Raul Mures tinut sub control Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 213 Vizualizări

Raul Mures tinut sub control

In aceasta perioada, cu temperaturi scazute problemele care pot aparea sunt cele legate de inghet, in special pe cursul raului Mures. Acesta are un debit de 15 metri cubi pe secunda, ceea ce este sub media multianuala pentru aceasta perioada, iar stratul de zapada a fost de 40 de centimetri la Lapusna si Bucin, respectiv, 18 centimetri la Stanceni.
Se inregistreaza fenomene de gheata la mal, poduri de gheata si fenomene numite naboi. Naboiul apare cand curge gheata amestecata cu apa. Problema o reprezinta debitul mic, chiar daca Muresul este inghetat, nu se inregistreaza probleme de blocaj, momentan aceasta problema nu se pune la nivelul judetului Mures. In anii trecuti au fost astfel de cazuri, datorate cresterii debitului, prin topirea zapezii, apa porneste si ridica gheata. In cazul aparitiilor unor astfel de probleme sunt diferite metode care se iau, pana la urma, masura extrema o reprezinta detonarea prin folosirea trotilului, masura folosita doar in cazuri de urgenta. Daca apa este inghetata complet, se apeleaza la aceasta masura extrema. “Daca alaltaieri s-au inregistrat -17 grade Celsius, iar ieri -14 grade, valori minime la Targu Mures, prognoza meteorologica indica o stabilitate in ceea ce priveste temperatura pentru aceasta perioada, neexistand pericolul pentru a creste debitul raului Mures. Atunci cand creste indicele de debit, exista un pericol pentru aparitia podurilor de gheata, si volumul de apa nu are pe unde sa treaca.

In amonte de Reghin, zona cea mai periculoasa
Zona cea mai expusa de cea de amonte de Reghin, unde temperaturile sunt foarte scazute, acolo unde debitul este mai mic. Chiar daca podul de gheata este format, apa pe dedesubt curge, trebuie sa fie temperaturi foarte scazute de pana la -50 de grade, pentru ca apa sa inghete complet, ceea ce este exclus”, ne-a declarat Calin Fokt, din cadrul Directiei Apelor Mures. Numarul podurilor de gheata este unul variabil, aparitia lor reprezinta un fenomen normal, care difera de la o ora la alta. Acolo unde viteza apei este mai mica, si debitul mic, Muresul ingheata mult mai repede. “Noi consideram ca sunt fenomene normale, pentru aceasta perioada a anului, cu ger, cu frig, si deocamdata nu exista un pericol iminent la nivelul judetului Mures. Din punctul de vedere al Directiei apelor Mures, este o situatie normala, in aceasta perioada a anului”, a precizat Calin Fokt
Posibile pericole sunt cuprinse in acel plan local de aparare impotriva inundatiilor pe care il are fiecare consiliu local, care stie fiecare ce are de facut in cazul aparitiilor fenomenelor meteorologice negative. Pericolul cel mare ar fi daca apa trece peste gheata, in acest sens, Directia Apelor Mures, supravegheaza si tine situatia sub control”, a mentionat Fokt.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE