Optimişti, dar nu diletanţi Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Optimişti, dar nu diletanţi

2984_cap.gifAula Universităţii "Petru Maior" a găzduit ieri conferinţa "Politici de dezvoltare regională" a prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, fostul negociator al României cu Uniunea Europeană. Prezenţa profesorului Puşcaş la Târgu Mureş a fost prilejuită de lansarea cărţii "Relaţii internaţionale/transnaţionale", apărută sub egida Institutul de Studii Internaţionale al Universităţii „Babeş-Bolyai". Puşcaş îi avertizează pe români că trebui să renunţe la localism, dar şi la resentimente istorice, şi să înceapă să vadă în integrarea europeană o competiţie.
Integrarea europeană a României, deficienţele şi perspectivele unei Europe care s-a săturat de extindere şi visează la competitivitate au fost temele conferinţei susţinute ieri în Aula Universităţii "Petru Maior" de profesorul şi politicianul Vasile Puşcaş, fost negociator cu Uniunea Europeană în perioada 2000-2004. Lejeritatea discursului, facilitat de "trăirea istoriei", a făcut ca expunerea profesorului Vasile Puşcaş să fie gustată şi aplaudată de auditori, cărora fostul negociator le-a explicat conceptele pe care se bazează Europe unită, precum şi felul în care România ar trebui să abordeze procesul de integrare.

Localism vs. regionalizare
Conceptul cheie al expunerii a fost cel de "politici de dezvoltare regională", pe care, potrivit profesorului Puşcaş, se bazează arhitectura bugetară a Europei în perioada 2007-2013. Noul regionalism, care presupune o revalorizare şi o redefinire a regiunii, care nu mai este concepută din punct de vedere geografic, istoric şi cultural, ci demografic şi economico social, ar fi, astfel, noua politică a unei Europe care încearcă să-şi consolideze poziţia de competitor pe scena internaţională.
De altfel, a apreciat Puşcaş, principiul competitivităţii ar trebui să fie luat în considerare şi de România, care în prezent abordează integrarea europeană mai degrabă "după ochii ciorii", o bună dovadă în acest sens fiind Planul Naţional de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, care are câteva neajunsuri majore, ce ar putea să coste România pe termen lung. Printre aceste neajunsuri ar fi lipsa unei planificări care să aibă în vedere reducerea discrepanţelor dintre regiuni – în condiţiile în care există diferenţe majore între stadiul de dezvoltare a diferitelor zone ale ţării -, stabilirea unor priorităţi fără a avea certitudinea finanţării, precum şi lipsa de comunicare între structurile menite să implementeze politicile de dezvoltare.
O altă meteahnă care pune sub semnul întrebării succesul politicilor de dezvoltare regională este, în opinia lui Puşcaş, incapacitatea guvernanţilor de a renunţa la viziunea centralistă, dar şi incapacitatea autorităţilor locale de a elabora proiecte cu impact regional, care să depăşească sfera locală. De altfel, împreună cu acest "localism arhaic", jena de a vorbi despre regiune şi politici regionale – jenă care ar avea, spune Puşcaş, ca explicaţie tocmai încărcătura istorică şi culturală pe care o poartă acest termen în România – ar fi principalele impedimente în elaborarea unei strategii coerente şi eficiente de dezvoltare, în concordanţă cu politicile de dezvoltare ale Uniunii Europene, în condiţiile în care dezvoltarea regională este conceptul prin care este urmarită atingerea coeziunii economice şi sociale la nivelul organizaţiei.
Transnaţionalismul, noua lege a lumii
"Este o carte ce se citeşte cu algocalminul alături, pentru că este o carte care dă dureri de cap", şi-a caracterizat Vasile Puşcaş volumul apărut la editura Sincron din Cluj-Napoca, sub egida Institutul de Studii Internaţionale al Universităţii „Babeş-Bolyai.
Prezentat de prof. Cornel Sigmirean, împreună cu conf. dr. Adrian Ivan, director executiv al ISI, volumul "Relaţii internaţionale/transnaţionale" este o publicaţie inedită atât prin formă, cât şi prin conţinut – transformarea, prin prisma globalizării, a relaţiile internaţionale în relaţii transnaţionale, odată cu redesenarea arhitecturii de putere la nivel mondial.
Gândită ca un instrument de lucru pentru studenţi şi cercetători, cartea lui Vasile Puşcaş este, de fapt, o prezentare complexă a conceptelor şi tendinţelor pe care se bazează relaţiile internaţionale, servind, de altfel, şi ca manual (în varianta engleză) la Institutul de Cercetări Internaţionale din Italia.

“ A discuta despre politici regionale în România este o necesitate stringentă, mai mare decât ne dăm seama. N-am făcut-o suficient până acum. Poate şi sper că o vom face de acum. Bugetul ar trebui să se bazeze pe evaluarea potenţialului local. Ori, o asemenea evaluare încă nu există”.
Vasile Puşcaş

“Volumul face parte dintr-un program al Institutului de a conceptualiza relaţiile internaţionale în şcolile din România”.
Adrian Ivan, director executiv
Institutul de Studii Internaţionale, Cluj Napoca

Relu TĂTAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE