Ajutoare cu discheta Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Ajutoare cu discheta

161_1.-procesatori.gifA doua întâlnire a procesatorilor de carne şi lapte cu prefectul Ciprian Dobre, directorul DSV Mureş, Ioan Rusu, şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Dănuţ Ştefănescu, a scos la iveală alte probleme pe care procesatorii le întâmpină pentru a ajunge la nivelul UE, dar şi câteva soluţii.

Săptămâna trecută, un protocol de colaborare a fost încheiat, la nivel judeţean, între DSV şi APM, pentru a reduce birocraţia existentă în sistem. “Este o iniţiativă în premieră naţională, iar în cazul procesatorilor de lapte vom încerrca să încheiem un protocol şi cu Direcţia Agricolă. Vom forma echipe comune şi ne vom deplasa în fiecare unitate de procesare, pentru a inspecta împreună. Vom elimina, astfel, disensiunile în ceea ce priveşte acordarea autorizaţiilor de funcţionare”, a precizat Ioan Rusu.

Cinci unităţi redeschise

Din cele şase unităţi de procesare a laptelui închise în urmă cu două săptămâni, cinci au fost redeschise, în urma faptului că au depus la DSV proiecte de modernizare. Este vorba despre Teodor Suciu SRL, Globivet Pharm, Zolev Prest Com, Apalina Caşcaval Com şi Toplact. “Codexim este singura societate care ne-a informat că nu are fondurile necesare pentru a realiza toate investiţiile, drept urmare s-a decis închiderea ei”, a explicat Dobre. Cu ajutorul prefectului, procesatorii au la dispoziţie, de ieri, întreaga legislaţie în domeniu pe o dischetă. “De asemenea, am adăugat pe dischetă un model de statut a unei asociaţii non-profit, iar în două săptămâni vom vedea dacă totul a dat roade”, a precizat Dobre. În plus, procesatorii au fost informaţi de Programul de creştere a competivităţii, program finanţat din bugetul de stat, pe care îl poate accesa orice procesator sau producător.

Rămânem locul doi în ţară?

“Scopul acestor eforturi continue este menţinerea locului doi în ţară în producţia de lapte”, a precizat prefectul, anunţând şi demersuri făcute la Ministerul Agriculturii în scopul înfiinţării unei Federaţii a asociaţiilor producătorilor de lapte. Următoarea întâlnire, care va avea loc peste două săptămâni, se va desfăşura separat cu procesatorii de carne şi lapte. În ceea ce îi priveşte pe cei din urmă, aceştia reclamă problemele apărute în lipsa unui preţ naţional pentru lapte. “În UE, tariful este de 27 de eurocenţi, pe când la noi diferă în funcţie de judeţ. Vom face o notă informativă în acest sens Ministerului Agriculturii”, a asigurat Dobre. În acelaşi timp, s-a precizat rolul vital al comunităţii locale în sprijinirea procesatorilor. Astfel, primarii şi consiliile locale vor fi înştiinţate de eforturile depuse în cadrul întâlnirilor care au avut loc, pentru a asigura măcar un spaţiu în care se să organizeze punctele de colectare. În ceea ce îi priveşte pe producători, aceştia sunt consideraţi, de mulţi, oaia neagră a sistemului. “În privinţa acesta, vom încerca să luăm exemplu de la Friesland, care au instituit un proiect ambiţios. Nu ne putem ridica, deocamdată, la nivelul lor, dar îi vom contacta”.

Nereguli geografice

De la 1 ianurie 2005 a intrat în vigoare ordinul 328, prin care câteva localităţi mureşene, printre care Sărăţăeni, Brâncoveneşti sau Solovăstru, au fost catologate ca fiind “localităţi din zona de câmpie”, când, de fapt, aparţin zonei de munte. În cazul producătorilor de lapte, înseamnă 400 lei mai puţin la litru de lapte, conform subvenţiei acordate pentru localităţile de câmpie (1.400 lei) şi de munte (1.800 lei). Am sesizat acest lucru şi aşteptăm un răspuns de la minister”, a declarat Dobre. În ceea ce priveşte analiza laptelui, DSV vine în ajutor cu un autolaborator. “Există un număr stabilit de teste gratuite pentru a stabili calitatea laptelui, dar, dacă procesatorii cer şi altele, vor achita preţul acestora”, a explicat Ioan Rusu. Cât despre staţiile de epurare şi preepurare, ale căror costuri ridicate sunt reclamate de producători, Dănuţ Ştefănescu, directorul APM, a precizat că a informat procesatorii de câteva oferte. “Mai există alte probleme legate de mediu, cum ar fi agregatele care funcţionează cu freoni neecologici şi introduse cele ecologice. Problema deşeurilor nu poate fi rezolvată în judeţ, pentru că aici nu există încă distructoare, aşa că rămâne un subiect deschis”. Toate aceste probeleme trebuie rezolvate de procesatori până la 1 ianuarie 2007.

A început înregistrarea animalelor

În urmă cu o săptămână a început înregistrarea animalelor din judeţ. “Până acum, avem un procent de 2-3%. Sperăm ca în 2 luni, până la ieşirea la păşune, acţiunea să fie încheiată. Această măsură nu este un afront la adresa proprietarului, ci o măsură care va uşura activitatea noastră. Rezultatele vor fi centralizate la nivel naţional”, a precizat Ioan Rusu. Încrezători în reuşita iniţiativei, cei prezenţi au ţinut să precizeze că Mureşul este singurul judeţ unde prefectul a sărit în ajutorul procesatorilor, vestea întrunilor ajungând până la Bruxelles, probabil prin intermedul presei, aşa cum a precizat Ciprian Dobre.

Corina ALBOTA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE