Elita dansului sportiv naţional, în concurs la Târgu-Mureş. Vasile Gliga, preşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv: „Ne propunem ca dansul sportiv să devină disciplină olimpică!” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2562 Vizualizări

Elita dansului sportiv naţional, în concurs la Târgu-Mureş. Vasile Gliga, preşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv: „Ne propunem ca dansul sportiv să devină disciplină olimpică!”

Sala Sporturilor din Târgu-Mureş va găzdui, în perioada 2-4 martie, Campionatul Naţional de Dans Sportiv 2018 şi Cupa Mureşul – ediţia a II-a, competiţii care vor reuni la start cei mai valoroşi dansatori din România, dar şi din judeţul Mureş. Detalii despre eveniment, dar şi despre importanţa dansului sportiv, pentru care se face lobby să fie inclusă pe lista disciplinelor olimpice, am aflat de la reghineanul Vasile Gliga, preşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv.

Reporter: Pentru început, vă rog să dezvăluiţi motivele pentru alegerea municipiului Târgu-Mureş şi a judeţului Mureş pentru găzduirea ediţiei din acest an a Campionatului Naţional de Dans Sportiv.

Vasile Gliga: Ceea ce ne-am propus în Biroul Permanent al Federaţiei Române de Dans Sportiv este să organizăm campionate în mai multe zone din ţară, pentru că ne interesează să promovăm dansul sportiv în toate reşedinţele din judeţ din ţară, pentru  a populariza dansul sportiv, astfel încât să avem cât mai multe cluburi de profil şi ulterior o bază de selecţie cât mai mare. Cu cât baza de selecţie este mai mare, cu atât vom putea să ţinem pasul în competiţiile internaţionale, la campionate mondiale şi europene, cu sportivi valoroşi. În altă ordine de idei, Târgu-Mureşul este o locaţie foarte avantajoasă, fiind amplasat în zona centrală a ţării. Pe lângă acest argument geografic, desigur că este vorba de o recunoaştere a nivelului la care a ajuns judeţul Mureş în dansul sportiv românesc. Judeţul Mureş deţine cele mai importante titluri de campioni naţionali, de câţiva ani, atât la Latino cât şi la Standard, la 18-35 de ani, cea mai puternică categorie de la competiţiile internaţionale.

Rep.: Cum vedeţi expansiunea dansului sportiv în judeţul Mureş?

V.G.: Ne străduim să dezvoltăm dansul sportiv în general, şi în judeţul Mureş urmărim acelaşi lucru, respectiv să fie o bază de selecţie cât mai mare, să fie copii talentaţi dar şi părinţi care să îşi poată susţine copii pentru a face dans de performanţă. Când spun dans sportiv, mă refer nu numai la Standard şi Latino, ci şi Salsa, Rock-and-roll, Majorete, chiar Dansurile populare care aş dori să fie sub egida Federaţiei Române de Dans Sportiv. E de fapt o mişcare naţională prin care am dori ca în fiecare şcoală să se facă dans, deoarece această activitate dezvoltă foarte bine copii, atât fizic cât şi mental.

Rep.: Fiind membru în Prezidiul Mondial, vă rog să ne spuneţi ce se preconizează în privinţa viitorului dansului sportiv pe mapamond?

V.G.: La nivel mondial există aceeaşi preocupare ca în timp dansul sportiv să nu se rezume doar la Standard şi Latino, ci să fie şi alte dansuri. Deja sunt alte dansuri asociate la nivel mondial, şi Majoretele şi Rock-and-roll-ul sau Breackdance-ul şi ne propunem la nivelul Prezidiului Mondial ca dansul sportiv să fie recunoscut ca disciplină olimpică. Un prim pas s-a făcut la Breackdance, care va fi o disciplină olimpică la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Tokyo, în 2018.

Rep.: Ce mesaj aveţi pentru mureşenii iubitori de sport, de frumos?

V.G.: Vreau să spun ca un cunoscător în privinţa dansului sportiv că prezenţa în sală, unde vezi sportivii concurând şi trăieşti acea atmosferă specială, înseamnă mult mai mult decât poţi vedea şi simţi pe un ecran de televizor. Sigur, cei care vor participa vor avea două seri deosebit de frumoase şi nu vor uita niciodată că au fost prezenţi la un campionat naţional de dans sportiv. Îi aşteptăm cu drag, atât sâmbătă, cât şi duminică, să vină la Sala Sporturilor din Târgu-Mureş!

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE