Clădirea veche a liceului a fost revendicată de Biserica Evanghelică Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 199 Vizualizări

Clădirea veche a liceului a fost revendicată de Biserica Evanghelică

Prima etapă din programul Phare derulat la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară (M.I.U.) din Sighişoara s-a încheiat. Potrivit directorului acestui liceu, Vasile Curechian, în ultimul an şi jumătate au fost cuprinse mai multe lucrări importante de reabilitare la şapte clădiri aparţinând unităţii, majoritatea la sediu dar şi la construcţiile aparţinătoare de pe strada 1 Mai şi la atelierul mecanic din Hermann Oberth. Tot în prima etapă s-au achiziţionat echipamente performante de lucru pentru primul nivel de calificare al elevilor. în acest caz lucrările s-au concentrat pe clădirile în care se desfăşoară procesul de învăţământ, respectiv clădirea şcolii vechi şi cea a şcolii noi (reparaţiile pentru cele două clădiri fiind evaluate la 115.000 euro), precum şi pe una dintre clădirile atelierelor-şcoală. La atelierul mecanic s-au montat geamuri termopan – s-au înlocuit acoperişul, jgheaburile şi burlanele pentru apa pluvială.

în zilele următoare firma constructoare din Miercurea Ciuc va demara ce-a de-a doua etapă a programului cu fonduri Phare – respectiv reabilitarea atelierului şi a sălii de sport.Actualul atelier de ţesătorie va fi reamenajat şi împărţit pe două secţii : ceramică şi confecţii. în proiect mai sunt cuprinse utilităţile necesare: apă, canalizare, gaz, lumină plus încălzire centrală, reparaţii la grupurile sanitare şi amenajarea unei toalete pentru copiii cu handicap care învaţă aici. Termenul de execuţie este sfârşitul anului 2006.
Valorea totală a proiectului este de 652 000 de euro, sumă care, potrivit directorului Vasile Curechian ar putea să crească datorită costurilor ridicate la echipamente, dotarea cu utilaje, aparatură şi instrumentar fiind absolut necesară procesului de învăţământ tehnico-aplicativ.
şi Primăria Sighişoara va aloca 700 de milioane de lei vechi în acest an pentru încheierea lucrărilor la clădirea veche a liceului M.I.U de pe strada 1 Mai- mai exact pentru reparaţii şi tencuieli la gardul de împrejmuire şi la soclul clădirii.
Câştigurile sunt însă şi de natură profesională. Datorită faptului că Grupul şcolar de Industrie Uşoară Sighişoara a fost cuprins în acest program PHARE, cadrele didactice au participat la stagii de formare legate de reforma în învăţământul profesional şi tehnic pentru ca pe viitor să constituie baza unor centre de implementare a acestor noi metodologii. De asemenea o serie de profesori de la acest liceu au fost cooptaţi în sistemul naţional de elaborare al curriculum-ului, a programelor şcolare, precum şi în stagii de formare a profesorilor în diferite specializări.
Unităţile şcolare cuprinse în programul PHARE beneficiază şi de o altă facilitate – în sensul că instruirea practică a elevilor nu se mai efectuează cu clasa, ci aceasta va fi împărţită pe grupe.
"M.I.U vechi" a fost revendicat
Chiar dacă s-au băgat atâţia bani în reparaţii la clădirea veche a liceului unde se şi ţin în continuare cursuri s-ar putea ca pe viitor conducerea liceului să înceapă să caute un alt sediu, deoarece clădirea a fost revendicată de Biserica Evenghelică la Legea 10 din 2001.
De altfel la Sighişoara 12 instituţii publice se află în această situaţie, procesele intentate de urmaşii foştilor proprietari fiind încă pe rolul instanţelor, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihaela Turk.
Este vorba despre sediul Poliţiei Sighişoara(caz fericit până la urmă pentru că Poliţia se va muta la casă nouă cel târziu în martie) şcolile Generale din cătunele Rora şi Venchi, Grădiniţa numărul 3 din strada Horea, şcoala de Muzică de pe strada Mănăstirii, clădirea C.E.C. din centru, clădirea Liceului "Joseph Haltrich" din strada Scării numărul 5, internatul aceluiaşi liceu din strada Muzeului, Grupul şcolar Agricol din strada Ilarie Chendi numărul 7, Liceul M.I.U. din strada Justiţiei numărul 1. Pe listă, se mai află Grădiniţa cu program normal numărul 6 din strada Nicolae Bălcescu, Gimnaziul Octavian Goga şi Centrul de Plasament ,amebele de pe strada Ana Ipătescu .
Pentru a suplini lipsa locuinţelor datorată retrocedării Consiliul Local a acordat 30 de loturi de teren în baza Legii 15/2003 privind construcţia de locuinţe pentru tineri. Acestea se află pe străzile Barbu ştefănescu Delavrancea, Miron Neagu, Dumbravei şi Câmpului. în şedinţa din această lună vor fi propuse alte 15 loturi, pe strada Viilor. (F.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE