Retrocedările în atenţia MEdC Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 33 Vizualizări

Retrocedările în atenţia MEdC

Şcolie ce sunt în pericol de a fi retrocedate sunt din nou în atenţia MEdC. IŞJ Mureş a reevaluat situaţia imobilelor revendicate de foştii proprietari. Primăria vrea ca şcolile să nu facă obiectul retrocedărilor. MEdC promite campusuri pentru elevi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a prezentat Ministerului Educaţiei o situaţie reevaluată a imobilelor în care funcţionează unităţi de învăţământ şi sunt revendicate de foştii proprietari. Aceeaşi sarcină au primit-o şi celelalte inspectorate din ţară. Demersul face parte din pregătirea implementării strategiei MEdC pe următorii trei ani.
Dilema administraţiei locale
Conform precizărilor directorului executiv al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Nicolae Neagu (foto), situaţia din judeţ poate fi împărţită pe trei planuri. Deja există o grupă de opt imobile care au fost retrocedate şi în care nu se mai desfăşoară proces educaţional. A doua grupă este formată din unsprezece unităţi de învăţământ ale căror clădiri au fost retrocedate, dar procesul de învăţământ continuă, iar alte 46 de imobile sunt în situaţie de a fi restituite foştilor proprietari. Instituţiile care răspund de buna funcţionare a procesului de învăţământ (primării, Inspectoratul Şcolar) trebuie să găsească soluţii pentru elevi. "Din cele 46 de imobile, patru sunt în Târgu Mureş: Colegiul Naţional Unirea, Liceul de Artă, Liceul Bolyai şi Gimnaziul Europa. Primăriile administrează patrimoniul şcolilor. În total, în judeţ şcolile funcţionează în aproximativ 2.700 de imobile", explică Nicolae Neagu. Primarul Dorin Florea recunoaşte neputinţa administraţiei locale de a rezolva problema în timp util. Florea a declarat că va propune un amendament la Legea proprietăţii, fiind nemulţumit de faptul că administraţiile locale nu au fost consultate la întocmirea actului normativ. "Voi propune ca şcolile să fie exceptate de la retrocedare şi să fie trecute automat la despăgubiri. La ora actuală primările nu pot pune în practică soluţii de înlocuire a acelor spaţii de învăţământ", a declarat Dorin Florea.
Campusuri mureşene
În strategia pentru 2006-2008, Ministerul Educaţiei, a inclus un program de construire a unor campusuri şcolare. Valoarea estimată pentru implementarea în 2006 este de 200 de milioane de euro (55% din suma totală). La nivel naţional vor fi construite 80 de campusuri şcolare, de care ar trebui să beneficieze 10% din elevi. Ministrul Hărdău a anunţat la Sibiu o reconfigurare a reţelei şcolare în următorii trei ani. "Pentru Mureş intră în vizorul MEdC trei campusuri: unul vocaţional pentru Liceul de Artă şi LPS, am mai propus un astfel de campus la Reghin, unde avem nevoie de un internat interşcolar şi unul la Luduş prin extinderea Grupului Şcolar Industrial. Avem şi la Luduş o criză a spaţiilor de cazare pentru elevi", a mai precizat Nicolae Neagu.

Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE