Învață lucruri noi zi de zi: care este diferența dintre erbicide preemergente și postemergente? Agricultura
  • I.A.
  • 0 comentarii
  • 179 Vizualizări

Învață lucruri noi zi de zi: care este diferența dintre erbicide preemergente și postemergente?

Plantele de cultură, semănate de om, se află într-o luptă permanentă cu buruienile care, de multe ori, se răspândesc total necontrolat și împiedică obținerea unei recolte bogate și de bună calitate.

Soluții precum plivitul, săpatul sau smulsul buruienilor sunt utile doar pe suprafețe mici, precum o grădină, și pe termen scurt. Însă, când vine vorba despre terenuri întinse și despre necesitatea de a stârpi definitiv ierburile dăunătoare, este recomandată folosirea unor erbicide eficiente.

Acestea sunt amestecuri de substanțe create special pentru a stârpi rapid buruienile și, în același timp, a împiedica reapariția lor pe o anumită suprafață de teren.

Clasificare erbicire: totale si selective premeergente și postemergente 

Substanțele atât de folositoare pentru agricultori pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii, dintre care două sunt cele mai importante: plantele împotriva cărora acționează și momentul în care trebuie folosite.

Din punct de vedere al acțiunii pe care o exercită, pot fi erbicide totale și parțiale. Cele totale sunt utile atunci când buruienile au invadat cu totul un teren sau o grădină, iar rezolvările mai blânde nu s-au dovedit eficiente. În aceste cazuri, se apelează la produse ce au la bază o substanță activă puternică, precum glifosfatul. Aceasta distruge epiderma și provoacă uscarea și moartea buruienilor în câteva ore, cel mult zile.

Produsele cu acțiune totală sunt eficiente nu numai în grădini sau pe terenuri năpădite de buruieni, ci și pe marginea șoselelor și a căilor ferate sau pe aleile din curți. De regulă, pe spațiile pe care au fost folosite nu se poate cultiva nimic timp de un an.

O soluție mai puțin radicală este reprezentată de substanțele numite selective, deoarece nu afectează toate plantele existente pe un teren, ci numai pe cele dăunătoare. Buruienile sunt îndepărtate cu succes, însă plantele de cultură rămân intacte, urmând chiar să se dezvolte mai bine odată ce au dispărut dăunătorii.

Celălalt criteriu de clasificare se referă la momentul în care substanța este aplicată. Din acest punct de vedere, există două mari tipuri de erbicide:

• preemergente, care sunt folosite înainte de răsărire, pentru a combate din timp apariția buruienilor care pot împiedica dezvoltarea culturii.

• postemergente, care trebuie aplicate în fazele de vegetație a culturilor, având rolul de a combate buruienile monocotiledonate anuale și perene.

Exemple de erbicide preemergente și postemergente

Un produs ce trebuie aplicat preemergent și se dovedește foarte eficient este Sencor 600 SC, disponibil în recipiente de 20 de mililitri. Are un spectru larg de acțiune, fiind preluat prin rădăcini, după efectuarea tratamentului preemergent. Este util în special în cazul culturilor de cartofi, soia și roșii. Numărul plantelor dăunătoare pe care le combate este impresionant, unele dintre ele fiind ardeiul broaștei, ciumăfaia, hrișca urcătoare, iarba bărboasă și iarba vântului, pălămida, știrul, troscotul sau volbura.

Din categoria de erbicide post emergente, este recomandat Pulsar 40, care combate buruienile anuale cu frunze late și unele cu frunze înguste. Protejează cu succes floarea soarelui, lucerna, mazărea și soia și combate eficient buruieni precum ambrozie, ciumăfaie, cornaci, iarbă bărboasă, știr, teișor sau zeamă.

Folosind cele mai eficiente erbicide în momentul recomandat, culturile tale vor fi îmbelșugate și vei avea parte de produse de cea mai bună calitate!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE