PNA te ascultă ce zici Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

PNA te ascultă ce zici

76_ligia.gifPNA ne-a mai dat în urmă cu două zile o altă dovadă a practicilor ilegale prin care îşi justifică activitatea. Sub paravanul că efectuau cercetări în dosarul judecătorului Andreea Ciucă, procurorii PNA Târgu Mureş şi-au permis să solicite listele cu convorbirile a 70 de persoane, deşi aceste persoane nu erau părţi în dosar şi nu erau învinuite de comiterea vreunei infracţiuni.
Cu un tupeu inimaginabil, Marin Sandu, încă şef al PNA local, şi-a permis să verifice inclusiv telefoanele jurnaliştilor şi ale avocaţilor judecărorului Ciucă, sub un pretext cel puţin ridicol – ar fi existat indicii că de la aceste numere s-ar fi accesat baza de date a celor două instanţe prezidate de doi judecători adversari pe faţă ai Andreei Ciucă – Marcela Bulzan şi Floarea Grosu. Absolut întâmplător, doar a celor două instanţe şi atât.
Mai mult, lucru care mi se pare inadmisibil, abuziv şi înfiorător într-o ţară democratică în care pretindem că trăim, deoarece motivarea solicitării de a fi comunicate listingurile era penibilă, reprezentanţii ZAPP, Romtelecom, Orange şi Cosmorom nu au avut nici o remuşcare să pună la dispoziţia PNA – o instituţie instrument politic de anchetă – aceste informaţii. Nu cred că aceştia au fost atât de creduli şi nu şi-au dat seama că PNA s-ar putea să folosească aceste informaţii pentru a comite un abuz şi mai grav – acela de a intercepta convorbirile telefonice. Ceea ce cred că s-a şi întâmplat, deşi momentan nu am nici o probă.
Când au decis să atenteze fără nici o jenă la drepturile noastre constituţionale – inviolabilitatea corespondenţei şi, prin ricoşeu, libertatea de exprimare – convinşi fiind că ne vor convinge, ascuzându-se în spatele unui articol din Codul de procedură penală, că au fost corecţi, procurorii PNA şi reprezentanţii firmelor de telefonie fixă şi mobilă considerau probabil că aceste lucruri nu vor fi dezvăluite niciodată. Că procurorii PNA te pot asculta în voie, ilegal, fără să răspundă pentru faptele lor.
Iată că vine o zi a plăţii. Cei vinovaţi pentru acest atac ordinar la adresa libertăţii presei se vor regăsi pe lista ruşinii care va fi citită în Parlamentul European. Vor plăti despăgubiri celor care au fost ascultaţi fără să fie acuzaţi de săvârşirea vreunei infracţiuni. Pentru că oprobiul public şi l-au atras deja.
În final, vreau să le amintesc slugilor de la PNA care ştiu să ancheteze, să întocmească dosare doar la comandă politică următorul lucru: Anglia a pierdut la CEDO două procese tocmai pentru un astfel de abuz. CEDO a arătat că a comunica listingurile este echivalent cu interceptarea telefoanelor. Mai vreţi să ne convingeţi de altceva? Oare cât de cinici puteţi fi?
de Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE