Un om pentru eternitate Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 51 Vizualizări

Un om pentru eternitate

679_UnOm.gifTeoctist, Patriarh al României: „Ioan Paul al II-lea este chemat în lumina dumnezeiască la care toţi nădăjduim. A fost o mare personalitate a lumii creştine”.
Geoge Bush, preşedintele USA: „Prin dispariţia sa am pierdut un campion al libertăţii şi un devotat servitor al Domnului”.
Shimon Peres, vicepremier al Israelului: „Dispariţia sa lasă un gol imens în rândul liderilor actuali. Lui îi datorăm şi reluarea relaţiilor dintre Israel şi Vatican”.
Mahmud Abbas, preşedintele autorităţii palestiniene: „A fost o mare figură a libertăţii, a dialogului pe baze egale, indiferent de rasă şi religie. Regret profund dispariţia sa”.

Ioan Paul al II-lea, cel de-al 264-lea Papă şi primul Papă slav din istorie, a plecat la cele veşnice, sâmbătă seara la ora 22,37, ora României. Plecarea sa, previzibilă în ultimul timp ca urmare a degradării continue a stării de sănătate, lasă în urmă un gol imens şi multe, foarte multe regrete.
Personalitate complexă, deopotrivă religioasă şi politică, lider recunoscut în lume, implicat activ în problemele umanităţii, om al echilibrului, al înţelegerii şi al păcii, Papa a marcat în mod definitiv, în cei 27 de ani de pontificat ai săi, cea de-a doua jumătate a secolului XX şi acest început de mileniu III. Va rămâne probabil în istorie ca fiind primul Papă care a trecut pragul unei sinagogi sau al unei moschei, care a vizitat Casa Albă, dar şi cel care a vizitat în 1999 o ţară cu populaţie majoritar ortodoxă, România. Profund religios şi pătruns de misiunea sa creştină, Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel care a dat semnalul pentru iniţierea dialogului între cele două biserici surori, catolică şi ortodoxă, în vederea reunificării.

Scurtă biografie

Papa Ioan Paul al II-lea, pe numele său laic Karol Josef Wojtyla, s-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice, lângă Cracovia, în Polonia. Tatăl său a fost iniţial ofiţer în armata austro-ungară, iar după proclamarea statului polonez, ofiţer în armata poloneză până în anul 1927 când s-a pensionat. Viitorul Papă, la fel ca fratele său, singurul de altfel, mort destul de tânăr, a beneficiat de o educaţie atent îndrumată şi supravegheată de mama sa Emilia Kaczorowska, fiica unui furnizor de harnaşamente şi furnituri pentru trăsuri. În anul 1938, tânărul Wojtyla s-a înscris la Facultatea de filosofie şi litere, studii pe care însă nu le-a finalizat, întrucât între timp începuse cel de-al doilea război mondial. În clandestinitate, în timpul războiului, şi-a început studiile teologice pe care le-a finalizat însă după terminarea conflagraţiei. A fost un adept fervent al practicării sporturilor, el însuşi practicând trei ramuri sportive, fotbal, schi şi alpinism. A servit cu multă evlavie şi credinţă în Polonia, parcurgând toate treptele ierarhiei bisericeşti, astfel încât în octombrie 1978, a fost ales Papă, succesor al Papei Ioan Paul I, şi al 264-lea Papă al Bisericii Catolice. Primul mesaj "Urbi et Orbi" (cetăţii şi lumii întregi) l-a adresat în noua sa calitate, prin radio, pe data de 17 octombrie 1978. De atunci încolo s-a implicat profund în problemele religioase şi politice ale timpului său, fiind una dintre cele mai active figuri, deschis şi iniţiator al dialogului interconfesional, dar cunoscut pentru intransigenţa sa în probleme precum legalizarea avortului, a divorţului, dar şi a căsătoriei între homosexuali. Prin dispariţia sa, întreaga lume a pierdut un lider incontestabil.
Nicolae BALINT

Prea Fericitul Teoctist, Patriarh al României: „Ioan Paul al II-lea este chemat în lumina dumnezeiască la care toţi nădăjduim. A fost o mare personalitate a lumii creştine”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE