Ambiţii imperiale Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 40 Vizualizări

Ambiţii imperiale

83_Bush-site.gifStatele Unite vor continua ofensiva împotriva terorismului până când "lupta va fi câştigată", a declarat preşedintele american G.W. Bush, în mesajul privind starea Uniunii, rostit ieri în faţa Congresului american. "Ţara noastră este ţinta terorismului care vrea să ucidă mulţi dintre noi şi să ne intimideze. Reţeaua teroristă Al-Qaeda are încă mulţi conducători, însă până în prezent numeroşi înalţi responsabili au fost neutralizaţi. Există guverne care susţin şi adăpostesc teroriştii, însă numărul acestora este în declin. Pakistanul, Arabia Saudită şi alte nouă ţări au capturat terorişti Al-Qaeda. Pe termen lung, pacea pe care o căutăm va fi stabilită doar dacă vom elimina condiţiile care hrănesc radicalismul şi ideologiile criminale. Singura forţă atît de puternică pentru a stopa tirania şi terorismul este înlocuirea urii cu speranţa, acesta este forţa libertăţii umane", a subliniat preşedintele american.
În cadrul discursului său, George W. Bush a adresat avertismente severe Iranului şi Siriei, pe care le-a acuzat că se opun politicii americane de promovare a democraţiei şi luptei împotriva terorismului. Pentru "a promova pacea în marele Orient Mijlociu, noi trebuie să înfruntăm regimuri care continuă să ofere găzduire teroriştilor şi încearcă să se doteze cu arme de distrugere în masă. Iranul rămîne principalul stat din lume care susţine terorismul", a afirmat preşedintele american. Totodată, el a acuzat Teheranul că doreşte să se doteze cu arme nucleare. În ce priveşte Siria, Bush a spus că guvernul acestei ţări trebuie "să înceteze orice sprijin acordat terorismului". El a reamintit că forul legislativ american a adoptat o lege care permite aplicarea de sancţiuni împotriva Siriei. Şeful Casei Albe a evocat şi ambiţiile nucleare ale Coreeri de Nord şi a promis că va acţiona pentru a convinge Phenianul să renunţe la programul său militar atomic.
Preşedintele SUA a mai declarat că un scop prioritar este acela de a-i vedea pe israelieni şi palestinieni trăind în pace. Bush a anunţat că bugetul pe care îl va prezenta săptămîna viitoare Congresului prevede oferirea unui ajutor de 350 de milioane de dolari pentru sprijinirea reformelor politice, economice şi de securitate ale palestinienilor.
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE