Obligaţi să aleagă: pensie sau salariu? Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Obligaţi să aleagă: pensie sau salariu?

p_3__cap.jpg
Început de an în forta pentru guvernul Boc care a hotarât în sedinta de marti, 30 decembrie, sa interzica angajatilor statului sa cumuleze pensia cu salariul. Ordonanta de Urgenta a fost publicata ieri în Monitorul Oficial si prevede ca în cel mult 15 zile persoanele care intra sub incidenta reglementarii trebuie sa decida daca vor sa ramâna angajti la stat sau prefera pensia.

Pleaca sefii de institutii vizati de lege?
Directorul Directiei Judetene de Paza Mures, Nagy Petroniu, a declarat ca în cazul în care va fi pus în situatia de a alege între salariu si pensie, va alege cea de-a doua varianta, considerata mult mai sigura pe termen lung. „Trebuie sa citesc sa vad despre ce este vorba exact în lege, daca ma vizeaza sau nu si pe mine, deoarece eu nu primesc salariu de la stat, Directia Judeteana de Paza fiind o institutie cu autofinantare. Vom vedea ce va fi, însa daca va fi sa aleg între pensie si salariu, voi alege pensia. O sa plec daca prevederile legii ma vor viza si pe mine, deoarece pensia de care dispun este un drept câstigat la care nu pot renunta pentru un salariu primit de la o institutie care – nu se stie niciodata – poate chiar sa dispara în timp”, a precizat Nagy Petroniu, ofiter pensionat.
Afati în vizorul legii, alti sefi de institutii care detin cumulul pensie – salariu de stat au refuzat sa ne dezvaluie ce decizie vor lua, pretextând ca doresc sa studieze cu atentie legea, probabil pentru a alege varianta cea mai avantajoasa. „Nu pot face comentarii în acest moment, pentru ca nu sunt la curent cu prevederile exacte ale legii. Voi studia foarte atent Ordonanta de Urgenta si normele ei de aplicare si dupa aceea voi lua o decizie, care însa ma priveste numai pe mine. Asta e tot ce va pot spune acum”, a precizat Vasile Filimon, seful Administratiei Pietelor din Târgu-Mures, de asemenea ofiter MApN în rezerva. La fel de lapidar în declaratii s-a dovedit a fi fostul sef de Brigada Tancuri Târgu-Mures, Viorel Filip, în prezent conducatorul Politiei Comunitare Mures, care va lua o decizie dupa studierea amanuntita a prevederilor legii. „Astept sa citesc Monitorul Oficial, deoarece sunt si eu vizat de respectiva Ordonanta. Momentan nu m-am gândit ce voi face. O sa citesc legea, ma voi gândi si apoi voi decide”, a spus Viorel Filip.

Cine vine în locul profesorilor care părăsesc catedra?
Unul din domeniile cele mai „atinse” de Ordonanta Guvernului este învatamântul care, din cauza crizei de profesionisti din domeniu, se bazeaza si pe dascalii pensionari reangajati. Astfel, la nivelul judetului Mures, proportia acestora reprezinta aproape 7 % din numarul de profesori angajati, iar un eventual exod de la catedra ar echivala cu un dezastru pentru scolile muresene. „Sunt convins ca foarte multe cadre didactice vor renunta la catedra în favoarea pensiei. Oamenii acestia vor zice ca renunta peste 15 zile, fara sa-i pese nimanui ca n-am de unde sa angajez altii la loc”, a declarat inspectorul sef scolar Ion Tusnea, care a precizat ca si asa exista o criza de personal de specialitate în cadrul învatamântului muresean. „si asa aproximativ 5 % din dascalii care predau în mediul rural sunt angajati fara a avea studii superioare, deoarece n-am avut de unde sa acoperim cererea, acesta fiind motivul pentru care am apelat la pensionari”, a explicat Ion Tusnea.
Totusi, seful Inspectoratului scolar Judetean Mures este optimist în ceea ce priveste gasirea unei solutii de compromis, fiind de parere ca învatamântul ar trebui sa fie exceptat de prevederile Ordonantei. „Din câte cunosc, s-a solicitat la nivel de minister ca hotarârea sa se aplice abia din toamna, pentru ca inspectoratele sa aiba timp sa acopere golurile lasate de plecarea profesorilor. Sa speram ca aceasta se va materializa, altfel vom fi nevoiti sa angajam personal fara studii superioare”, a conchis Ion Tusnea.
În aceeasi sedinta din 30 decembrie, Executivul a decis ca, în cazul în care, în momentul pensionarii s-au acordat plati compensatorii, acestea sa fie returnate de catre cei care doresc sa ramâna angajatii statului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE