Dezastru tectonic Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 59 Vizualizări

Dezastru tectonic

257_ExterneSeism.gifCel puţin 400 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 5000 au fost rănite în urma unui puternic cutremur de pământ care a zguduit, marţi dimineaţă, provincia Kerman, din sud-estul Iranului. Seismul, produs în jurul orei şase, a avut
magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, iar epicentrul său a fost localizat în apropierea oraşului Zavand, provincia Kerman, aflat la 700 de kilometri de Teheran. Potrivit directorului Agenţiei locale pentru dezastre naturale din Kerman, cinci sate din regiune au fost distruse în proporţie de 20 până la 70 la sută.
Şefului spitalului universitar din Kerman, Ali Charifi, a declarat că "o sută de corpuri au fost scoase de sub dărâmături şi cinci mii de răniţi primesc îngrijiri. În numeroase sate nu au ajuns încă echipele de salvare şi credem că bilanţul este mult mai mare". În zona afectată de mişcările telurice nu se află nici o facilitate petrolieră sau de extragere a gazelor naturale.
Cutremurul a provocat panică în rândul locuitorilor din regiune, în a căror memorie este încă vie amintirea catastrofalului seism din 26 decembrie 2003, care a lovit oraşul Bam, situat la 150 de kilometri sud de Kerman. Cutremurul de atunci, cu o magnitudine de 6.7 grade pe scara Richter, a făcut aproape 30.000 de morţi. Iranul se află într-o zonă cu o activitate seismică intensă. Înainte de seismul din Bam, aproximativ 20 de cutremure puternice s-au produs în Iran în cursul secolului al XX-lea, soldându-se cu peste 140.000 de morţi. După 1991, o mie de seisme au provocat moartea a 17.600 de persoane şi rănirea altor 53.000.
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE