Întâlniri de lucru pentru o premieră tehnologică: alternativă ecologică la microhidrocentrale, pentru comunităţile locale Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 145 Vizualizări

Întâlniri de lucru pentru o premieră tehnologică: alternativă ecologică la microhidrocentrale, pentru comunităţile locale

Microhidrocentralele constituie, mai ales pentru comunităţi locale sau zonale, surse importante de energie. În anii 80 ai secolului trecut, construirea lor devenise chiar o politică de stat, astfel încât s-a ajuns ca aproape toate bazinele hidrografice, in care România e atât de bogată, să fie de-a dreptul asaltate de astfel de construcţii hidrotehnice. Din păcate, beneficiul oferit de obţinerea unei energii electrice mai ieftine nu acoperă în niciunul din cazuri prejudiciile aduse mediului înconjurător. Cele mai multe microhidrocentrale sunt construite în zone protejate şi chiar în situri Natura 2000. Apele de munte sunt captate în ţevi, cursurile râurilor pârâurilor sunt deviate sau chiar desfiinţate pe distanţe considerabile, distrugând astfel habitate acvatice, reducând biodiversitatea şi antropizând refugii naturale declarate protejate la nivel naţional sau chiar comunitar.
În 2012, Comisia Europeană a cerut Ministerului Mediului din România răspunsuri adecvate în problema microhidrocentralelor (MHC) amplasate sau în curs de construcţie în siturile Natura 2000.
Prin proiectul pe care îl derulează şi pe care îl va finaliza în acest an, Asociaţia pentru protecţia mediului şi a naturii RHODODENDRON din Târgu Mureş oferă, în premieră, comunităţilor locale din România o alternativă la MHC pentru producerea energiei regenerabile cu reducere semnificativă a impactului asupra naturii. Ea va fi oferită, la început, comunităţii locale din oraşul Sovata, a cărui Primărie este partener în proiect.
Pe un curs de apă din vecinătatea oraşului va fi amplasată o roată hidraulică cu pale rabatabile, aplicaţie practică a unui brevet  ce aparţine unor inventatori din comuna Band, judeţul Mureş. Se preconizează ca puterea instalată să fie de 5 – 10 KW, cu o producţie energetică anuală de 8 – 20 MWh, suficientă pentru a acoperi, spre exemplu, iluminatul public al oraşului Sovata.
Echipamentul este realizat în totalitate în atelierul din Band al echipei de inventatori şi este în curs de asamblare.
Informaţiile legate de evoluţia proiectului au fost prezentate în cadrul întâlnirii de lucru organizată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş, care este, la rândul ei, parteneră în proiect. Întâlnirea a încheiat, de fapt, o serie de mai multe prezentări ale proiectului susţinute de reprezentanţii Asociaţiei Rhododendron în şcolile şi în comunitatea din Sovata. Au fost organizate patru întâlniri cu elevi în şcolile din oraşul Sovata şi o întâlnire cu locuitori şi angajaţi ai Primăriei Sovata.
La APM Mureş au fost prezenţi toţi angajaţii instituţiei cu responsabilităţi în cadrul parteneriatului, respectiv responsabilii cu relaţiile publice, monitorizarea activităţilor, proiecte derulate, biodiversitate, compartimentul juridic ş.a. Reprezentanţii Asociaţiei Rhododendron au prezentat proiectul şi stadiul actual de derulare a lui, respectiv: au fost identificate mai multe posibile locaţii pentru amplasarea roţii hidraulice, urmând a fi stabilită poziţia definitivă; echipa de inventatori a finalizat turnarea şi strunjirea pieselor componente mari ale utilajului; date fiind dimensiunile şi inexistenţa unor scule  şi utilaje compatibile în zonă, a fost necesar să adapteze strungurile din dotare şi chiar să fabrice câteva unelte pentru continuarea lucrărilor.
În cadrul întâlnirii de la APM Mureş au fost stabilite, de asemenea, activităţile pentru perioada următoare.  Partenerii au decis, de asemenea, ca la întâlnirile viitoare să invite şi publicul/factorii interesat(i).
Proiectul Alternativă ecologică la microhidrocentrale pentru comunităţile locale este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE