Cu mâinile pătate Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Cu mâinile pătate

7419_ext_Cu.gifParlamentul European a aprobat miercuri raportul Fava privind activităţile CIA în Europa, cu 382 de voturi pentru, 256 împotrivă şi 74 de abţineri. Prin acest raport eurodeputaţii condamnă "faptul că ţările europene nu au exercitat controlul pe care trebuie să îl exercite asupra spaţiului aerian şi aeroporturilor, închizând ochii la cursele efectuate de Agenţia Centrală de Informaţii, utilizate pentru transferul ilegal al deţinuţilor". Documentul întocmit de eurodeputatul Claudio Fava se referă la 13 state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, şi menţionează 1 245 de curse aeriene efectuate de CIA în spaţiul aerian european pentru posibilul transfer al suspecţilor de terorism.
Textul final arată că autorităţile române au scăpat de sub control activităţile americane la baza Kogălniceanu şi exprimă îngrijorare privind 21 de zboruri operate de CIA pe aeroporturi româneşti. De asemenea, partea română este acuzată că nu a investigat serios existenţa unor centre ilegale de detenţie pe teritoriul său. Pe lista ţărilor incriminate mai figurează state ca Germania, Suedia, Spania, Cipru, Danemarca, Grecia, Irlanda, Turcia, Bosnia sau fosta republică iugoslavă Macedonia. Acuzaţiile privind practicile CIA şi existenţa unor centre de detenţie secrete în Europa de Est au fost dezvăluite prima dată în noiembrie 2005 de ziarul Washington Post. Ulterior, organizaţia
Human Rights Watch a identificat Polonia şi România ca posibile ţări-gazăa pentru presupuse închisori secrete, ceea ce Varsovia şi Bucureştiul au negat în mod repetat. Comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, le-a cerut, miercuri, guvernelor celor 27 de state membre să efectueze anchete naţionale, după cea a Parlamentului European privitoare la activităţile CIA din Europa. "Este responsabilitatea guvernelor să dezvăluie adevărul, chiar dacă acest adevăr deranjează. În mod sigur au existat responsabilităţi.Ţine de magistraţi şi de guverne să desfăşoare anchete administrative şi să sancţioneze funcţionarii care nu au fost loiali", a adăugat Frattini. Raportul Fava recomandă, printre altele, impunerea unor sancţiuni diplomatice împotriva statelor europene acuzate că au încălcat drepturile omului. Un astfel de scenariu este însă puţin probabil dat fiind că pentru a deveni realitate sancţiunile trebuie să fie aprobate de toate statele membre ale Uniunii Europene, adică inclusiv acelea vizate de sancţiuni.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE