Rodica Moldovan, groparul textiliştilor Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 429 Vizualizări

Rodica Moldovan, groparul textiliştilor

617_RodicaMold.gifUn litigiu de muncă de la fabrica de confecţii SC Târnava Mică SA, care a degenerat în instanţă, ascunde multe subterfugii şi interese obscure. Încheierea unui contract între Târnava şi firma Modex Conf a pecetluit definitiv soarta societăţii mai sus amintite. Rodica Moldovan, directoarea firmei "căpuşă", a făcut pierdute utilaje de 230 milioane de lei. Hoţie sau prostie, oricum ar fi, Târnava e în faliment, iar Moldovan are la stat datorii de peste 10 miliarde.

Povestea începe aparent banal. Un litigiu de muncă datat încă din 1991 între Firuţa Hancu, maistru confecţioner la fabrica de textile SC Târnava Mică, şi administratoarea de la acea vreme, Melania Coman. Problemele între cele două părţi au debutat cu o retrogradare nefondată a angajatei Hancu, care a fost încadrată, în urma disputei, în funcţia de muncitor. "Fără a mi se comunica nimic, directoarea de atunci mi-a schimbat încadrarea. Ulterior, după ce am discutat cu directoarea Coman, am aflat că motivul invocat de aceasta pentru a mă retrograda în funcţie era faptul că "am lipsit nemotivat", ceea ce este cu totul nefondat. Nu am plecat de la Târnava, am înaintat o plângere la Judecătoria din Târgu Mureş. Judecătoria a respins contestaţia mea ca tardivă. Am înaintat un recurs. A urmat apoi un calvar, umblam de la Judecătorie la Tribunal şi la Curtea de Apel. În cele din urmă, instanţa îmi dă câştig de cauză, în sensul că îmi păstrez calitatea de maistru. De asemenea, instanţa dispune şi obligarea Târnava de a mă încadra în postul de maistru, să-mi plătească diferenţa de salar de la funcţia de muncitor la cel de maistru confecţioner, conform art. 274 din Codul de procedură civilă, şi să suporte cheltuielile de judecată. Aceste decizii s-au hotărât în şedinţa publică din aprilie 1993. Însă aceste drepturi nu mi-au fost acordate nici până acum, în ciuda a zeci de plângeri şi după ce am făcut turul completelor de judecată în fiecare lună. Am depus şi cererea de executare silită la Judecătoria Târnăveni în 1998 şi am înaintat un proces de lichidare judiciară (dosarul numărul 2.735/97), dosar ce se află pe rol şi la această dată. Se trage de timp, executarea silită nu se face, iar eu îmi cerşesc dreptatea pe holurile justiţiei", declară Firuţa Hancu. Dosarul de lichidare judiciară întârzie însă să fie soluţionat, deoarece interese mult prea obscure au grijă ca aplicarea practică a executării să stagneze. Un contract al SC Târnava cu o firmă condusă de administratori suspecţi, o firmă de lichidare care acţionează în beneficiu propriu şi pe lângă lege fac imposibilă începerea lichidării. Dar să vedem situaţia mai în detaliu.

Terminatoarea Moldovan

Astfel, pentru ca situaţia firmei să fie şi mai complicată, apare în scenă un contract de asociere între SC Târnava Mică şi firma patronată de către Maria Rodica Moldovan, nimeni alta decât soţia directorului Spitalului Municipal din Târnăveni, Mircea Moldovan. Ambele societăţi au ca obiect de activitate fabricarea de articole de îmbrăcăminte. Relaţia între cele două unităţi se rezuma la faptul că Târnava – care, oricum, se afla de mai mult timp cu un picior în groapă – pune la dispoziţia societăţii administrate de Moldovan utilajele existente în dotare. Modex Conf se obligă, în schimb, să asigure paza clădirii, întreţinerea şi reparaţia acesteia, precum şi a instalaţiilor. Contractul, încheiat pe o perioadă de patru ani, din iunie 1997 până în iunie 2001, prevedea şi achitarea unei sume lunare de 1.100 USD plus TVA către Târnava. Tărăşenia între cele două firme a mers atât de bine încât în 2001 lichidatorul de la SC Nacornic
Servimpex SRL constată că, practic, o mare parte din utilajele şi bunurile de la SC Târnava lipsesc.

Furt muşamalizat?

Constatarea acestor lipsuri, a căror valoare se ridică la 230 milioane de lei, reiese şi din nota de constatare a Administraţiei Finanţelor din Târnăveni, înregistrată la nr. 51.309/2001, ce se află în dosarul de lichidare. Interesant este şi faptul că, deşi lichidatorul este numit încă din aprilie 2001, acesta nu s-a grăbit să-şi facă datoria şi abia după ce Târnava este, practic, prădată de Modex Conf, cei de la SC Nacornic SRL, lichidatorul societăţii, înaintează o plângere penală. Constatarea Poliţiei arată însă că bunurile ce au aparţinut de SC Târnava Mică SRL au fost vândute în anul 2001 de administratorul Moldovan. "Există o plângere penală, s-a făcut acţiune la Judecătoria din Târnăveni, la Parchet s-a făcut recurs, iar acum dosarul a ajuns înapoi la Târnăveni. SC Târnava este în lichidare. Este adevărat că s-au luat bunuri. Cei de la Modex Conf spun că ei au avut grijă de lucruri, de utilaje, dar că bunurile au fost furate de ţigani. Însă până când nu este o răspundere penală a administratoarei Moldovan, nu se poate face nimic", a declarat Ilie Morar, directorul executiv al SC Nacornic SRL, firma lichidatoare. Moldovan, însă, dă vina pe lichidatori, "nu ştiu ce a făcut lichidatorul, a vândut tot. Întrebaţi-l pe domnul Nacornic, care se pare că a uitat tot ce s-a întâmplat sau pe domnul Horja. El a vândut tot ce a fost la Modex. Momentan Modex Conf nu mai există. Noi când am preluat, Târnava a fost deja în faliment şi nu cred că pe cei de la FPS îi poţi păcăli cu actele".

Catastrofa managerială

Pentru patroana de la Modex Conf, afacerile proaste se ţin lanţ. Societatea nu a mai depus din 2001 o declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, iar la acea dată datoria firmei era de 9.137.294.000 de lei. De asemenea, nu au fost plătite asigurările de sănătate ale angajaţilor, ca să nu mai adăugăm şi condiţiile de muncă, sub orice critică. Pe lângă Modex Conf, Maria Moldovan mai are încă două firme: SC Moda Cris şi SC Moldorom, care merg la fel de bine. Datoriile Moda Cris se ridică la suma de 1.233.491.000 de lei, iar Moldorom, la data ultimei declaraţii privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, în 2002, avea o datorie de 1.365.443.000 de lei.
Având în vedere aceste "succese" ale managementului Rodicăi Moldovan, nu e de mirare că Târnava a ajuns unde se găseşte azi. Cert este că, în acest moment, dosarul de lichidare zace pe rafturile prăfuite ale Justiţiei, iar Moldovan, Nacornic şi Horja se bucură de libertate, în timp ce dau vina unul pe celălalt. Cel puţin deocamdată.
Cristina CORNEA

"Eu nu am fost administrator. Am fost un simplu asociat ce lua la sfârşitul anului dividente. Administrator la acea vreme a fost Radu Petre şi un partener german. Noi am făcut contractul cu cei de la Târnava prin FPS, am plătit datoriile societăţii. Aşa că, având în vedere că plăteam datoriile Târnava la bancă, am luat utilaje de la această firmă. Totul a fost legal, dar este o problemă veche. Doar că acum se dă vina pe mine pentru că domnul Petre nu e de găsit",
Rodica Moldovan

"E o poveste veche. O parte din bunuri au fost găsite la Modex Conf, care atunci când şi-au mutat sediul se pare că au luat o parte din bunurile de la Târnava. O parte din bunuri s-au recuperat",
comisar şef Vasile Bârle,
comandantul Poliţiei Municipiului Târnăveni

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE