Miron Mitrea, cetãţean de onoare Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Miron Mitrea, cetãţean de onoare

3174_Mironmitrea.gifA treia oarã a fost cu noroc! Miron Mitrea a devenit, în sfârşit, cetãţean de onoare al Sighişoarei. La propunerea primarului Dorin Dãneşan , sus-ţinut de consilierii PSD, aleşii au votat marţi proiectul de hot-ã-râre prin care fostul ministru al transporturilor devine "sighişorean de onoare". Proiectul nu a trecut cu unanimitate de voturi; 3 din cei 5 consilieri ai Alianţei D.A. PNL-PD, deşi nu au votat împotrivã au preferat sã se abţina.
Mult mai radicalã a fost poziţia consilierului liberal Mircea Purenciu care a ţinut sã se consemneze cã nu a fost prezent la vot. De cealalã parte, colegul sãu de partid Ion Adãscalitei a fost singurul consilier al grupului A.D.A. are a votat "pentru" înmânarea titlului de cetãţean de onoare lui Miron Mitrea pentru cã, a motivat el " i-am promis d-lui primar c-o sã votez "pentru" ,iar eu sunt un om de cuvânt…, ne fãceam de ruşine dacã se mai amâna încã o datã proiectul ãsta de hotarâre" . Adãscãliţei a insistat însã sã fie consemnat faptul cã :"nu este fan Miron Mitrea".
Mitrea este cea de-a 22-a persoanã care primeşte titlul de cetãţean de onoare al Sighişoarei. În expunerea de motive se vorbeşte elogios despre contribuţia acestuia la realizarea unor proiecte cu impact deosebit: construcţia a 204 apartamente ANL, trei sãli de sport şi sala Polivalentã, începerea lucrãrilor la eurogarã, etc.
Epopeea unui titlu de cetãţean de onoare
Mitrea devine cetãţean de onoare al Sighişoarei dupã mai multe încercãri şi interventii în Consiliu ale primarului, materializate chiar prin douã proiecte de hotãrâre (în lunile august şi octombrie 2005), soldate la vremea respectivã fie cu amânari fie cu respingeri din cauza voturilor insuficiente.
Prima tentativã – şedinţa din august 2005. Consilierii decid sã retragã proiectul de hotãrâre referitor la conferirea titlului de "Cetãţean de onoare al municipiului" lui Miron Mitrea şi sã mai aştepte… pentru cã, s-a spus atunci , viitorul I-ar putea aduce ex-ministrului de la Transporturi un dosar penal.
A doua încercare -şedinţa din octombrie 2005. Consilierii A.D.A, unul de la Forum şi un consilier UDMR se abţin de la vot, restul sunt fericiţi cã proiectul a trecut, dar …surprizã, cele douã treimi din voturi lipseau-pentru cã în aceeşi zi lipsea de la şedinţã şi consilierul PSD Carmen Gligor.
Susţinãtorii lui Mitrea au insistat, iar în luna noiembrie fost modificat Regulamentul de acordare a acestei distinctii. Atunci, cea mai aprigã disputã a fost pe marginea articolului 8, punctul 6 din regulament care prevede cã acordarea titlului se va face în plenul Consiliului local cu majoritate simplã. Consilierii Alianţei D.A. s-au opus, motivând cã astfel se va putea foarte uşor acorda titlul pe motive politice, cu trimitere directã la dorinţa primarului Dorin Dãneşan de a-l vedea Cetãţean de onoare al Sighişoarei pe fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.
În replicã, primarul I-a acuzat pe consilierii A.D.A. cã politizeazã un act de recunoştinţã pe care oraşul ar trebui sã-l facã faţã de un sighişorean care şi-a ajutat urbea natalã din toate puterile. "Propun titlul de Cetãţean de onoare pentru orice ministru din actualul cabinet care ar face pentru oraş mãcar jumãtate din ce-a fãcut Miron Mitrea" a mai spus atunci Dãneşan. El a adãugat cã Mitrea nici mãcar nu ştie de distincţia ce i se pregãteşte şi cã va fi o surprizã. (greu de crezut totuşi!)
Şi-a venit şedinţa din 31 ianuarie! Abţinerile au fost tot din partea liberalilor şi a democraţilor dar, cu noul Regulament, nimeni nu se mai îndoia cã proiectul "va trece".
Miron Mitrea, atunci când va mai veni pe la Sighişoara se va putea plimba gratis cu autobuzul prin oraş!!! Pentru cã acesta este unul din drepturile de care beneficiazã cetãţenii de onoare ai Sighişoarei. Alte drepturi prevãzute în Regulament: dreptul de a lua cuvântul în şedinţele Consiliului local; de a participa la toate manifestãrile culturale şi sportive organizate de instituţii aflate în subordinea Consiliului Local; aplicarea de plãci comemorative pe imobilele în care s-au nãscut, au trãit sau sunt semnificative pentru viaţa şi activitatea lor; scutirea conform legii de taxe şi impozite datorate bugetului local, gratuitate pe mijloacele de transport în comun din localitate.
În schimb, cetãţenii de onoare au datoria de a promova imaginea Sighişoarei, stipuleazã acelaşi Regulament. (F.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE