Scandalagii şi chiulangii vor fi monitorizaţi Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Scandalagii şi chiulangii vor fi monitorizaţi

28_disciplinaprofi.jpgMinisterul Educaţiei a cerut ca directorii şi consilierii educativi din unităţile şcolare să aibă evidenţe în sistem electronic a stării disciplinare a elevilor. Directorii vor trebui să raporteze periodic în scris dacă elevii sunt cuminţi sau nu, iar profesorii vor trebui să constituie modele de punctualitate şi ţinută. Se recomandă şi discutarea de către profesori şi elevi a cazurilor concrete de indisciplină prin raportare la sancţiunile prevăzute de regulamentele şcolare. În semestrul I al anului şcolar 2004-2005, 113 elevi mureşeni au fost exmatriculaţi pentru absenţe şi 8 din alte motive disciplinare, doi directori au fost destituţi din cauza unor deficienţe grave în managementul unităţii şcolare, unul a primit mustrare scrisă, existând în derulare şi anchete privind transferarea unor elevi fără respectarea regulamentelor.

În urma scandalului de la Constanţa, Ministerul Educaţiei a ordonat Inspectoratului Şcolar Judeţean convocarea directorilor din şcoli în termen de trei zile, pentru comunicarea măsurilor ce trebuie luate în scopul combaterii degradării stării disciplinare din mediul şcolar. Directorii mureşeni vor primi informări scrise şi precizări suplimentare. Inspectorul şcolar general, Ştefan Someşan, a precizat că nu există abateri disciplinare în învăţmântul mureşean, atât de grave încât măsurile mai stricte în privinţa disciplinei să fie îngrijorătoare. Directorii vor trebui să se asigure că la nivelul fiecărui consiliu profesoral se vor prezenta, în detaliu, îndatoririle cadrelor didactice, punându-se accent pe punctualitate, ţinută, respectarea planificării calendaristice, îndeplinirea tuturor sarcinilor prevăzute în fişa postului, adecvarea conţinutului lecţiilor la particularităţile de vârstă ale elevilor, calitatea componentei educative, relaţiile cadru didactic-elev, managementul clasei, activităţile extraşcolare şi efectul lor asupra calităţii formării grupului supus educaţiei.

Pedepse fizice interzise

Cadrele didactice vor fi atenţionate că aplicarea de pedepse corporale elevilor este interzisă. Totodată, vor fi prezentate şi sancţiunile care decurg din nerespectarea prevederilor şi efectul acestora asupra carierei didactice personale. La nivelul colectivelor de elevi, prin învăţători şi profesorii diriginţi, ministerul a cerut să fie discutate cazuri concrete de abateri de la normele de comportare civilizată în diverse împrejurări, acestea urmând a fi analizate prin raportare la prevederile Regulamentului şcolar şi ale Regulamentului de ordine interioară. Esenţială în acest context este considerată discutarea calităţii de elev, evidenţiindu-se faptele care contravin acesteia, precum şi sancţiunile ce decurg din nerespectarea regulamentelor.

Poliţie educaţională

Ministrul Miclea mai vrea ca, în cadrul şcolii, să se urmărească şi să controleze sistematic frecvenţa şi ţinuta elevilor, starea de disciplină reflectată în relaţiile elev-profesor, elev-elev şi elev-comunitate. Abaterile de la normele prevăzute de regulamente trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, pentru analiză şi decizie. Directorii vor trebui să comunice în scris inspectoratelor şcolare abaterile, dar şi măsuri strategice ca actele de indisciplină să nu mai fie comise. La nivelul fiecărui inspectorat şcolar se va analiza periodic starea disciplinară. Consilierul educativ şi directorul vor trebui să aibă de acum încolo o evidenţă clară, şi în sistem electronic, pe clase şi pe elevi, a stării disciplinare (frecvenţa, abateri de la regulament, sancţiuni aplicate, măsuri de ameliorare). Conducerea şcolii va întocmi, semestrial, diagrama stării disciplinare, având în vedere frecvenţa la ore, abateri de la regulamentul şcolar şi aplicarea gradată a sancţiunilor. “Nu-i vom mai reconvoca pe directori, pentru că sunt costuri foarte mari. Vor primi instrucţiuni scrise şi precizări suplimentare. Discuţiile cu elevii nu sunt o noutate, ministerul vrea doar să accentueze că respectarea regulamentelor este etrem de importantă. Există Comisii de Disciplină din care fac parte şi elevii. Situaţia disciplinară este cunoscută, şi în raportul semestrial au fost analizate datele care conţineau situaţia mediilor la purtare, numărul de absenţe, sancţiunile aplicate. Toate informaţiile au fost obţinute prin colaborarea cu unităţile şcolare, doar prevederea evidenţei electronice a consilierilor educativi este o noutate. Directorii completau şi până acum situaţii centralizate, de foarte multe tipuri, în funcţie de aspectele disciplinare analizate. Nu există abateri atât de grave încât noile prevederi să sperie pe cineva, se insistă însă pe modernizarea sistemului de monitorizare disciplinară”, ne-a declarat Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general al judeţului Mureş.
Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE