Un ultim spectacol Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 103 Vizualizări

Un ultim spectacol

7006_cap_ultim.gifLegea retrocedărilor caselor naţionalizate, loveşte din nou, de data asta în două mari nume ale scenei Teatrului Naţional din Târgu Mures. Lohinszki Lorand şi Cornel Popescu, actori laureaţi ai Premiilor Uniter, distinşi cu Steaua României, cetăţeni de onoare ai urbei, câştigători ai unor premii interne şi internaţionale, vor fi nevoiţi în cel mai scurt timp să iasă din casele în care au locuit o viaţă. Şi asta din cauza legii care în actuala formă lasă loc interpretărilor, cei mai versaţi avocaţi reuşind să îşi fericească în marea majoritate a cazurilor, clienţii reveniţi în ţară după o foarte lungă absenţă. Cu ce preţ însă?

Casa în care locuieşte încă actorul pensionar Lohinszki Lorand, a aparţinut unui avocat decedat în anul 1936. Urmaşii lui, în anul 1944, la sfârşitul războiului au părăsit ţara odată cu trupele germane aflate în retragere. Cu toate că nimeni nu a mai auzit de ei vreodată în cei 70 de ani de absenţă, urmaşii avocatului au revenit în ţară imediat după 1990, cu mari pretenţii asupra casei. Intrată între timp în patrimoniul Primăriei care a renovat-o, a supraînălţat-o şi a dat-o în chirie unor oameni care să aibă grijă de ea, avocaţii descendenţilor au reuşit să câştige în instanţă clădirea in integrum. Astfel că acum alături de familia actorului Lohinski, alte nouă familii sunt pe punctul de a-şi pierde casa în care au locuit o viaţă. "Contractul nostru de închiriere expiră la începutul anului 2008. Astfel că în această vară vom fi nevoiţi să părăsim casa în care ne-am crescut copilul şi în care am investit nu bani, ci însăşi viaţa noastră. Cred că acest brad este ultimul pe care l-am împodobit în locuinţa noastră. Dacă vom fi nevoiţi să ieşim din casă fără ca să avem o altă variantă de locuinţă, societatea va da dovadă de slăbiciune, la fel ca legea care permite astfel de rezolvări injuste. Am făcut atât de multe pentru oamenii acestui oraş, dar nimeni nu îşi mai aminteşte. Am fost în audienţă peste tot pe unde se putea, dar rezultate favorabile nouă nu am avut până acum", ne-a spus actorul pensionar Lohinszki Lorand. La cei 83 de ani ai săi, actorul consideră că spectacolul vieţii sale se apropie de final. Dar nu un final aşa cum de-a lungul carierei şi vieţii sale şi l-a dorit.

Drama familiei Popescu
De aceeaşi soartă are parte şi familia Cornel şi Marinela Popescu, de-asemenea actori ai naţionalului târgumureşean. Casa lor a fost cumparată de către statul român de la proprietarii de drept, în urmă cu foarte mulţi ani, atunci când aceştia s-au hotărât să părăsesască ţara şi să renunţe la cetăţenia română. Cu toate astea profitând de largheţea şi de lipsa normelor de aplicare a legii retrocedărilor, descendenţii foştilor proprietari au revenit în ţară, au solicitat şi câştigat dreptul de proprietate asupra clădirii care în mod normal nu le mai aparţine. Au urmat o serie de procese care la sfârşitul lunii februarie se vor termina. "Am înaintat recurs la Curtea Supremă de Justiţie pentru că în urmă proceselor derulate la Târgu Mureş, procese pe care urmaşii foştilor proprietari le-au pierdut, au reuşit să câştige la Bucureşti. Acesta este ultimul proces, ultima cale de atac. Atât eu cât şi Lohinszki Lorand aşteptăm să vedem ce se va întâmpla în continuare. Dar avem credinţa că până la urmă legea şi bunacredinţă vor triumfa", ne-a spus actorul Cornel Popescu. În cele din urma legea îşi va spune cuvântul. Dacă Lohinszki Lorand ştie că în această vară trebuie să îşi părăsească locuinţa, Cornel Popescu mai are încă o şansă. Procesul lui a ajuns în ultima fază la Curtea Supremă de Justiţie. Cât de corectă va fi decizia care se va lua acolo la sfârşitul lunii februarie, vom vedea. Vom vedea oare în sfârşit cum statul îi scapă din braţe pe cei care au ales să plece atunci când a fost greu, şi se va ocupa şi de cei care au rămas pentru a ne oferi nouă o şansă la zâmbet ?

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE