Parcul Industrial, târg de mărunţişuri Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 119 Vizualizări

Parcul Industrial, târg de mărunţişuri

3256_parc.gifConsilierii judeţeni ar putea hotărî vânzarea terenului din Parcul Industrial Mureş şi nu concesionarea acestuia, aşa cum se preconizase iniţial. Vânzarea ar putea surveni la cinci ani de la încheierea contractului de concesiune. Altfel spus, o investiţie de milioane de euro, în cea mai mare parte din fonduri europene, ar putea intra definitiv în proprietatea unor oameni de afaceri, iar judeţul ar rămâne cu vistieria goală. Asta cu atât mai mult cu cât vânzarea terenului ar fi făcută de primăriile din Ungheni şi Sânpaul, care au pus la dispoziţie terenul pentru Parcul Industrial Mureş.
În mod surprinzător, conducerea Parcului Industrial propune ca preţul de vânzare să fie negociat acum, când terenul nu valorează prea mult şi nu la finalul perioadei de concesiune. Ale cui interese le apără directorul Nagy Istvan? Cine face oare presiuni pentru ca Parcul Industrial să fie dat pe gratis? De ce abia acum aflăm că jumătate din Parc este inutilizabilă? Ce s-a plătit şi ce s-a recepţionat în Parcul Industrial Mureş? Cine este responsabil de tot mai multele "puncte slabe" ale Parcului Industrial Mureş? La toate aceste întrebări aşteptăm un răspuns de la cei implicaţi. Până atunci, nu putem decât să ne minunăm cum de o investiţie de peste 6 milioane de euro s-ar putea alege praful sau s-ar putea transforma, în cel mai bun caz, într-o piaţă de mărunţişuri.

Parcul Industrial, proprietate privată

O listă lungă cu punctele slabe ale Parcului Industrial Mureş a fost pusă pe masa consilierilor judeţeni din Comisia de Buget Finanţe chiar de directorul instituţiei Nagy Istvan. Potrivit lui Nagy, cel puţin pentru o perioadă, jumătate din suprafaţa totală a Parcului Industrial Mureş este inutilizabilă. Asta pentru că ridicarea unor construcţii pe circa 20 de hectare de teren din Parc ar periclita circulaţia aeriană în zona Aeroportului Târgu-Mureş. O altă "bombă" a directorului societăţii care administrează Parcul Industrial Mureş, şi care este plătit regeşte din bani publici pentru activitatea sa, a fost cea legată de faptul că parcela de opt hectare scoasă la licitaţie anul trecut şi pentru concesionarea căreia nu s-a înghesuit nimeni, nu are toate utilităţile, iar alimentarea cu energie electrică se face pe tot Parcul la o capacitate mult inferioară faţă de necesar. Nagy Istvan nu a uitat nici de pânza freatică din zonă, care ar putea pune probleme majore investitorilor. Datele ar fi trebuit să îi convingă pe aleşii judeţului că se impune diminuarea drastică a redevenţei în Parcul Industrial sau chiar vânzarea terenurilor de acolo către investitorii interesaţi. Asta deoarece, spune Nagy Istvan, în condiţiile actuale Parcul Industrial Mureş nu este atractiv pentru investitori şi există riscul ca acesta să nu fie populat şi să se transforme în Parc Comercial, adică într-o piaţă de mărunţişuri. Nagy Istvan nu a reuşit să determine un vot favorabil din partea Comisiei de Buget Finanţe, deşi majoritatea consilierilor, mânaţi probabil din spate de interese ascunse, au apreciat ideea vânzării terenului după o perioadă de concesionare. Totuşi, ei au cerut un raport detaliat şi lămuriri suplimentare în ceea ce priveşte starea de fapt de la Parcul Industrial Mureş.

"Este o situaţie foarte gravă. La recepţie mi s-a spus că reţelele sunt pe toată suprafaţa Parcului, ca acum să aflăm că cele 8 hectare nu au unele utilităţi",
Ioan Togănel, secretar gen. CJ Mureş

"Ce s-a făcut şi ce s-a recepţionat? Asta trebuie să ştim. Suntem acum într-o zonă foarte periculoasă şi trebuie să fim informaţi corect. S-a dat tonul unor nereguli deosebit de grave la recepţia Parcului Industrial peste care nu putem trece",Dinu Socotar,consilier judeţean PD

"Suntem într-un impas. Jumătate din Parc nu poate fi folosit",Ioan Suciu, consilier judeţean PUNR

Edy MĂRCUŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE