Un cimitir aparte Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 466 Vizualizări

Un cimitir aparte

817_UnCimitir.gifAşezământul Social Maria II situat pe strada Nicolae Bălcescu din Reghin este punct de atracţie pentru privirile celor care locuiesc în zonă sau trec întâmplător pe acolo. Cu siguranţă, puţini ştiu că lângă acel aşezământ există o biserică şi un cimitir aparte.

Biserica ortodoxă din Reghin, purtând hramul "Sfânta Treime", a fost construită între 1807-1811 de către familia de negustori armeni Ioan şi Maria Marinovici, stabilită acolo la începutul secolului al XIX-lea. Ceea ce este deosebit la construcţia acestei biserici e modul în care a fost ridicată, prin eforturile materiale ale comunităţii româneşti din Reghin, deopotrivă ortodocşi şi greco-catolici. Astăzi, în această biserică se află un important volum de arhivă ortodoxă şi greco-catolică, volum pe care preotul paroh Dumitru Gherman îşi propune să-l valorifice atunci când va ieşi la pensie şi va avea destul timp să facă acest lucru.

Şi crucile au istoria lor

Reghinul – la origine burg săsesc, în prezent multietnic – este, ca întindere teritorială şi ca număr de locuitori, un oraş destul de mic. A avut însă, dintotdeauna, un orgoliu al său, măsurat şi firesc dacă stăm să ne gândim la ce a însemnat Reghinul în viaţa politică şi culturală a Transilvaniei. În cimitirul acestei biserici se odihnesc în pace mari personalităţi ce au animat cândva viaţa urbei. Aici odihneşte ctitorul primei şcoli româneşti din Reghin, Theodor Şerbanu, baronul Vasile Ladislau Pop, fost viceguvernator al Transilvaniei şi preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie al acestei provincii, memorandistul Patriciu Barbu, mulţi membrii ai familiei Bardoşeştilor, cândva temelia culturii Reghinului, doctorul Eugen Nicoară, precum şi 10 protopopi greco-catolici şi unul ortodox. Tot aici sunt îngropaţi şi ctitorii bisericii Ioan şi Maria Marinovici. Familia s-a stins prin moartea ultimei descendente, Rita Maria Marinovici-Chiricuţă, fosta soţie a reputatului doctor Ioan Chiricuţă, cel care a ridicat Spitalul de Oncologie din Cluj. Deşi a locuit cea mai mare parte din viaţă la Cluj-Napoca, ea a ţinut să fie înmormântată în cripta familiei. Tot aici a slujit până în 1948, când a fost arestat, cel ce avea să devină mai târziu singurul cardinal al României, Alexandru Todea. Morminte şi cripte curate, îngrijite de preot şi de enoriaşi, deoarece toţi cei amintiţi mai sus nu mai au descendenţi.

Supărarea părintelui

Părintele Dimitrie Gherman este dinamic, întreprinzător şi preocupat de problemele comunităţii pe care o păstoreşte. Ca director executiv al Asociaţiei "Filantropia Ortodoxă Alba-Iulia", filiala Reghin, el dirijează şi Aşezământul Social Maria II, care fiinţează pe trei module de mai mult timp. În parteneriat cu Primăria Reghin şi alte instituţii, el vrea să înfiinţeze şi un azil de bătrâni. Proiectele sunt multe, interesante şi răspund într-adevăr unor nevoi sociale ale momentului. Părintele ar dori ca într-un viitor apropiat să reuşească să pună şi bazele unui centru multicultural în Apalina. Scopul urmărit este medierea conflictelor interetnice din zonă, socializarea şi apoi integrarea copiilor rromi în colectivitate. Cu ceva timp în urmă, părintele a făcut şi ceva politică. Timp de 12 ani a fost consilier din partea PUNR, iar faptul că a trebuit să aleagă între parohie şi politică nu i-a fost un lucru uşor. S-a supus, dar of-ul i-a rămas.
Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE