Şacalii cu epoleţi se devorează între ei Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 169 Vizualizări

Şacalii cu epoleţi se devorează între ei

796_Sacalii.gifChestorul Vasile Cotoară a ieşit la pensie şi a lăsat în urma lui un inspectorat măcinat de probleme. Poliţişti neplătiţi, facturi neachitate, procese şi influenţe. Deasupra tuturor rămâne însă lupta pentru supremaţie, care lasă să se întrevadă calitatea morală şi profesională a unora din oamenii legii. Unul dintre aceştia, şeful de la Cercetări Penale, comisarul-şef Leon Orza, pare a nu fi pe placul anumitor ofiţeri şi agenţi de poliţie care au reclamat faptele de vitejie a superiorului lor prin scrisori anonime. Mai ales că a început deja bătălia pentru funcţia de comandant, deşi postul nu a fost scos la concurs.
Autorii anonimei se revendică făcând parte din corpul poliţiştilor care luptă pentru înfiinţarea unui sindicat care să le apere drepturile, ofiţeri şi agenţi de poliţie. Ei afirmă că, dacă Leon Orza, dar se vehiculează şi un alt nume, al unuia dintre adjuncţi, va fi avansat vor căuta altă cale de luptă pentru a face curăţenie în Poliţie. "Dacă vor accede în această funcţie vreunul dintre următorii şacali vom fi nevoiţi să continuăm lupta sindicală în alte moduri", avertizează autorii anonimei, care spun că activitatea, averea şi interesele celor doi sunt concludente pentru a-i îndepărta pe aceştia de şefia inspectoratului.
Astfel, potrivit scrisorii, comisarul-şef Orza Leon este unul din cei mai bogaţi ofiţeri de poliţie din judeţul Mureş fără a-şi putea justifica averea în mod legal. "Averea a dobândit-o după 2002, adică de la înfiinţarea PNA-ului, beneficiind de sprijinul nemijlocit a lui Marin Sandu", spun autorii anonimei referindu-se la Leon Orza, despre care se scrie că deţine o vilă în Sâncraiul de Mureş, două apartamente în Târgu-Mureş şi patru autoturisme. Şeful de la Cercetări Penale este de asemenea acuzat că a făcut jocurile PSD, instrumentând aşa cum trebuie o serie de dosare penale care îi priveau pe primarul Dorin Florea sau pe consilierul local Doru Oprişcan. Poliţiştii incriminaţi în anonima citată resping toate acuzaţiile ce li se aduc şi spun că scrisoarea este scrisă de oameni din interior, probabil care nu îi suferă din varii motive. Ei spun chiar că aceste aspecte au fost sesizate în aceeaşi manieră şi Corpului de Control al MAI care a făcut mai multe verificări. Cum o sesizare de acest gen a fost trimisă chiar în luna februarie la MAI nu este însă exclusă o nouă descindere a organelor de control la Târgu-Mureş. Leon Orza crede că în spatele scrisorii s-ar afla fostul adjunct al şefului IPJ, comisarul-şef Adrian Pop, pe care l-a dat deja în judecată pentru calomnie şi insultă. "Pur şi simplu sunt scârbit", spune Orza, care precizează că averea sa este mult sub ceea ce susţin autorii anonimei. Astfel, potrivit şefului de la Cercetări Penale, familia sa are o casă cu două nivele şi trei autoturisme şi nici un apartament în Târgu-Mureş.

Radu Moldovan la cârma IPJ Mureş?

Din anonima citată reiese clar că autorii nu îl vor pe acesta la şefia IPJ Mureş. De asemenea, nu este prea agreat nici Emilian Oltean, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, nepotul lui Vasile Cotoară, despre care se spune că ar avea plângere la PNA scrisă de Codo Robert. Emilian Oltean afirmă că are toate motivele să candideze. La cealaltă extremă este însă Leon Orza, care arată că nu îl interesează postul. "Să faceţi menţiunea că nu am intenţionat vreodată şi nici nu intenţionez să-mi depun candidatura pentru conducerea IPJ Mureş", a declarat zilele trecute şeful de la Cercetări Penale.
În timp ce pe plan local ofiţerii se războiesc pentru postul care încă nici nu a fost scos la concurs, printre oamenii politici locali şi chiar printre poliţişti se zvoneşte că şefia IPJ Mureş ar putea fi ocupată fără concurs, prin numirea unui poliţist care ocupă şefia unui alt inspectorat. Cel mai probabil acesta ar fi comisarul-şef Radu Sandu Moldovan, fostul şef al CZCCOA Mureş. Radu Sandu Moldovan este în prezent şeful IPJ Harghita. Dacă acest zvon nu va fi confirmat, coaliţia de guvernare de la nivelul judeţului se pare că are în vedere doi poliţişti din cadrul Inspectoratului pentru postul de conducere. Este vorba de şeful Poliţiei municipiului Târgu-Mureş, Ioan Cenean, şi de şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Mureş, Alexandru Alexa.

Edy MÃRCUŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE