Ciolanul s-a împărţit Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 167 Vizualizări

Ciolanul s-a împărţit

44_nicolaescu_cap.jpgÎn urma unei noi runde de negocieri între PNL, PD, UDMR şi PUR

40% din funcţiile de conducere ale serviciilor descentralizate vor aparţine UDMR * Printre posturile solicitate şi convenite cu reprezentanţii celorlalte trei formaţiuni se numără Direcţia Muncii, Direcţia de Sport, Casa de Pensii, Vama, Garda de Mediu * PNL nu a cedat Finanţele, ARR, DSP, în timp ce PD a luat Inspectoratul Şcolar, Cultura, AJOFM sau Garda * PUR s-a ales cu Protecţia Mediului * Dintre foştii şefi vor rămâne în funcţie Carmen Vamanu – ITM, Ioan Rusu – DSV, Maria Gyorfi – Direcţia Muncii sau Ileana Morent – Casa de Pensii * Reprezentanţii partidelor nu recunosc însă această distribuire a funcţiilor

Chiar dacă până la ora actuală, liderii judeţeni ai celor patru formaţiuni nu recunosc şi nu consideră încheiate discuţiile pentru stabilirea viitorilor şefi ai serviciilor deconcentrate, Zi de Zi a intrat în posesia unei liste care dovedeşte tocmai contrariul. Mai mult, liderul PD Mureş a afirmat că întâlnirea a avut rolul de a analiza competenţa dovedită în activitate de actualii şefi, iar acolo unde se impune, aceştia vor fi demişi, iar apoi vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de conducere. Astfel, sâmbătă s-a desfăşurat o nouă rundă de negocieri privind împărţirea fotoliilor de şefi ai serviciilor deconcentrate din judeţ. Conform algoritmului, dar şi ţinând cont de cererile UDMR, a căror reprezentanţi au solicitat 40% din posturile cheie de conducere din judeţ, Alianţa D.A. va deţine 18 funcţii principale şi 30 de adjuncţi, distribuite astfel – PNL – 9 + 18, iar PD – 9 + 12, în timp ce în raza de influenţă a UDMR vor intra 14 servicii deconcentrate, iar a PUR două.

Sănătatea între PNL şi UDMR

Astfel, Direcţia de Sănătate Mureş va fi condusă de un reprezentant al PNL, cel mai probabil de medicul urolog Schwartz Ladislau, care a mai îndeplinit funcţia de adjunct în cadrul DSP în perioada 1997-1998. Funcţiile de adjuncţi vor fi ocupate de reprezentanţi ai UDMR, PD şi PNL. La CJAS, în schimb, postul de director general este arvunit UDMR, astfel că Csiki Zsuzsanna, în cazul în care nu va pleca la Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate, va rămâne în funcţie. Vor fi schimbaţi în schimb directorul medical – Marcela Vasluian, şi directorul economic – Anton Rus, urmând ca posturile lor să revină PNL şi PD. De asemenea, şefia Direcţiei Sanitar Veterinară ar urma să revină UDMR, a căror lideri însă au militat pentru menţinerea actualului director Ioan Rusu, neagreat în trecut de PSD.

PD – cultură şi şcoală

Inspectoratul Şcolar urmează să fie condus de un reprezentant al PD, în timp ce cele patru funcţii de adjuncţi vor fi distribuite astfel: două la UDMR, una la PNL şi ultima la PUR. Singurul nume cert rămâne cel al lui Albertini Zoltan, în timp ce PNL a renunţat la nominalizarea lui Mircea Prozan, respectiv Dinu Ciucă. Postul de director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural va fi ocupat de un reprezentant al PD, aşa cum anunţasesem în numerele anterioare, dar reprezentanţii partidului au evitat să ne precizeze numele viitorului şef. Rămânând tot în sfera activităţilor de învăţământ, cultură şi sport, menţionăm că UDMR a solicitat şefia Direcţiei pentru Sport. Petelei Attila de la Liceul cu Program Sportiv se încălzeşte în culise.

UDMR, mulţumit de Muncă şi Pensii

Reprezentanţii UDMR s-au declarat, se pare, mulţumiţi de prestaţiile directorului Direcţiei de Muncă şi Solidaritate Socială – Maria Gyorfi, respectiv a directorului executiv al Casei de Pensii – Ileana Morent, încât, deşi au cerut şefia acestor instituţii, nu vor opera schimbări. Ele vor fi ajutate de reprezentanţii PD şi ai PNL. Nu va fi demisă nici şefa ITM, Carmen Vamanu, a cărei menţinere a fost susţinută atât de PNL cât şi de UDMR. În schimb, directorul executiv al AJOFM, Reghina Fărcaş, nu a întrunit voturile de simpatie ale liderilor celor patru formaţiuni, astfel că urmează a fi înlocuită de un reprezentant al PD, secondat de cei ai PNL şi UDMR.

Finanţele sunt D.A.

Poate cel mai mare cutremur, de altfel aşteptat, este cel din Direcţia Generală pentru Finanţe Publice. Astfel, funcţia de director executiv va reveni PNL, mai precis Feliciei Pop, iar cele de adjuncţi UDMR, PNL şi PD. Interesant că potrivit informaţiilor noastre actualul adjunct Sorin Lazăr nu se va regăsi în viitoarea schemă de conducere. Şi în Garda Financiară, care va trece din nou la DGFP, va interveni schimbarea, care va fi tot oranj. Astfel funcţia de comisar şef va reveni unui pedist, fiind preferat însă un om din sistem, cel mai vehiculat nume fiind cel al comisarului Valeriu Baziotis. Cea de-a treia instituţie din sfera Finanţelor va reveni UDMR, probabil lui Jakab Attila, dacă acesta nu va ajunge secretar în Ministerul Finanţelor. Postul de adjunct a fost negociat de PNL.

Mediul PUR

Şi în instituţiile care aparţin de Ministerul Apelor, Mediului şi Pădurilor vor surveni modificări. Astfel, Garda de Mediu a fost solicitată de UDMR, pentru liderul ONG-ului Rhododendron. În schimb, Agenţia pentru Protecţia Mediului va reveni PUR şi PD. De asemenea, o altă instituţie vizată de schimbare este Direcţia Silvică, unde şef a fost vehiculat o perioadă – Teodor Herlea, cu susţinerea senatorului Mihail Antonie. Între timp, PNL a renunţat la această variantă preferând un reprezentant propus de PNL Reghin, probabil şeful Ocolului Răstoliţa. Surprinzător, UDMR a cerut şi Direcţia Apelor – pentru consilierul local de Târgu Mureş David Csaba, doar că decizia se va lua prin consultarea liderilor celor patru formaţiuni din cele opt judeţe a căror direcţii aparţin de Apele Mureş. Astfel că Mircea Urzică s-ar putea să aibă, în final, câştig de cauză.

Drumuri oranj

Pentru Autoritatea Rutieră Română, PNL şi-a reafirmat interesul pentru şefia acestei instituţii, fiind menţinută şi fosta propunere, cea a lui Alexandru Lupu. În schimb, Registrul Auto Român ar urma să fie coordonat de consilierul local PD de Sighişoara – Florian Coman.
În rest, în privinţa celorlalte instituţii fie nu s-au făcut propuneri, fie vor fi păstraţi foştii directori.
Oricum, zarurile nu sunt întrutotul aruncate, deoarece legal, directorii sau şefii propuşi pentru schimbare vor fi greu de înlocuit. Procedura relativ greoaie, care presupune organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiilor publice vacante se va încheia cel mai devreme în luna martie.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE