Inginerul constructor de la AUDI Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Inginerul constructor de la AUDI

3155_inginerul.gifOtmar Harald Gitschner, preşedintele filialei Sighişoara a Forumului Democrat German din România, este unul dintre puţinii români care, deşi avea o carieră strălucită în străinătate, unde emigrase în 1972, s-a întors acasă după 1989. Născut în 1 decembrie 1946, a absolvit cursurile "Şcolii din Deal", apoi şi-a urmat un mai vechi vis din copilărie şi a devenit inginer constructor de maşini. Este căsătorit, are doi copii şi patru nepoţi.
* Reporter: Cât de greu este pentru un emigrant, fie el şi sas, să se realizeze aşa cum aţi făcut-o dumneavoastră?
Otmar Harald Gitschner: Prin foarte multă muncă şi seriozitate. În perioada '72-'92 am fost angajatul firmei AUDI în Germania, perioadă în care am câştigat experienţă. Am participat la foarte multe "cursuri de şcolarizare", perfecţionări ale cadrelor de conducere din industria autoturismelor, organizate de firma Volkswagen. Apoi, în 1993 am fost cooptat în comitetul de conducere al firmei PARAT, unde mi s-a acordat încredere deplină, având dreptul de a semna documente în numele conducerii.
* Rep.: Cu toate acestea aţi ales să vă întoarceţi în România…
O.H.G.: În 1997 am făcut un studiu de marketing pentru a vedea unde ne putem plasa cu produsele firmei Parat. Ştiind că mentalitatea românilor spune "să vină munca la mine", am considerat că Sighişoara este amplasamentul ideal, în zonă existând oameni calificaţi în industria textilă. Am început activitatea în 1998, cu doar 14 angajaţi, făcând huse pentru maşini decapotabile pe care le-am exportat în Europa şi SUA. A urmat o perioadă în care angajaţii noştri au urmat cursuri de calificare în Germania, ceea ce a dus la diversificarea producţiei. Odată cu introducerea producţiei de airbaguri am făcut un salt enorm, de la 150 de angajaţi la 450. Asta se întâmpla în 2002. Acum avem 660 de angajaţi.
* Rep.: Se poate spune că pe lângă saltul firmei, s-a înregistrat şi saltul dvs. către zona politicii. Cum şi de ce s-a produs?
O.H.G.: În 2003, la o întâlnire a saşilor sighişoreni, am participat din partea organizaţiei saşilor din Germania şi mi s-a propus să preiau conducerea FDG Sighişoara. Mi-am asumat o sarcină foarte grea atunci când m-am hotărât să accept, pentru că trebuia să îmi fac timp pentru reorganizarea Forumului. Am avut succes în acest demers, iar apoi, la alegeri, am fost propus pe listele FDG pentru CL. Am văzut că am avut succes cu reorganizarea forumului pentru că, deşi în Sighişoara mai sunt doar 550 de saşi, am obţinut trei mandate de consilieri, ceea ce înseamnă că am avut o asemenea credibilitate, încât am fost votaţi şi de alţi oameni decât saşi.
* Rep.: Simpatiile politice se schimbă. Cum percep sighişorenii acum FDG?
O.H.G.: Activitatea noastră se interferează în permanenţă cu viaţa sighişorenilor. Toate monografiile oraşului nostru au fost scrise până acum de scriitori saşi. Pentru că am dorit să vedem care este optica istoricilor români asupra aceluiaşi subiect, l-am rugat pe eminentul profesor Baltag să scrie o lucrare pe această temă. Cartea a avut un asemenea succes, încât a fost tradusă în limba germană şi stocurile s-au epuizat foarte repede. Am dorit pentru toţi cetăţenii un Festival Etnic de o calitate mai bună, unde noul să se întâlnească cu tradiţia în mod fericit. Iar la Târgul de Crăciun organizat în Cetatea Medievală am introdus aspecte tradiţionale nemţeşti. Am profitat de tradiţiile noastre pe care le-am împrospătat cu idei noi, capitaliste. Sighişorenii au avut încredere în noi, dovadă sunt cele peste 2000 de voturi adunate. Facem o politică a oraşului, nu a unui partid. Sediul FDG este deschis zilnic, între orele 9-12, timp în care sighişorenii vin la noi în speranţa că vor fi ajutaţi pentru rezolvarea problemelor lor. Ceea ce depinde de noi, facem sau îi îndrumăm către cei care pot să îi ajute în mod real. De când m-am întors acasă, mi-am recâştigat cetăţenia română şi am făcut ceva bun pentru mine şi pentru mii de oameni din jurul meu. Şi îi încurajez pe alţi români care au emigrat să vină înapoi şi să aplice ceea ce au învăţat.
* Rep.: Îmi spuneaţi la început că aveţi o familie numeroasă. Cât timp petreceţi împreună?
O.H.G.: Ştiţi că saşii stau toţi înghesuiţi în aceeaşi casă. Aşa stă şi familia mea, în Ingelstadt, landul Bavaria din Germania. Soţia, copiii, nepoţii şi părinţii mei. Avantajul lor este că, locuind aşa, sunt mereu împreună. Eu ajung acasă odată la trei săptămâni şi atunci mă bucur de fiecare minut petrecut cu ai mei. În celelalte zile, îmi ţin timpul ocupat. Practic atletismul, îmi place să merg foarte mult la schi şi îmi place să conduc. Până nu demult am avut un Audi Quattro şi am fost foarte legat de această maşină, pentru că la Audi ILTIS, maşina de teren care a câştigat raliul Paris Dakar în perioada '78-'80, am fost şef de proiect. Iar la Audi Quattro, maşina cu care Walter Rohrl a devenit dublu campion mondial, în 1980 şi 1982, la cursele de autoturisme, am fost tot şef de proiect. Realizările profesionale m-au impulsionat întotdeauna şi poate din acest motiv în momentele de maximă relaxare ascult muzică de pian, folk, pop, rock sau country.
A consemnat Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE