Italienii sapă Mureşul Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 141 Vizualizări

Italienii sapă Mureşul

835_Italienii.gifDirecţia Apelor Mureş a demarat un proiect major de stabilizare a râului Mureş, în zona Mureşeni. Investiţia, în valoare de aproape 4 milioane euro, va fi suportată, în mare parte, din fonduri europene. Lucrările vor fi executate de italienii de la COIS România, care au câştigat licitaţia organizată încă din 2003. Dacă nu se intervenea, exista riscul ca în câţiva ani barajul de priză prin care este alimentat Combinatul AZOMUREŞ să se prăbuşească.

Necesitatea acestor lucrări de reabilitare a devenit stringentă după ce nivelul râului Mureş a scăzut cu circa patru metri din cauza eroziunii din albie. Acest fenomen a pus în pericol atât malurile râului, cât şi barajul de priză AZOMUREŞ, unde, dacă nu s-ar fi intervenit, exista pericolul ca barajul să cedeze, iar Combinatul să rămână fără alimentarea cu apă. Mai mult, stadiul avansat de eroziune şi lipsa unei regularizări a debitului este răspunzător şi de inundaţiile care au loc anual în aval de Târgu Mureş.
Lucrările, cu o valoare totală de 132 de miliarde de lei (dintre care 125 de miliarde pentru construcţii montaj), vor primi finanţare prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), dar şi de la bugetul de stat.

Un proiect de anvergură

La licitaţia internaţională din 2003 au participat trei firme: SC Vega 93 Srl din Galaţi, Socot SA Târgu Mureş (căreia îi erau, de obicei, încredinţate astfel de lucrări) şi SC COIS ROM>NIA SRL din Bucureşti. Licitaţia a fost câştigată de firma bucureşteană, care are în componenţa acţionatului şi un cetăţean italian.
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit pentru luna decembrie a anului 2006, timp în care vor fi executate lucrări pe o lungime de 6,5 km din cursul Mureşului, incluzând atât reabilitarea albiei cât şi întărirea malurilor. Astfel, vor fi realizate patru praguri de piatră cu înălţimi cuprinse între 0,5 şi 2,4 metri, patru praguri de fund (îngropate) şi lucrări de amenajare a malurilor pentru apărarea împotriva inundaţiilor, pe o distanţă de 6 kilometri.
Deşi licitaţia a fost organizată în 2003, lucrările nu au putut începe deoarece fondurile de la BCDE nu au venit decât în acest an. În 2005 se vor investi aproximativ 32 de miliarde de lei, dintre care 30 de miliarde pentru construcţii şi montaj.
Anvergura proiectului Direcţiei Apelor poate fi mai uşor intuită dacă se iau în calcul cifre tehnice. Până la terminarea proiectului se vor face săpături pentru a se muta 37.000 de metri cubi de umplutură, 100.000 metri cubi de anrocament şi se va face pereu din piatră pe o suprafaţă de 29.000 metri pătraţi.
Cătălin HEGHEŞ
catalin@zi-de-zi.ro

"Lucrările erau necesare în primul rând pentru punerea în siguranţă a barajului de priză Azomureş, dar şi pentru reabilitarea malurilor Mureşului. Lucrările au demarat anul acesta, pentru că abia acum au venit fondurile de la BDCE, iar termenul de finalizare este ultima lună a anului 2006",
Ioan Popa,
şef Birou Investiţii din cadrul Direcţiei Apelor Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE