”Undă verde” pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 10841 Vizualizări

”Undă verde” pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș

Reprezentanții Fundației Pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș au primit, în data de 20 decembrie 2021, autorizația de construire aferentă obiectivului ”Centru Medical de Excelență Imagistică Radioterapie și Tratament Oncologic”, investiție estimată la aproximativ 20 de milioane de euro, care va fi realizată la limita dintre comuna Sângeorgiu de Mureș și municipiul Târgu Mureș.

Cunoscutul om de afaceri Remus Bența ne-a oferit detalii despre acest proiect de amploare, unic în peisajul medical local, transilvănean și chiar românesc, în jurul căruia s-a închegat un grup de inițiativă inimos, alcătuit din reprezentanți ai mediului de business, medici și Biserica Adventistă.

Reporter: Când ați demarat proiectul și care este, pe scurt, povestea acestuia?

Remus Bența: Proiectul Spitalului Oncologic Târgu Mureș care în momentul de față poartă denumirea de ”Centru Medical de Excelență Imagistică Radioterapie și Tratament Oncologic” s-a conturat ca și idee în urmă cu cinci ani. Un grup de oameni alcătuit din medici, oameni de business alături de conducerea Bisericii Adventiste a constatat că e nevoie în comunitate de un asemenea Centru dedicat în mod deosebit domeniului medical, pe ramura oncologică.

În sensul acesta s-a înființat o fundație – Fundația Pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, formată din 11 membri fondatori. Acest proiect este un proiect cu inițiativă privată. Astfel, după ce s-a ajuns la concluzia că este nevoie de acest Centru am căutat locația și am început să facem toate demersurile legale necesare. În prima etapă, pentru a porni acest proiect am avut nevoie de un teren. Familia Bența a donat 3,5 hectare de teren, iar familia Preda din Sângeorgiu de Mureș a donat 7.500 de metri pătrați. Diferența de până la 5 hectare a fost achiziționată, fiind condiționați prin documentația Planului Urbanistic Zonal să avem o suprafață totală de 5 hectare de teren.

Pe lângă acest parteneriat care s-a făcut în cadrul fundației, mai avem un protocol de colaborare semnat cu o universitate cu renume din SUA, Loma Linda University. Aceasta este o universitate cu activitate atât în cercetări medicale, cât și cu un centru medical academic care operează șase spitale la locația în care se află. La nivelul Statelor Unite ale Americii, ea operează în peste 320 de spitale. În prezent, colaborarea cu această universitate se limitează  la trimiterea în Statele Unite ale Americii de cadre medicale pentru specializare și în momentul în care se va finaliza acest obiectiv, la rândul lor vor veni aici, să ne asigure asistență medicală. Fac mențiunea că discutăm doar de profilul oncologic.

Reporter: Prezentați vă rog caracteristicile viitorului Centru Medical de Excelență.

Remus Bența: În prima etapă, clădirea va avea o suprafață construită de peste 9.000 de metri pătrați, respectiv parter plus trei etaje. În ceea ce privește activitățile care se vor desfășura aici aș enumera ambulatoriu, cu cabinetele medicale ce înseamnă toate specialitățile de care au nevoie oamenii ca să își evalueze starea de sănătate, policlinică, radioterapie, brahiterapie, imagistică, spitale de zi, chiar spitalizare continuă, spații multifuncționale, săli de conferințe, capelă, zone de așteptare, spații administrative, birouri și anexe, laborator de analize, farmacie cu circuit închis și chiar cu circuit deschis și bineînțeles spații tehnice. De asemenea, vom avea și un laborator PET-CT, o modalitate nouă de diagnoză și de reprezentare exactă a unor tipuri de cancer și a metastazelor acestora. Toate acestea sunt incluse în etapa 1. La această etapă vom avea 105 de locuri, dintre care 60 de locuri pentru chimioterapie și 45 de paturi pentru internările de o zi.

Reporter: În ce stadiu se află proiectul?

Remus Bența: În ce privește documentația tehnică, în data de 20 decembrie 2021 ni s-a eliberat autorizația de construire cu numărul 71.  Teoretic de mâine putem începe execuția dacă ne raportăm la documente. Totuși, propriu-zis execuția acestui obiectiv va începe la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie 2022, când ne vor permite condițiile meteorologice. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna decembrie 2023.

Reporter: La ce valoare se ridică investiția și care sunt sursele de finanțare?

Remus Bența: Referitor la partea financiară a acestui proiect, pot spune că nu este un proiect cu costuri mici, ci are costuri destul de mari, fără să amintesc de teren. În componența acestor costuri intră trei categorii. Întâi, membri fondatori vin cu un ajutor în componența costului acestui obiectiv fără ca să mai aibă vreodată pretenția de a le reveni banii înapoi. Menționez că acest obiectiv va avea caracter social și pe primul loc va fi pus omul, pacientul care va veni aici, bineînțeles respectând normele de piață, în așa fel încât să fie sustenabil deoarece va trebuie să dezvoltăm și a doua etapă, despre care vom vorbi la momentul potrivit.

Pentru sprijin în realizarea acestui proiect, am depus o documentație la Ministerul Finanțelor și cu adresa numărul 585556 din 22 septembrie 2021 am primit, conform Hotărârii Guvernului 807, un ajutor de stat în cuantum de 31.749.326 de lei, echivalentul a 6.000.412 de euro. Pentru diferența dintre aportul acționarilor și ajutorul de stat vom solicita un credit bancar pentru a ne întregi finanțarea. Valoarea investiției, în care este inclusă și aparatura medicală, este între 19 și 20 de milioane de euro.

Reporter: Care considerați că va fi impactul acestui proiect pentru comunitatea din județul Mureș?

Remus Bența: Credem că această investiție va aduce un aport substanțial orașului Târgu Mureș, deși Centrul medical va fi situat la limita dintre Sângeorgiu de Mureș și Târgu Mureș.

Suntem încrezători că prin intermediul acestui Centru Medical de Excelență Imagistică Radioterapie și Tratament Oncologic putem veni în întâmpinarea tuturor cetățenilor români, și nu numai, care au nevoie de servicii medicale de calitate. Se va pune mare accent pe prevenție.

Când va funcționa la capacitatea la care a fost gândit acest Centru va avea în jur de 200 de angajați cadre medicale.

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE