Permis de liberă trecere în umor Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 75 Vizualizări

Permis de liberă trecere în umor

755_Permis.gifRevista lunară de caricatură „Passepartout", al cărei prim număr a apărut vineri este un proiect iniţiat şi realizat de caricaturistul Gabriel Rusu (membru al Federaţiei Europene a Caricaturiştilor Profesionişti, grafician care anul trecut a obţinut 8 premii internaţionale) şi de ziaristul Mugur Gorea – corespondent de Mureş al ziarului Cotidianul.

Numele revistei este dat de un important „obiect al muncii" în grafică, paspartu-ul, suportul de carton pe care se prind lucrările pentru a fi înrămate. Dar Passepartout este şi numele valetului bun la toate al excentricului savant Phileas Fogg, din romanul lui Jules Verne „Ocolul Pământului în 80 de zile". În plus, acum un secol cuvântul „paspartu" avea înţeles de permis de liberă trece, dar însemna şi şperaclu, în jargon.
Sloganul revistei este „ridendo castigat maris", după străvechiul „Ridendo Castigat Mores".
PASSEPARTOUT este un produs total diferit de vechile reviste de caricatură, având ca argumente o echipă de artişti plastici recunoscuţi internaţional, un format occidental şi un conţinut cu umor.
" Ne propunem să accesăm un public ţintă educat, cu venituri medii şi peste, compus din categoriile demografice A, B şi C. Acest target corespunde economic clasei mijlocii şi aspiranţilor la clasa mijlocie (decidenţii şi influenţatorii de decizie) iar social include formatorii şi ghizii de opinie. Ne adresăm unui public cititor actual şi realist, cu simţul umorului, situat în partea de sus a societăţii, preponderent tânăr (25-45 de ani)"- spun cei doi iniţatori.
Tirajul primului număr este de 1000 de exemplare. Se găseşte pe tarabe în judeţul Mureş şi în Bucureşti începând cu ziua de mâine. În primul număr publică, alături de editori, unii dintre cei mai buni caricaturişti români: Vasile Dub şi Ştefan Boroş – Tety din Târgu Mureş, Leonte Năstase (Constanţa), Florian Doru Crihană (Galaţi, caricaturist Curentul, preşedintele Muzeului Caricaturii Române), Cristian Topan (Bucureşti, caricaturist Realitatea Românească, preşedintele Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România), Costel Pătrăşcan (Brăila, caricaturist Aspirina Săracului).

Publicaţii tipărite de acest profil nu există în Transilvania. Iar în judeţul Mureş este necesară, fie şi pentru simplul fapt că avem 4-5 caricaturişti de valoare internaţională.
Târgu Mureş a fost până acum 3 cincinale cel mai important centru de caricatură „de provincie" din România, şcoala regretatului Molnar Denes fiind cunoscută peste graniţele ţării. O dată lansată revista Passepartout, editorii îşi propun să readucă în prim-plan valenţele artistice mureşene într-un spaţiu de exprimare ne-supus convenţionalului.
În fine, o fi produsul cu umor, dar oferta e serioasă. Şi cererea. (C.M)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE