Noi legi pentru piaţa imobiliară Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 58 Vizualizări

Noi legi pentru piaţa imobiliară

426_noilegiptr.gifDeputatul PNL Sorin Zamfir a iniţiat un pachet de legi pentru
reglementarea activităţilor de pe piaţa imobiliară. Dacă vor fi
adoptate, acestea legi ar putea duce la creştere numărului de investitorilor din acest domeniu.

Iniţiatorul proiectului, Sorin Zamfir, este şi preşedintele Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM). Ceea ce-şi propune el este reglementarea cadrului în care se desfăşoară activităţile pe piaţa imobiliară.
Legea creditului ipotecar, unul din proiecte, are ca obiectiv extinderea ofertelor pentru clineţi. Modalitatea propusă este aceea de a implica în acordarea creditelor ipotecare, în afară de băncile comerciale, şi firmele care doresc acest lucru.
Acelaşi pachet de legi ar da undă verde cetăţenilor străini care vor să investească pe piaţa imobiliară, o măsură binevenită, având în vedere legislaţia aflată în vigoare în comunitatea europeană.
Pentru atragerea mai multor investitori în domeniul imobiliar, deputatul propune parteneriate publice private între primării şi investitori. Primăria va lua în concesiune terenuri extravilane, le trece în intravilan, după care în scenă intră firmele interesate de a investi în utilităţi. La sfârşit, va rezulta un număr mai mare de locuinţe noi, la un preţ mai mic decât cel de pe piaţă. Având în vedere deficitul de locuinţe, dar mai ales preţurile uriaşe ale acestora, pachetul legislativ ar putea duce la contruirea unor locuinţe noi accesibile unui segment mai mare de populaţie.
Tot în acest sens, pachetul legislativ mai propune subvenţionarea de la stat a creditelor ipotecare. Astfel, firmele de construcţie ar putea accesa astfel e credite, în schimbul construiri unor locuinţe cu preţul final mai mic decât cel practicat pe piaţă. Pe lângă deschiderea orizontului pentru tinerii şi alte categori defavorizate care în prezent nu-şi pot achiziţiona o locuinţă nouă, această măsură ar putea mări şi numărul investitorilor.

Reglementări pe piaţa imobiliară

Acest pachet îşi mai propune şi creşterea calităţi servicilor de pe piaţa imobiliară. Astfel, va fi obligatoriu ca firmele să lucreze numai cu oameni cu pregătire în domeniu, iar firmele care lucrează în regim propriu vor fi verificate de autorităţi pentru a respecta indicii de calitate. Măsura este binevenită şi, cel puţin teoretic, va rezolva problema efectuări unor lucrări de calitate îndoielnică din cauza nerespectări planurilor întocmite de proiectanţi.
O altă propunere interesantă este crearea unei baze de date la nivel naţional, în care să fie incluşi toţi agenţii, experţii şi agenţiile imobiliare, dar şi evaluatorii, constructorii şi chiar administratorii de imobile. Acest registru va avea în vedere informarea corectă a potenţialilor clienţi, pentru a le da posibilitatea de a-şi alege cele mai bune servicii.
Mircea Prozan, director Proviva şi membru supleant în conducerea UNIM filiala Cluj comentează urmările adoptări acestui pachet legislativ: "Aceste măsuri, în cazul în care vor fi adoptate, vor avea ca rezultat o disciplinare a pieţei imobiliare". Şi, ne-am permite să adăugăm, vor scoate la iveală o parte din firmele care în prezent efectuează lucrări de proastă calitate la preţuri umflate artificial. Mai rămâne ca pachetul de legi, aflat în prezent la stadiul de proiect, să ajungă act normativ şi pus în aplicare.

Cătălin HEGHEŞ
catalin@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE