Săptămâna Culturală Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 77 Vizualizări

Săptămâna Culturală

4354_saptamana.gifOraşul Viorilor se pregăteşte să sărbătorească, în perioada 29 mai-4 iunie, a XXXV-a ediţie a Săptămânii Culturale Reghinene.

Evenimentul organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Reghin şi Instituţiile de Cultură Locale va debuta luni, de la ora 18 la Casa de Cultură "Eugen Nicoară" cu deschiderea festivă a Săptămânii Culturale prin alocuţiunile primarului Nagy Andras, viceprimarului Sorin Pui şi a consilierului local Ion Tuşnea, preşedintele comisiei pentru învăţământ, cultură şi culte. Inaugurarea va continua cu spectacolul de romanţe şi cântece de petrecere "E mai, privighetoarea cântă…" susţinut de interpreţii şi orchestra Casei Municipale de Cultură.

Şezătoare artistică
Biblioteca Municipală organizează cu această ocazie un eveniment inedit – o şezătoare literară care se bucură de prezenţa redactorilor revistei "Steaua" şi "Tribuna", apariţii publicistice clujene. În acest cadru, redactorul tv Radu Ţuculescu îşi va lansa romanul intitulat sugestiv "Ora păianjenului". Întâlnirea va fi moderată de scriitorul şi publicistul Nicolae Băciuţ.
Simultan cu această festivitate, Casa de Cultură a Tineretului "George Enescu" va găzdui vernisajul expoziţiei de marionete şi acuarele a artistei plastice Gina Mariş, precum şi premierea concursului de creaţie poezie şi eseu "Preludiul primăverii", competiţie adresată elevilor şi aflat la cea de-a doua ediţie.
Poeta Dorina Magdalena Suciu îşi va lansa cartea de lirică pentru copii "Copilărie, pâine dulce", activitate realizată în colaborare cu Clubul Copiilor Reghin.
Amatorii de teatru vor putea asista începând cu ora 19 la premiera piesei "Acul cumetrei Gurton" de W. Stevenson în prezentarea formaţiei de teatru a Casei de Cultură.

Lirism şi folclor
Cea de-a treia zi dedicată culturii reghinene va debuta cu festivalul interjudeţean al păpuşarilor amatori "Vitez Laszlo". De la ora 17, Biblioteca Municipală va găzdui o întâlnire cu scriitori şi publicişti, precum şi lansarea cărţilor "Înapoi la lirism" de Eugen Nistor, "Dealurile cu Robinsoni" de Ion Dumbravă şi "Acord final la o poveste neterminată" de Ileana Sandu. Cu începere de la ora 19 se va desfăşura spectacolul focloric "Mureş doinitor pe strune de dor" cu participarea ansamblului de cântece şi dansuri populare al Casei de Cultură "Eugen Nicoară" în coregrafia lui Dumitru Bucin, formaţia de dansuri populare maghiare a aceeiaşi instituţii, coregrafia fiind realizată de Nagy Levente şi formaţia de dansuri germane a Forumului Democrat German din Reghin, coregraf Ioan Mera.

Copii, atenţie maximă
Programul de joi debutează cu un program literar muzical dedicat zilei de 1 iunie şi organizarea unui concurs de creaţie literară cu participarea elevilor claselor gimnaziale ale şcolilor din municipiu.
De la ora 13 va avea loc o slujbă de pomenire în cinstea Eroilor Neamului. Seara este rezervată unui recital de muzică clasică susţinut de elevii Gimnaziului de Stat "Augustin Maior". De la ora 18 va avea loc vernisajul expoziţiei tradiţionale anuale de arte plastice a aceluiaşi gimnaziu reghinean.
Ziua internaţională a copilului va fi celebrată vineri, cu începere de la ora 10 în Parcul Tineretului, organizatorii acestui eveniment fiind Primăria Municipiului. Simultan cu acest eveniment, la Muzeul Etnografic din Reghin va avea loc colocviul de etnografie "Interferenţe Cultural-Etnice", aflat la cea de-a patra ediţie.
În după-amiaza zilei de vineri Casa Municipală de Cultură "Eugen Nicoară" va găzdui cenaclul literar "Kemeny Janos", eveniment realizat în colaborare cu Biblioteca Municipală "Petru Maior" şi Asociaţia Culturală "Kemeny Janos"în cadrul căreia se va desfăşura seara literară "Fragmente din jurnalul doamnei contese Bamffy Varadi Aranka" în prezentarea actriţei Teatrului Naţional din Târgu-Mureş Kilyen Ilka.
Sâmbătă, reghinenii sunt aşteptaţi la Târgul Meşterilor Populari care va avea loc pe întreg parcursul zilei în Parcul Central.
Ediţia a VI-a a Festivalului Etniilor va marca încheierea Săptămânii Culturale Reghinene prin o parade a portului popular, alocuţiuni şi un spectacol folcloric.

Claudia CĂMÂRZAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE