Musica Sacra Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 81 Vizualizări

Musica Sacra

2902_mus.gifFilarmonica de Stat din Târgu Mureş oferă publicului mureşean patru zile de muzică clasică, într-o interpretare de execepţie. Tradiţionalul concert de Anul Nou este completat, săptămână viitoare, de "Re'revelion", un alt eveniment special pentru mureşeni.

Filarmonica de Stat din Târgu Mureş îşi trage rădăcinile din secolul XIX, când viaţa muzicală a urbei era deosebit de activă şi de apreciată de iubitorii muzicii clasice. Existau orchestre de cameră, coruri, suflători.
În anul 1950, orchestra care funcţiona în oraş a primit statutul de Filarmonică de Stat şi de atunci funcţionează neîntrerupt în incinta Palatului Culturii. "Membrii Filarmonicii sunt toţi profesionişti, cu studii superioare efectuate în domeniul muzical, absolvenţi de Conservator. Orchestra este compusă din 68 de membrii iar corul mixt are 36. Ne numărăm printre primele trei filarmonici din ţară ca profesionalism, resurse şi dotări. Săptămânal, pe parcursul fiecărei stagiuni, filarmonica susţine concerte de muzică clasică, concerte educative, concerte de jazz, concerte de muzică camerală, deoarece pentru fiecare din aceste genuri există un interes deosebit. Cunoscătorii muzicii clasice preferă câte un anume gen, iar pentru satisfacerea gusturilor publicului, dar şi pentru diversitatea care e atât de necesară, abordăm fiecare gen în parte, mai ales că şi profesionalismul membrilor orchestrei permite asta", ne-a spus directorul Filarmonicii, Vasile Cazan. Filarmonica a devenit un reper artistic, un etalon al vieţii cultural muzicale, recunoaşterea naţională concretizându-se prin turnee în ţară, înregistrări radio şi discografice, apariţii pe posturile de televiziune.

Muzicieni de excepţie

Pe parcursul existenţei sale de peste o jumătate de secol, la pupitrul dirijoral al filarmonicii târgumureşene s-au format dirijori celebri acum, cum e şi cazul lui Cristian Mandeal, director al Ateneului Român, dar şi maestrul Szalman Lorand. Compozitorul Csiki Boldizsar şi-a pus amprenta asupra evoluţiei artistice a instituţiei. Datorită activităţii neîntrerupte, desfăşurată în stagiuni permanente, Filarmonica şi-a făcut o tradiţie din participarea anuală la trei festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică clasică. Luna mai debutează cu "Zilele Muzicale Târgumureşene", apoi urmează luna octombrie cu participarea la festivalul "In Memoriam Constantin Silvestri". La sfârşit de an, în luna decembrie festivalul "Musica Sacra" încheie un an plin pentru Filarmonica târgumureşeană. Cum e şi firesc recunoaşterea internaţională nu s-a lăsat prea mult aşteptată. În acest sens stau mărturie numeroasele turnee susţinute în Ungaria, Austria, Elveţia, Germania, Franţa, Anglia, Irlanda, Suedia, Rusia, Belgia, Italia, Spania şi Japonia. Chiar în aceste zile o mică orchestră de cameră a Filarmonicii concertează în Spania, iar în luna februarie, Filarmonica se va reuni în Germania pentru o serie de concerte. O onoare deosebită pentru Filarmonica Târgu Mureş, a fost evoluţia alături de dirijori şi solişti de renume naţional şi internaţional. Dirijorul de acum, Shinya Ozaki, este unul din numele care face cinste scenei de concert şi Filarmonicii.

Anul muzical 2006

De peste 40 de ani, Filarmonica Târgu Mureş, îi încântă pe iubitorii muzicii clasice cu tradiţionalul de acum Concert de Anul Nou. Aseară a avut loc debutul acestor seri de concerte vocal- simfonice, urmând ca astăzi, de la ora 19, muzica lui Johann Strauss, Josef Strauss, Ceaikovski, Grieg, Verdi, Bizet, Haciaturian, Mascagni, Keteleby şi Wagner să izvorască pe scena târgumureşeană din măiestria maeştrilor instrumentişti şi prin vocile corului mixt. Şi pentru că dragostea de muzică bună a mureşenilor este vizibilă, din acest an, filarmonica va susţine şi două concerte "Re'revelion", în 12 şi 13 ianuarie. Atunci, pe scenă, alăruri de Orchestra Filarmonicii şi de Corul Mixt, va urca soprana Doina Scripcaru, iar repertoriul va fi şi el pe măsură. Verdi, Ceaikovski, Rossini, Dinicu, Brahms, Haciaturian, şi Strauss. "Ce ne-am face dacă nu ar fi muzica cultă? Dumnezeu ne-a dat darul de a iubi muzica şi frumosul. Noi trebuie să transmitem acest dar mai departe copiilor noştri. Este muzica despre care spunem că nu are vârstă şi de fiecare dată când o ascultăm descoperim noi filoane de emoţie", ne-a spus Vasile Cazan, dirijorul corului mixt.
Dacă fragmente din uverturile şi ariile "Dansul săbiilor", "Marş egiptean", "Italianca din Alger", "hora Staccato", "Spărgătorul de nuci", "Forţa destinului", "Liliacul", "Perpetuum Mobile"' "Evgheni Onedin", "Nabucco", "Cavalleria Rusticana" şi altele vă sunt apropiate şi doriţi să le ascultaţi în cel mai curat mediu, poftiţi la concertele Filarmonicii Târgu Mureş.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE