Creşe noi, bani din cer? Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 96 Vizualizări

Creşe noi, bani din cer?

8_30.jpg
Consilierul Sebastian Pui a cerut 17 creşe cu 2.000 de locuri şi 5 milioane lei pentru construirea lor. Primăria a alocat pentru 2011 doar 400.000 lei şi are alte trei proiecte. Administraţia Creşelor propune 12 creşe cu 540 de locuri. Inspectoratul Şcolar anunţă că anul trecut s-au născut în oraş 1.396 copii în 2010 şi propune reamenajări de spaţii. Cine dă bani pentru creşe?

După ce în luna decembrie CL consilierul Sebastian Pui a înaintat un proiect pentru demararea investiţiilor privind înfiinţarea de creşe, cu minim 2.000 locuri – respectiv 17 creşe precum şi cuprinderea în bugetul pe anul 2011 a sumei de 5.000.000 lei la capitolul investiţii cu această destinaţie, pentru creşe au fost alocaţi doar 400.000 lei prin bugetul aprobat marţi pentru 2011. Iniţiatorul proiectului, consilierul Sebastian Pui a cerut socoteală, deşi proiectul său fusese aprobat în regim de urgenţă, modificat substanţial, în sensul în care executivul Primăriei a consemnat că se aprobă în principiu construirea de creşe, dar prin parteneriate publice private şi fără a prinde o sumă din bugetul local, iar studiul de necesitate trebuia prezentat de Inspectoratul Şcolar Judeţean în luna ianuarie. ”Am avut proiect pentru înfiinţarea de creşe, votat în unanimitate, aş vrea să ştiu suma prevăzută pentru creşe şi unde este trecută”, a cerut el. Directorul economic al municipalităţii, Kiss Imola, a anunţat însă alte repere. “V-am arătat că în bugetul pentru dezvoltare sunt 200.000 lei pentru studii de fezabilitate pentru creşe, şi la articolul reparaţii este o sumă de 200.000 lei. Va fi rectificată în cursul anului, când se vor apuca de amenajarea spaţiilor pentru creşe pe baza studiului de la ISJ”, a răspuns Kiss Imola. Ioan Sita a propus înfiinţarea unei grădiniţe în spaţiul din fosta locaţie a Clinicii de Bucomaxilo facială, şi a cerut ca noile creşe să aibă neapărat terenuri de sport. “Am gândit un program de dezvoltare pentru creşe, avem trei oferte, un parteneriat cu Biserica pentru o creşă în Unirii, şi două locaţii au fost propuse la Compania Naţională de Investiţii, şi avem posibiltiatea pentru creşe în parteneriat public privat, pe care o pregătim. După votarea bugetului sau până joi să reluam discuţiile cu Consiliul Judeţean şi cu doamna preşedinte, pentru că acea clinică s-a spus că va fi cedat oraşului”, a declarat primarul Dorin Florea.

Câţi copii sunt în creşe acum?

Conform informării prezentate de administraţia creşelor, semnat de directorul Ferencz Emoke, în prezent municipiul are în subordine cinci creşe cu un număr total de 329 de copii, cu vârste între 11 luni şi 4 ani, aflaţi în evidenţă la sfârşitul anului 2010. Înscrierea copiilor la creşe poate fi efectuată de către părinţi oricând în timpul anului, potrivit opţiunii acestora. În Târgu Mureş, în medie sunt 4364 de copii între 0-3 ani şi 1492 de copii între 3-4 ani, în total 5856 de copii între 0 şi 4 ani. “Ne propunem ca, noile creşe să-şi desfăşoare activitatea în spaţiile ce urmează a fi construite sau amenajate în grădiniţele cu program prelungit existente la nivelul cartierelor, astfel încât să deservească populaţia cât mai aproape de domiciliu, cu toate că în urma adresei trimise către Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş s-a comunicat situaţia acestora pentru anul 2011-2012, s-a comunicat faptul că nu există spaţii care ar putea fi redistribuite pentru creşe”, a precizat Ferencz Emoke. Totuşi, administraţia creşelor propune înfiinţarea de 12 noi unităţi, în medie cu 40 de locuri.

Conform unui studiu inclus de Inspectoratul Şcolar pe agenda discuţiilor doar în anul 2010 s-au născut în oraş 1396 de copii, iar în grădiniţele cu program prelungit sunt cuprinşi 3.909 copii cu vârste până la 7 ani. În patru grădiniţe funcţionează şi creşe, după ce înainte de 1989 în 9 grădiniţe cu program prelungit funcţionau şi creşe. Acum majoritatea spaţiilor redistribuite sunt în folosinţa unor fundaţii. ISJ propune extinderi sau redistribuiri de spaţii însă acestea nu au fost inventariate şi cuprinse oficial într-o decizie a CL.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE