Nu avem şcoli europene Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Nu avem şcoli europene

2893_nua.gifŞase unităţi şcolare mureşene s-au înscris pentru obţinerea certificatului "Şcoală Europeană". Zgârcenia şi lispa de transparenţă a M.Ed.C. în acordarea titlurilor onorifice pe anul trecut i-a supărat pe directorii mureşeni. În premieră, titlul facilitează finanţarea altor activităţi de cooperare europeană în domeniul educaţiei şi poate fi păstrat trei ani.

Candidaţi perseverenţi
Competiţia pentru acordarea certificatului "Şcoala Europeană" se află la a treia ediţie, fiind iniţiată în anul şcolar 2003/2004 cu scopul de a sprijini eforturile României de integrare în Uniunea Europeană. La ediţia din acest an s-au înscris şase şcoli din judeţul Mureş. Competiţia este deschisă tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în activităţi sau proiecte de cooperare europeană, activităţile fie ale instituţiei, pe ansamblu, fie ale personalului didactic sau ale elevilor, individual sau în echipe. Evaluarea candidaturilor depuse se bazează pe criterii precum: coerenţa activităţilor de cooperare europeană cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor de cooperare europeană în programul curent al şcolii, varietatea grupurilor de vârstă (a elevilor) implicate în activităţi, varietatea disciplinelor de studiu implicate, continuitate şi constanţă în activităţi, sau strategie şi modalităţi de evaluare, diseminare. Printre unităţile şcolare înscrise în acest an se numără Grupul Şcolar "Lucian Blaga" Reghin, Colegiul Tehnic Târnăveni, Grupul Şcolar "Traian Vuia" din Târgu Mureş sau Colegiul Naţional Unirea din Târgu Mureş.
Dezamăgirea managerilor
Directorii unităţilor şcolare mureşene au fost supăraţi anul trecut pe lipsa de transparenţă a ministerului. După ce li s-a cerut să întocmească o documentaţie stufoasă, care să conţină planuri manageriale pe ultimii trei ani, strategii şi proiecte viitoare etc. aceasta a fost analizată de o comisie alcătuită din Cătălina Alexandra Ionescu (alias Jojo), Andi Moisescu şi Jonathan Scheele. De asemenea, nu fusese anunţat că numărul certificatelor va fi limitat, iar la o reuniune naţională au fost directori care au cerut lămuriri şi argumente pentru deciziile luate. "Poate că în acea comisie ar trebui să fie cineva care să cunoască mai bine sistemul de învăţământ", este de părere Cristina Someşan, inspectorul şcolar pentru programe europene din cadrul Inspectoratului Şcolar Mureş. "Anul acesta şcolile mureşene au depus din nou dosare voluminoase care atestă o activitate bogată. Sperăm să avem şanse mai mari", ne-a mai declarat Cristina Someşan. În perioada ianuarie-aprilie 2006, candidaturile vor fi evaluate de o comisie de experţi, iar acordarea certificatelor în cadru festiv este programată pentru luna mai 2006.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a organizat în data de 10 mai 2005 ceremonia de decernare a certificatului "Şcoala Europeană". Acesta a fost atribuit unui număr de 8 unităţi şcolare: Şcoala de Arte şi Meserii Drăxeni – jud. Vaslui, Grup Şcolar "Virgil Madgearu" Iaşi, Colegiul Naţional Iaşi, Liceul de Artă "Marin Sorescu" Craiova, Şcoala cu clasele I-VIII Frumoasa – jud. Teleorman, Liceul Pedagogic "Dimitrie Ţichindeal" Arad, Liceul Teoretic "Avram Iancu" Cluj-Napoca şi Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" Sibiu.
Ionuţ OPREA
ionut @zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE