Monica Macovei, arbitrul secuilor Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Monica Macovei, arbitrul secuilor

966_Monica.gifConsiliul Naţional Secuiesc (CNS) a adoptat o scrisoare deschisă adresată ministrului Justiţiei, Monica Macovei, în care îi solicită atît o analiză a Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cât şi să îşi facă publică opinia despre acest act normativ.
"Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este sau nu este în contradicţie cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului? În cazul în care constataţi că există o contradicţie, vă rugăm să binevoiţi a iniţia de urgenţă modificarea legii!", se arată în scrisoarea adoptată de CNS la sfârşitul săptămânii trecute.
Vicepreşedintele CNS, Ferencz Csaba, a declarat marţi că, după ce la prima scrisoare trimisă ministrului Justiţiei de CNS Gheorgheni această organizaţie a primit un răspuns care nu clarifică situaţia, CNS a decis să redacteze o nouă scrisoare. "După cum probabil ştiţi, Consiliul Naţional Secuiesc s-a adresat consiliilor locale din tradiţionalele scaune secuieşti, cu rugămintea să iniţieze consultarea populaţiei prin referendum local", scriu membrii CNS Monicăi Macovei, precizând că populaţia urma să fie întrebată astfel: "În calitate de locuitor al comunei (oraşului, municipiului), doriţi constituirea printr-o lege organică a Ţinutului Secuiesc, ca regiune administrativ-teritorială autonomă şi apartenenţa comunei (oraşului, municipiului) în care locuiţi, la această unitate administrativ-teritorială?".
În documentul transmis ministrului Justiţiei, CNS precizează că printr-un astfel de referendum se are în vedere consultarea populaţiei cu privire la înfiinţarea prin lege a Ţinutului Secuiesc ca regiune administrativă autonomă, şi nicidecum modificarea generală a împărţirii administrativ-teritoriale a ţării sau modificarea regimului general al autonomiei locale.

Secuii contestă deciziile prefecturilor

CNS mai arată că prefecturile judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna au considerat că hotărârile consiliilor locale privind organizarea unei astfel de consultări a populaţiei, respectiv organizarea referendumului local, contravin Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, respectiv Constituţiei, drept pentru care au atacat aceste hotărâri în contenciosul administrativ.
Conducerea CNS se declară surprinsă de deciziile magistraţilor din Mureş, Harghita şi Covasna şi Braşov, care au dat câştig de cauză prefecturilor şi au anulat hotărârile consiliilor locale. "Libertatea de exprima-re, respectiv libertatea de exprimare a opiniei este inclusă în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi în Constituţia României. În consecinţă – după părerea noastră – prefecţii şi magistraţii amintiţi, care au impus anularea hotărârilor consiliilor locale privind organizarea referendumul local avînd ca temă înfiinţarea prin lege a Ţinutului Secuiesc ca unitate administrativ-teritorială autonomă au lezat acest drept", se menţionează în documentul citat.

Cu jalba la Bruxelles

La finalul scrisorii, conducerea CNS susţine că decizia Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European cu privire la completarea Raportului despre cererea de integrare a României, adoptat şi de plen, demonstrează că Parlamentul European consideră necesară adoptarea măsurilor suplimentare din partea României, în scopul protecţiei maghiarilor din România, bazate pe principiile subsidiarităţii şi autoguvernării. "Parlamentul României, respectiv Guvernul de la Bucureşti trebuie să ţină seama de aceste doleanţe exprimate prin exercitarea democraţiei directe", încheie liderii CNS.

Ocsi KELEMEN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE