2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului: Autismul nu este o boală, alătură-te înlăturării prejudecăților! Slider
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 809 Vizualizări

2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului: Autismul nu este o boală, alătură-te înlăturării prejudecăților!

În 2 aprilie sărbătorim în toată lumea Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

Contrat prejudecăților, autismul nu este o boală psihică, ci o tulburare de dezvoltare, cunoscută mai nou ca tulburare de spectru autist.

Copilași aflați „în lumea lor”

Copiii cu autism sunt normali ca aspect fizic, iar tulburarea debutează de obicei înaintea vârstei de 3 ani, și se caracterizează printr-un anumit tip de deteriorare a relațiilor sociale, cum ar fi expresii faciale, gesturi sau poziții ale corpului neobișnuite, incapacitatea de a relaționa cu ceilalți, de a le înțelege emoțiile și sentimentele sau de a le împărtăși. Pot apărea deteriorări ale comunicării, prin anumite întârzieri ale vorbirii, folosirea unui limbaj repetitiv sau stereotip, exprimare la persoana a II-a sau a III-a când vine vorba de propria persoană, dar și comportamente stereotipe sau repetitive, cum ar fi aderarea la ritualuri fără nicio funcție, rutine, manierisme și mișcări stereotipe sau o memorie selectivă ciudată, în sensul că cel mic poate reține 10 strofe din prima, dar uită formulele de politețe.

Copiii cu autism nu pot tolera nici o schimbare, iar activitățile lor sunt limitate. Par a fi „în lumea lor”, nu simt nevoia să fie mângâiați și alintați, nu privesc în ochi interlocutorul, par că nu aud dacă sunt strigați, nu observă dacă intră sau iese cineva din cameră, nu se joacă cu alți copii, ci mai mult cu obiecte și par indiferenți la tot ce este în jur.

Toate aceste caracteristici pot veni separat sau împreună, se pot manifesta mai puternic sau mai slab, pot afecta viața persoanei destul de tare sau doar incomoda într-un anumit fel, și tocmai de aceea nu există doar „un” autism, ci cuvântul reprezintă un întreg spectru de tipuri de tulburări.

206 copii cu tulburări de spectru autist în Mureș

Conform datelor furnizate de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului Mureş, la sfârșitul anului 2018 în județul Mureș în evidența lor se aflau 206 copii cu tulburări de spectru autist. Dintre aceștia, 12 sunt cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, 37 între 3 și 6 ani și 157 între 6 și 18 ani.

Fundația Transilvană Alpha care momentan are în grijă 22 de copii care se încadrează în spectrul autist, organizează în 2 aprilie evenimente speciale dedicate celor care se confruntă cu această tulburare, evenimente menite să reducă stigmele care există la ora actuală în legătură cu autismul.

În primul rând ei se vor îmbrăca toți în albastru, atât angajații, voluntarii, cât și beneficiarii, deoarece culoarea albastră este culoarea-simbol a autismului.

De la 10.30, membrii fundației au invitat în vizită copiii din clasa a VI-a de la Gimnaziul „Romulus Guga” (Școala nr. 18) cu care vor organiza un atelier despre autism, care va include un moment de prezentare, un atelier senzorial și un atelier handmade.

De la ora 11.00 au invitat de asemenea la un tur al fundației reprezentanții autorităților din Târgu-Mureș și au primit confirmări de la Direcția de Asistență Socială și de la DGASPC. Cei prezenți vor avea ocazia să vadă concret cum se desfășoară activitățile cu copiii cu autism și să participe la intervenții specializate de psihopedagogie, logopedie, kinetoterapie și hidroterapie.

La 12.00, toți angajații, beneficiarii, invitații și copiii vor ieși în fața fundației și vor elibera baloane albastre pe cer, iar seara la 21.00, membrii fundației se vor aduna în fața primăriei Târgu-Mureș unde într-un gest simbolic vor ilumina clădirea în albastru.

Este importantă înlăturarea prejudecăților

„Scopul evenimentului este de conștientizare a acestei probleme a autismului. Autismul este foarte întâlnit în lume, aproximativ 1 copil din 68 se naște cu autism la nivel mondial, iar în România, după ultimele statistici făcute, 1 din 51 copii se naște cu autism. Asta ne dorim, ca lumea să conștientizeze problemele cu care acești copii se confruntă și să înlăturăm prejudecățile societății referitor la acest lucru. Ei au aceleași drepturi ca și noi, la educație, la sănătate și trebuie să îi ajutăm în acest sens și pe ei și pe părinții lor care de asemenea întâmpină multe greutăți”, a spus Gianina Șerban, coordonatorul Centrului de zi pentru copii cu dizabilități „Perseverența”.

Conform informațiilor furnizate de specialiști, tratamentul pentru autismul infantil trebuie instituit cât mai precoce. Nu există un tratament specific și tulburarea durează toată viața, nu dispare. Există mai multe tipuri de tratament de ameliorare, și anume tratamentul psihofarmacologic, care se face cu medicamente din clasa antipsihoticelor, antidepresivelor, anticonvulsivantelor și amfetaminelor, intervenția educațională specifică care presupune o educație specială cu școlarizare în clase cu un număr mic de copii la un profesor, terapia comportamentală care ajută la îmbunătățirea IQ-ului și funcționării în societate, dar și tratamentul continuu prin cursuri de logopedie, kinetoterapie și hidroterapie.

Din păcate, prejudecățile legate de această „boală” sunt numeroase. „De multe ori persoanele cu autism, dar și cele cu dizabilități în general, sunt marginalizate, cu greu sunt integrați în societate, lumea nu știe cum să se comporte cu ei. Noi ne dorim ca aceste persoane să fie integrate în școală dacă ne referim la copii, ori avem foarte mari probleme la acest capitol și din păcate multe lucruri trebuie schimbate și în sistemul de învățământ. Tocmai de aceea și facem evenimente cu copii, că ei ar trebui să învețe cum să se comporte cu cei cu autism, care nu sunt bolnavi, ei doar au o anumită tulburare. Trebuie să fim alături de ei, să îi ajutăm să se integreze, să înțelegem ce se întâmplă cu ei”, a completat Gianina Șerban.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a devenit o zi oficială în 2007, când a fost propusă de către reprezentanta Națiunilor Unite din Quatar, Sheikha Mozah Bint Nasser Al-Missned, și susținută de toate statele membre.

Elena Polearuș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE