Criză de încredere Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Criză de încredere

892_Criza.gifUn vot negativ dat de Franţa primei Constituţii europene ar arunca Uniunea Europeană
într-o criză de încredere cu severe şi imprevizibile consecinţe economice şi politice, au declarat oficiali de la Bruxelles. În acest moment, la Bruxelles nu există un "Plan B", nici o alternativă secretă pentru procesul de integrare europeană dacă Franţa, unul dintre membrii fondatori şi piloni ai blocului european, respinge tratatul constituţional, în referendumul programat pentru data de 29 mai, aşa cum sugerează toate sondajele de opinie că se va întâmpla.
“Va fi un seism, un dezastru – o tragedie pentru Franţa şi pentru Europa, deopotrivă. Chiar dacă lucrurile se vor derula aparent ca până acum, UE îşi va fi pierdut credibilitatea internă şi internaţională, ceea ce va fi greu de recuperat apoi, dacă Franţa nu ratifică Constituţia.”, a afirmat un înalt responsabil european dispus, sub rezerva anonimatului, să discute despre un posibil nefericit rezultat, de care ne despart doar şase săptămâni.
Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, preşedintele în exerciţiu al UE, a atras atenţia că Europei i-ar trebui ani buni de zile "să revină la evoluţia sa naturală. Eforturile Europei de a construi o politică externă şi de apărare comună credibilă şi de a fi luată în serios ca jucător global de puteri ca SUA, Rusia si China, ar suferi o lovitură severă şi un regres.” De asemenea, legitimitatea instituţiilor de la Bruxelles în ochii electoratului european, dar şi a pieţelor financiare, ar fi profund lezată, fiind posibil ca însăşi autoritatea lor în a genera şi aplica legi europene să fie ştirbită. Un eşec al referendumului din Franţa ar face imposibil pentru liderii UE să ajungă la un compromis politic asupra bugetului european pe termen lung, aşa cum s-au angajat să o facă în iunie 2005, ceea ce creează perspectiva unei tergiversări prelungite privind repartizarea bugetului blocului european, până la sfârşitul lui 2006.
În cazul în care votul negativ al Franţei va fi urmat de o decizie similară a olandezilor, atunci se poate declara oficial decesul politic al Constituţiei UE.
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE