clasa a VII-a până în clasa XI-a, implicați și ei la rându-le în acest marș al iubirii de țară, la care s-au adăugat membrii corului ”Voievozii munților” condus de părintele patriot Vasile Antonie Tămaș, interpretând câteva cântece patriotice de o mare trăire și încărcătură emoțională. La final, părintele Marius Moldovan din parohia Daneș, a ținut să salute, totodată să mulțumească celor ce au pornit pe acest drum al rememorării momentelor înălțătoare ale istoriei, spunând: ”Intervalul pe care îl aveți de parcurs, de acasă și până la Alba Iulia, să vă fie plin de lumina iubirii de țară, bunul Dumnezeu să vă trimită îngeri călăuzitori și păzitori până în Cetatea Alba Iulia” O voce mai șugubeață spunând ”sper să facem acest drum de acum și atunci, întrucât peste 100 de ani, nu știu ce cai vom avea?” Cei din Covasna, mulțumind pentru buna primire făcută la Daneș, locul unde au rămas peste noapte, urmând, de cu dimineață să reia marșul spre Cetatea Albei Iulia, se vor relua opririle și urările de bine, pe tot parcursul salbei comunelor de pe Târnava Mare și Mureș. Dumnezeu să binecuvânteze România!          Vasile LUCA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE