1000 miliarde lei în Foraj Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 99 Vizualizări

1000 miliarde lei în Foraj

3128_cap1000.gif
45 de sonde noi vor fi forate în acest an, potrivit programului investiţional al ROMGAZ pe 2006 * Declaraţia îi aparţine lui Lucian Stancu, directorul general adjunct al SNGN ROMGAZ SA Mediaş, care a afirmat pentru Zi de Zi că mare parte din faza de proiectare este realizată, urmând să fie organizate licitaţiile şi demarate lucrările * Sucursala Târgu Mureş a ROMGAZ va investi între 200-300 de miliarde pentru execuţia a 12 sonde * Marii jucători din Ardeal – Foraj Sonde şi DAFORA se vor bate cu celelalte companii pentru obţinerea lucrărilor

Nevoia de a exploata la un gabarit mai mare, respectiv de a descoperi noi zăcăminte de gaze naturale, în urma crizei ruseşti a gazelor, care ne-a demonstrat vulnerabilitatea sistemului energetic, dar şi dependenţa de resursele naturale ruseşti, i-a determinat pe reprezentanţii ROMGAZ să-şi intensifice programul investiţional în domeniul forajului, dublat de cel privitor la dublarea capacităţii de înmagazinare de la 3 la 6 miliarde de mc gaze naturale.
În acest an, SNGN ROMGAZ SA Mediaş are în proiect execuţia de aproximativ 45 de sonde noi, ceea ce este echivalent cu planul de a fora 80.000 m în întreaga ţară, conform declaraţiei directorului general adjunct al producătorului de gaze naturale, Lucian Stancu.
Sucursala Târgu Mureş a ROMGAZ are în derulare un program investiţional care se cifrează la 200-300 de miliarde de lei, ceea ce se traduce prin execuţia a 12 sonde noi, în patru judeţe din Transilvania, şi anume Alba, Bistriţa, Cluj şi Mureş, în localităţile – Acăţari, Eremieni, Sântejude, Coşbuc, Vaida, Urisiu, Ciumbrud, Breaza, Porumbeni, Icland, Corunca Nord (Poieniţa – Ivăneşti.
Bătălia
pentru sonde
După finalizarea proiectării (în unele cazuri finalizată, programul fiind demarat anul trecut), o etapă foarte laborioasă, şi finalizarea lucrărilor de proiectare, urmează întocmirea caietului de sarcini şi anunţarea licitaţiei deschise în Monitorul Oficial în vederea contractării constructorului.
Bătălia mare în Ardeal (a nu se înţelege că celelalte firme sunt excluse) se va da între cei doi coloşi în domeniu, Foraj Sonde Târgu Mureş, patronată de Vasile Aron, respectiv DAFORA SA Mediaş, controlată de către Gheorghe Călburean.
Din păcate, nici unul dintre potenţialii executanţi nu a putut fi contactat, Vasile Aron având telefonul închis, iar Gheorghe Călburean prezida o şedinţă.
Vom reveni cu mai multe detalii, imediat ce vor fi anunţate licitaţiile de către ROMGAZ SA Mediaş.

"La nivelul Sucursalei Târgu Mureş vor fi forate în acest an 12 sonde noi. O sondă va costa în medie 30-40 de miliarde de lei, astfel că vor fi investiţi în jur 200-300 de miliarde în întreg programul",
Graţian Rusu, director general ROMGAZ SA, Sucursala Târgu Mureş

"În acest an vor fi foraţi aproximativ 80.000 m, ceea ce înseamnă aproximativ 45 de sonde noi. Nu pot să precizez la ce valoare se va ridica investiţia. Unele sunt deja în faza obţinerii avizelor, acordurilor, în timp ce celelalte sunt în faza de proiectare, urmând să fie licitate, iar apoi demarate lucrările",
Lucian Stancu,
director general adjunct SNGN ROMGAZ SA Mediaş

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE